Ειδήσεις

Οι εργασιακές «γαλέρες» στο στόχαστρο εκδήλωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Άνθρωποι σε εργασιακές «γαλέρες» και διαφθορά τέθηκαν στο στόχαστρο εκδήλωσης με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Καταπολέμηση Διαφθοράς” που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (Global Compact Network Hellas) και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas).

«Όσο το πρόβλημα και οι δράστες, μένουν στην αφάνεια, τόσο το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος και των δύο δικτύων, τονίζοντας ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε την άγνοια και τον σκοταδισμό». Για τη διακίνηση των ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, μίλησε, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας, φέροντας ως παραδείγματα 40 ανθρώπους που παραπέμφθηκαν, ως θύματα, το 2014, στις δομές της ΜΚΟ.

«Απ΄ αυτούς, οι 15 ήταν ενήλικοι άνδρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες και οι υπόλοιποι ήταν παιδιά, 8 έως 14 χρόνων τα οποία προωθούνταν είτε για να δουλεύουν στα φανάρια, ή να εργάζονται ως ράφτες ή για σεξουαλική εκμετάλλευση» είπε ο κ.Αντύπας.

Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου εμπορίας ανθρώπων, υπεγράφη σήμερα προγραμματική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του CSR Hellas και του Γραφείου του εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του υπουργείου εξωτερικών. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις με την υπεύθυνη λειτουργία τους μπορούν, όχι μόνο να συμβάλουν στην ανάσχεση του φαινομένου αλλά και να επηρεάσουν, μέσω των καλών πρακτικών τους και άλλες επιχειρήσεις, εντός και εκτός των συνόρων» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου, Ηρακλής Μοσκώφ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η πρωτοβουλία επιχειρηματικής σύμπραξης την οποία απηύθυνε ο OHE προς τις επιχειρήσεις για τη συμβολή τους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Οι επιχειρήσεις καλούνται να υπογράψουν διακήρυξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να πάρουν πρωτοβουλίες εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα» εξήγησε η κ.Αλεξίου. Διευκρίνισε δε, ότι από τα 190 μέλη- επιχειρήσεις των δύο δικτύων, με περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους, τα 70 έχουν ήδη υπογράψει τη διακήρυξη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, αναφέρθηκε στο «iris”, ένα «εργαλείο» πιστοποίησης για επιχειρήσεις που ακολουθούν «καλές» εργασιακές πρακτικές, κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το 2015 στην Αμερική, στον Καναδά, στη Σουηδία, τις Φιλιππίνες και την Σρι Λάνκα. «Στην ουσία θα πρόκειται για μια πιστοποίηση στις επιχειρήσεις, τύπου ISO ή όπως είναι στο Fair Trade» εξήγησε.

dikaiologitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου