Ειδήσεις

Με «σόου» ασκείται η εξωτερική πολιτική!

Στο Καστελόριζο βρέθηκαν τη Δευτέρα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του υπουργού Άμυνας,  Πάνου Καμμένου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο ακριτικό νησί, καθώς και τη Ρω και τη Στρογγύλη.
Η αποστολή αναχώρησε με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ από το στρατόπεδο Σακκέτα της Αττικής, έπειτα από την πρόσκληση του  υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με φόντο την έντονη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα δυο στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ, στο ένα εκ των οποίων επέβαινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, (Ελένη Αυλωνίτου, Ιωάννη Δέδε, Ειρήνη Κασιμάτη, Γιώργο Ντζιμάνη και Δημήτρη Ρίζο, από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και Ιωάννη Αϊβατίδη, από τη Χρυσή Αυγή, Κωνσταντίνο  Κατσίκη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Ιωάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων) απογειώθηκαν από το στρατόπεδο Σακκέτα της Αττικής, με προορισμό το Καστελόριζο, ενώ ένα δεύτερο με δημοσιογράφους της αποστολής, απογειώθηκε από το ίδιο στρατόπεδο με χρονική διαφορά δέκα λεπτών.
Το Σινούκ στο οποίο μετέβαινε ο Πάνος Καμμένος έκανε την πρώτη στάση για ανεφοδιασμό στο νησί της Ρόδου στις 09:45 το πρωί της Δευτέρας, ενώ λίγο μετά τις 10 αναχώρησε για το νησί Ρω. Να σημειωθεί ότι με διαφορετικό ελικόπτερο κατέφθασαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής στο Καστελόριζο.
«Με τον υπουργό αναπληρωτή, Δημήτρη Βίτσα, τις συναδέλφους και τους συναδέλφους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είμαστε σήμερα εδώ», είπε ο Πάνος Καμμένος φθάνοντας στο Καστελόριζο.
«Κάναμε επίσκεψη στη Ρω, στη Στρογγύλη και τώρα είμαστε εδώ στη Μεγίστη, για να πούμε χρόνια πολλά στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς στους στρατεύσιμους και στους εθελοφύλακες, αλλά και στους πολίτες των νησιών. Να τους πούμε ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι μαζί τους. Γνωρίζουμε ότι το εθνικό έργο που επιτελούν, είναι ένα έργο δύσκολο, σε δύσκολες συνθήκες. Το μήνυμα ομοψυχίας εκ μέρους του ελληνικού λαού, είναι αυτό το οποίο δυναμώνει ακόμη περισσότερο το ψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι τα παιδιά μας που προστατεύουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Θα πρέπει η σκέψη όλων των Ελλήνων, μαζί με τις οικογένειές μας, να βρίσκεται εδώ στο Καστελόριζο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στον Έβρο και σε όλες τις μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στους πιλότους μας, που προστατεύουν τον εναέριο χώρο, στα καράβια μας και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε:
«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνουν γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους, στη μεγάλη όμως οικογένεια της Ελλάδος. Χρόνια πολλά». Σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα που έφτασε το ελληνικό ελικόπτερο στο νησί της Ρω, υπήρξε επικοινωνία από τον ασύρματο του πιλότου όπου Τούρκοι προειδοποιούσαν ότι το ελληνικό Σινούκ έχει εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Στις υποδείξεις των Τούρκων δεν απάντησαν οι Έλληνες πιλότοι κάτι που είναι πάγια τακτικής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Περίπου στις 11:45 της Δευτέρας κατέφθασε στη Ρω ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τους βουλευτές και χαιρέτησε προσωπικά όσους υπηρετούν εκεί.
Ακολούθησε μνημόσυνο στην μνήμη της Κυράς της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη, που ήταν η μοναδική κάτοικος του νησιού έως το 1982 .
«Η Βουλή των Ελλήνων τιμά όλο το προσωπικό, γνωρίζουμε τις αντιξοότητες τις οποίες περνάτε και θέλουμε να ξέρετε ότι η σκέψη μας, όλων των Ελλήνων, και της Βουλής αλλά και όλου του Έθνους, είναι μαζί σας», είπε ο Πάνος Καμμένος. Αμέσως μετά, η αποστολή οδηγήθηκε προς το ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν όλοι στη νήσο Στρογγύλη. Εκεί ο υπουργός και οι υπόλοιποι βουλευτές επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν για την γεωστρατηγική θέση του νησιού ενώ συνομίλησε και ευχήθηκε στους φαντάρους που υπηρετούν εκεί.
Αντιπολιτευτικά πυρά για την «επικοινωνιακή επίσκεψη» στο Καστελόριζο
Την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο. Η αποστολή στο νησί περιλαμβάνει τέσσερις βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ, δύο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δύο της Ένωσης Κεντρώων και δύο της Χρυσής Αυγής.
Για «επικοινωνιακή επίσκεψη» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η εξωτερική πολιτική πρέπει να καθορίζεται από το ΥΠΕΞ. Οφείλει να απαντήσει αν συμφωνεί με την επικοινωνιακή επίσκεψη στο Καστελόριζο», δήλωσε προσθέτοντας: «Το Καστελόριζο είναι ελληνικό. Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Αλίμονο αν αρχίσουμε κινήσεις επιβεβαίωσης των νησιών με επικοινωνιακές επισκέψεις».
Επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο να αντιδρά με κινήσεις ρηχού ανταγωνισμού» στην αστάθεια που παράγει η Άγκυρα, αλλά «πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».
«Δεν βοηθά σε τίποτα η συνεδρίαση στο Καστελόριζο», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. «Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία αλλά να είμαστε σοβαροί και απολύτως αυστηροί στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για «ψευτολεονταρισμούς» κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το ΚΚΕ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ‘παράτες’ και τους ψευτολεονταρισμούς του υπ. Άμυνας, Π. Καμμένου, την ίδια στιγμή που αυτός και η κυβέρνησή του στηρίζουν, με όλους τους τρόπους, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η οποία αποτελεί παράγοντα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπόθαλψης της τουρκικής επιθετικότητας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.
Σημείωσε ακόμη ότι «η σύνθεση τελικά της αποστολής, με τους κυβερνητικούς βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αγκαλιά με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, δείχνει ότι τέτοιες ενέργειες ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους».
«Η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει» είχε δηλώσει την Παρασκευή για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Σπύρος Δανέλλης.
Νέα απίστευτη τουρκική πρόκληση: «Το Μαράθι είναι δικό μας»
Σε μία, νέα απίστευτη, πρόκληση προχώρησε η τουρκική εφημερίδα Σοζιού, η οποία σε πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει πως στην ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 υπήρχε όρος που ανέφερε ότι το Μαράθι είναι τουρκικό!
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «το Μαράθι είναι τουρκικό νησί και έχει τίτλους ιδιοκτησίας».
Ως απόδειξη των ισχυρισμών τους γράφουν πως «στην Ιταλό-τουρκική συμφωνία του 1932 είχε συμφωνηθεί το Μαράθι να παραμείνει στην Τουρκία».
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις αμφισβήτησης νησιών και βραχονησίδων από πλευράς Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ερντογάν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ισχύ της  συνθήκης της Λωζάνης, και μίλησε για 18 μικρά νησιά που κατέχονται από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ τον κάλεσε «να ξαναπάρουμε τα νησιά»: Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως τα Ίμια είναι τουρκικά, κάνοντας λόγο για μία γνωστή θέση της Άγκυρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου