Ειδήσεις

Γιατί ζούμε την πιο θερμή χρονιά στην ιστορία

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ρεκόρ θερμοκρασιών σε γη και θάλασσα το 2014. Οι συζητήσεις στη Λίμα και ο φόβος για μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ποιες οι επιπτώσεις και για τα Βαλκάνια.

Η φετινή χρονιά θα είναι η πιο θερμή στην ιστορία σύμφωνα με την προειδοποίηση που απευθύνει ο ΟΗΕ, αλλά και κορυφαίοι επιστήμονες που δηλώνουν πως αιτία είναι οι δραστηριότητες του ανθρώπινου είδους.

Αυτό το χρόνο κύματα καύσωνα έπληξαν πολλές χώρες από την Αυστραλία μέχρι την Αργεντινή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Οργανισμού Παγκόσμιας Μετεωρολογίας του ΟΗΕ (WMO), που δείχνουν ότι εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη του έτους, το 2014 θα είναι πιθανότατα η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα θα έχουν καταγραφεί 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές στην ιστορία.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν ότι για αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, η πιθανότερη αιτία δεν είναι άλλη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Δεν θα είχαμε σπάσει αυτά τα ρεκόρ χωρίς την ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα» δήλωσε ο Peter Stott, ο επικεφαλής της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και συμπλήρωσε: «Και μπορούμε να το πούμε αυτό επειδή τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην κλιματική αλλαγή»

Για να καθορίσουν ότι υπάρχει αυτή η σύνδεση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να δουν πόσο πιθανό θα ήταν να υπάρξει ένα μη φυσιολογικό γεγονός, χωρίς τις εκπομπές αέριων ρύπων θερμοκηπίου να καθοδηγούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο κ. Stott είπε πως ήταν «αξιοσημείωτο» ότι φέτος είναι μία χρονιά ρεκόρ θερμοκρασιών, χωρίς όμως να υπάρχει το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκαλείται με την υπερθέρμανση των υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό. Προσέθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς εάν το 2014 σηματοδοτεί το τέλος μίας σχεδόν δεκαετούς περιόδου όπου είχε σταθεροποιηθεί ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Για τη Βρετανία, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 ήταν πιθανότατα η θερμότερη χρονιά βάσει στοιχείων που χρονολογούνται από το 1659, αλλά και η τέταρτη χρονιά με τις περισσότερες βροχές από το 1910. Σύμφωνα με τον κ. Stott, η ανθρώπινη επιρροή 10πλασίασε τις πιθανότητες να γίνει αυτή η θερμότερη χρονιά στην ιστορία για την Βρετανία.

Ο WMO δηλώνει πως η θερμοκρασία σε επίπεδο ρεκόρ και οι καταρρακτώδεις βροχές συμπίπτουν με το μοντέλο της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν υπήρξε φρένο στην παγκόσμια υπερθέρμανση» δήλωσε ο Michel Jarraud, γενικός γραμματέας του WMO και συμπλήρωσε: «Αυτό που είναι πιο ασυνήθιστο και ανησυχητικό φέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλα τμήματα της επιφάνειας των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένου και του βόρειου ημισφαιρίου».

Τα στοιχεία ανακοινώνονται ενώ φτάνουν στη Λίμα χιλιάδες απεσταλμένοι για τη φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Εκεί θα γίνει ο τελευταίος μεγάλος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, στο τέλος του επόμενου έτους.

Ακόμη δεν είναι διόλου σαφές αν η συμφωνία στο Παρίσι θα επιβραδύνει αρκετά τις εκπομπές αέριων ρύπων για να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2C από τα επίπεδα προ της εκβιομηχάνισης, όριο που οι επιστήμονες θεωρούν επικίνδυνο.

Ο WMO δηλώνει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία στη γη και την επιφάνεια της θάλασσας ήταν την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου περίπου 0,58C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία που είχε καταγραφεί την περίοδο 1961 – 1990. Είναι επίσης κατά 0,08C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας.

Φέτος καταγράφηκαν κύματα καύσωνα ανά τον κόσμο στη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Παράλληλα, στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία καταγράφηκε ασυνήθιστο ψύχος, ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες και η ασυνήθιστα καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν μέρη της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Το Σεπτέμβριο, το νότιο τμήμα των Βαλκανίων κατέγραψε βροχές κατά 250% μεγαλύτερες από το μέσο μηνιαίο όρο και αυτό το μοντέλο θα το δούμε σε πολλές ακόμη περιοχές ανά τον κόσμο. Δώδεκα μεγάλες καταιγίδες του Ατλαντικού χτύπησαν και την Βρετανία τον προηγούμενο χειμώνα.

Ρεκόρ καταγράφεται και στην παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WMO είναι περίπου 0,45C υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περίπου το 93% της πλεονάζουσας ενέργειας που εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα και άλλες δραστηριότητες του ανθρώπινου είδους, καταλήγουν στους ωκεανούς.

Πηγή F.T

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου