Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016
Πιο συγκεκριμένα, με τις ψήφους των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου με 145 ψήφους (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).
Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία, ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό αν ήταν παρόντες. Οι επιστολικές ψήφοι, δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής.
Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και τα καταψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Τι προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016
Αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που ψηφίστηκε το 2014 διαπιστώνει κανείς ότι στη διετία 2015-2016… λείπουν από την ελληνική οικονομία 30 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 προέβλεπε για το 2016 ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έφτανε στα 197 διεσεκατομμύρια ευρώ (με τα γνωστά ως τότε μέτρα αλλά χωρίς το e-mail Χαρδούβελη) , ο νέος προϋπολογισμός το εκτιμά πλέον σε μόλις 173 δισ. ευρώ, δηλαδή 24 δισ. λιγότερα που θα λείψουν από την αγορά και τα νοικοκυριά.
Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, που αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.
Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος αφορά μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες για επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως:
– νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
– αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
– αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
– αύξηση των συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων.
– αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
– κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.
– κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
– σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
– αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
Και έπεται συνέχεια με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, και ενώ παραμένουν και “απροσδιόριστα” μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. (και έως 3 δισ.) για να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν, με ορίζοντα το 2017-2018.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ’ αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.
Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.
Πηγή: reporter.gr