Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά συναίνεση, πρέπει πρώτα να κερδίσει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Οφείλει να απολογηθεί για τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό και τις ύβρεις που εξαπέλυσε προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτές είναι οι αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής B’ Aθηνών και επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και υπογραμμίζει ότι αν υπήρχε ένα γνήσιο, ειλικρινές και ουσιαστικό αίτημα συναίνεσης, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν έτοιμη να το συζητήσει.
«Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ξέρει μόνο να παίζει με τους θεσμούς και να κάνει παλαιοκομματικούς ελιγμούς. Μόνο που οι ελιγμοί δεν λύνουν τα προβλήματα. Μπορεί να κερδίζουν λίγο χρόνο, αλλά στερούν την ουσιαστική προοπτική για τους πολίτες», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι η υπερφορολόγηση μπορεί να εξυπηρετεί εύκολα και αποτελεσματικά τη λογιστική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων αλλά δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει ότι οι ψηφοφόροι και φίλοι του κόμματος ξεπέρασαν την αρχική τους οργή ή απογοήτευση και θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, αναλυτικά:
• Εύθραυστο είναι και πάλι το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας των διαφωνιών για τα μέτρα που επιδιώκει να καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία παρακολουθήσατε, έδειξε τις μεγάλες διαφωνίες στο ασφαλιστικό και όχι μόνο. Τι προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση τελικά; Η ΝΔ είναι διατεθειμένη να δώσει την πολυπόθητη συναίνεση;
Έχετε δίκιο, η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε πολλά μέτωπα. Η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια έφερε τη χώρα. Και μπροστά στο αδιέξοδο τι έκανε; Στράφηκε σε όσους κατηγορούσε τόσα χρόνια ως «μερκελιστές και γερμανοτσολιάδες» για να διερευνήσει την πιθανότητα στήριξης, καθώς η Κοινοβουλευτική της ομάδα φυλλοροεί. Αλλά ακόμα και αυτό το έκανε με έναν πρόχειρο και υποκριτικό τρόπο. Αντί να δρομολογήσει έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μεγάλα θέματα, προκάλεσε μια συζήτηση μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά συναίνεση, πρέπει πρώτα να κερδίσει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Οφείλει να απολογηθεί για τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό και τις ύβρεις που εξαπέλυσε προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτές είναι οι αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτική δύναμη ευθύνης. Θέτει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Αν υπήρχε ένα γνήσιο – ειλικρινές και ουσιαστικό αίτημα συναίνεσης – υπό τις προϋποθέσεις που προανέφερα- η Νέα Δημοκρατία θα ήταν έτοιμη να το συζητήσει. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ξέρει μόνο να παίζει με τους θεσμούς και να κάνει παλαιοκομματικούς ελιγμούς. Μόνο που οι ελιγμοί δεν λύνουν τα προβλήματα. Μπορεί να κερδίζουν λίγο χρόνο, αλλά στερούν την ουσιαστική προοπτική για τους πολίτες.
• Πιστεύετε πως θα καταφέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει τη θητεία της ή θα υπάρξουν επώδυνες εξελίξεις για τη χώρα σε περίπτωση που και άλλοι βουλευτές δεν ψηφίσουν τα μέτρα;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τον λαϊκισμό που εξέθρεψε. Και είναι στη φύση του λαϊκισμού να στρέφεται εναντίον του δημιουργού του. Η σημερινή κυβερνητική συμμαχία παλεύει σήμερα με τον ίδιο της τον εαυτό, με τις απατηλές προσδοκίες που δημιούργησε στον λαό, με τα ψέματα και τις ανεδαφικές της υποσχέσεις. Πόσο μπορεί να αντέξει αυτή η «συμμαχία της εικονικής πραγματικότητας»; Για πόσο θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια συμβολισμών όταν η χώρα βυθίζεται στα προβλήματα; Νομίζω όχι για πολύ. Ξέρετε, για χρόνια ο κ.Τσίπρας αντιμετώπιζε τα προβλήματα λέγοντας ότι μπορούν να λυθούν με «πολιτική διαπραγμάτευση». Αυτό ήταν το βασικό του επιχείρημα. Σήμερα καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα δεν απαιτούν μόνο διαπραγμάτευση, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις – λύσεις. Και πλέον έχει αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση ειδικεύεται στην ιδεολογική θεώρηση των πραγμάτων, όχι στην πρακτική λύση των προβλημάτων της χώρας. Κάθε φορά που η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επιδείνωσε τη θέση μας. Όταν διαπραγματεύτηκε την πρόταση Γιούνκερ επέστρεψε με ένα ακόμα χειρότερο μνημόνιο. Όταν διαπραγματεύτηκε το προσφυγικό επέστρεψε έχοντας λάβει μεγάλες δεσμεύσεις στις οποίες αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Όμως η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι συνδικαλισμός σε αμφιθέατρο. Δυστυχώς η πραγματικότητα τον προσγείωσε ανώμαλα. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι προσγειώνει ανώμαλα τη χώρα μας. Η οικονομία ξαναβυθίστηκε στην ύφεση. Το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε. Τα capital controls στερούν πολύτιμο οξυγόνο από την ελληνική παραγωγή. Οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί μας πήγαν πίσω. • Πιστεύετε πως με φόρους και επώδυνα μέτρα, σαν και αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί, είναι δυνατό να βγει η ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο;
Νομίζω ότι έχει πλέον γίνει απόλυτα σαφές πως η υπερφορολόγηση μπορεί εξυπηρετεί εύκολα και αποτελεσματικά τη λογιστική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων αλλά δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται νέους φόρους, αλλά νέες μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Το ζήτημα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο, επιμονή και αποφασιστικότητα. Και η σημερινή κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Δηλώνει ότι τις επιθυμεί, διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Στον πυρήνα της ιδεολογίας της όμως βρίσκεται ο πιο συντηρητικός κρατισμός. Η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία και να δώσουμε ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο των capital controls που προκάλεσε η Κυβέρνηση. Ούτε μπορούν να γίνουν αν δεν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει ξανά χρήμα στην αγορά. Και το λέω αυτό διότι και για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος είναι καθοριστικός για την τοπική οικονομία της Ρόδου, ενώ το τουριστικό ρεύμα παραμένει ισχυρό προς τη χώρα μας, οι δυνατότητες που έχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες να το αξιοποιήσουν περιορίζονται από την οικονομική συγκυρία.
• Με έξωση από τη συμφωνία Σένγκεν απείλησαν την Ελλάδα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αν η Αθήνα δεν προωθήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ποιά είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα;
Οι χειρισμοί αποδείχθηκαν – αν μη τι άλλο – προβληματικοί. Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση ανάλωσε πολύ σύντομα το «διπλωματικό της κεφάλαιο» σε ανούσιες μάχες συμβολισμών και έχασε κατά κράτος. Έχασε συμμαχίες που είχαν διαμορφωθεί, δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα. Κυρίως όμως δεν κατάφερε να στοχεύσει σωστά ως προς τις επιδιώξεις της. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο των χωρών της Βαλκανικής Οδού για το προσφυγικό του επισήμανα στη Βουλή ότι ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χωρίς να λάβει ανάλογα αντισταθμίσματα, γεγονός που θα εξέθετε τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα.
Τότε, έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου προς τον πρωθυπουργό και ο ίδιος, αδυνατώντας να απαντήσει σε αυτές τις επισημάνσεις, κατέφυγε στο λαϊκισμό. Σήμερα δυστυχώς οι ανησυχίες επαναβεβαιώνονται. Οι εταίροι μας απαιτούν να υλοποιήσουμε όσα δεσμευθήκαμε (hot spots, συνεργασία με τη Frontex, φιλοξενία 50 χιλιάδων προσφύγων, κλείσιμο συνόρων για μετανάστες). Η Κυβέρνηση κατανόησε ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός Σένγκεν και σπεύδει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
• Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, στις 17-18 Δεκεμβρίου;
Ορθώς επισημάνατε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί και να λύσει τα πολλά πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η Συμφωνία που υπέγραψε. Πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης-υποστήριξης και να ενεργοποιηθεί κάθε διπλωματικός δίαυλος για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Διότι η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες δεν κατανοούν τι σημαίνει η φύλαξη θαλάσσιων συνόρων. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άπαξ και οι βάρκες των προσφύγων βγουν στο Αιγαίο η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Η ροή των προσφύγων και των μεταναστών μπορεί να σταματήσει μόνο στο τουρκικό έδαφος. Γι αυτό και χρειάζεται η συνδυαστική λειτουργία hot spot τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Λίβανο και την Ιορδανία. Υπάρχει τέλος και η σημαντική παράμετρος της κοινωνικής και οικονομικής πίεσης που ασκεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, κυρίως στα ακριτικά μας νησιά. Είναι μια πίεση που δεν μπορεί να παραγνωρισθεί. Οι κάτοικοι των νησιών μας ανταποκρίνονται με ανθρωπιά και φιλόξενα αισθήματα και τους είμαστε όλοι οι Έλληνες ευγνώμονες γι αυτό. Ωστόσο υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες. Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους ευρωπαίους συμπολίτες μας.
• Σας ανησυχεί η κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους;
Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμπλέκονται και επιχειρούν στρατιωτικά πολλές ξένες δυνάμεις σε μια μικρή περιοχή. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Φαίνεται όμως πως υπάρχει μια βούληση της διεθνούς κοινότητας να μην αφήσει την ένταση να κορυφωθεί. Αυτό που προέχει είναι να αποδυναμωθούν οι τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, να πάψουν να αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο των Σύρων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών.
• Θα τελειώσει τελικά το θρίλερ με τη διεξαγωγή εκλογών στη ΝΔ ; Θα επουλωθούν τα τραύματα που προκλήθηκαν στην παράταξη από αυτές τις εξελίξεις;
Ήταν ένα πλήγμα για όλους μας η αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, που όμως ανέδειξε – με ένα συμβολικό τρόπο – μια σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα. Οι εξελίξεις έχουν πλέον δρομολογηθεί. Είμαι σίγουρος ότι οι ψηφοφόροι και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασαν την αρχική τους οργή ή απογοήτευση και θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού. Διότι ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, έχει μεγάλη σημασία το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει σημασία το κόμμα να βγει ενωμένο από αυτή τη δοκιμασία, να προτάξει νέες πολιτικές, να πείσει για το ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα που μας έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει όλοι στη Νέα Δημοκρατία να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μεγάλες και η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί με ευθύνη μπροστά τους.
• Με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε σε βάρος σας, θα θέλατε τώρα που κάπως ηρέμησαν τα πράγματα, να προβείτε σε κάποιο σχόλιο;
Πλέον, το θέμα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Θα μείνω όμως στην συνολική του διάσταση. Οφείλουμε να στείλουμε ως κοινωνία ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία σε πράξεις βίας. Ως πολίτης δεν μπορώ να δεχθώ να γίνουμε κοινωνία – ζούγκλα επειδή κάποιοι επιθυμούν να μας γυρίσουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Ως βουλευτής είμαι υποχρεωμένος να δώσω την πολιτική μάχη ενάντια στους εκφραστές της βίας και της μισαλλοδοξίας.