Με το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών σε Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (εκτός από τη Ρόδο και την Κάρπαθο) να παραμένει ακόμη ανοικτό και κοινοτικές πηγές να σημειώνουν πως η εξίσωση του ΦΠΑ θα ισχύσει κανονικά από το 2018, οι αντιδράσεις από κατοίκους και επιχειρηματίες- ειδικά από όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού και κυρίως από τη Λέσβο και την Κω- λαμβάνουν τις τελευταίες ώρες τη μορφή χιονοστιβάδας.
Φορείς της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr προειδοποιούν για άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία των δύο νησιών, τα οποία εκτός του ότι υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών, προσπαθούν παράλληλα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι μεγάλοι σεισμοί του καλοκαιριού, αλλά και να κρατήσουν “ζωντανή” την ζήτηση από τους ξένους τουρίστες και tour operators του εξωτερικού.
Ξενοδόχοι από τη Λέσβο αναφέρουν πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγόπληκτα, χαμηλής αναγνωσιμότητας και τζίρων νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης που αναμένεται να επιβληθεί με τη νέα χρονιά, θα αποβεί καταστροφική για την ήδη ισχνή ανταγωνιστικότητα της τουριστικής κι όχι μόνο οικονομίας της περιοχής. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Π. Αντωνίου, είναι προτιμότερο να έχουμε περισσότερους επισκέπτες, έσοδα, απασχόληση και επενδύσεις με λιγότερους φόρους και εισφορές, που να εισπράττονται όμως, παρά υψηλότερους φόρους με λιγότερους επισκέπτες. Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, η ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα επιβάλει, όχι μόνο την επ’ αόριστον αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (ιδιαίτερα στη διαμονή, εστίαση και στις μεταφορές) και τη μη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης , αλλά και την μείωσή τους στα προ του 2015 επίπεδα.
Ακόμη πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους ξενοδόχους της Κω, που με μεγάλες εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα κατάφεραν να κρατήσουν υψηλά την ζήτηση τη φετινή σεζόν και να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων δύο χρόνων. Χαρακτηρίζουν “εγκληματική” την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ με πρόταση που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος του νησιού και η Ένωση Ξενοδόχων Κω ζητούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και για την εξαίρεση της Κω από το νέο φόρο διαμονής που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Και σε τοπικό επίπεδο, τα μηνύματα προς την Κυβέρνηση είναι εξίσου σκληρά. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, σε συνέντευξη τύπου κάλεσε τους βουλευτές των νησιών “να συμπεριφερθούν ως βουλευτές μιας περιοχής και όχι ενός κόμματος”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα “παραμύθι” τα όσα ακούστηκαν περί αντισταθμιστικών μέτρων από την Κυβέρνηση. Τη σκυτάλη πήρε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου, αναφέροντας πως η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας δεν μπορεί να αντισταθμιστεί ούτε με καλές προθέσεις, ούτε με κανένα άλλο μέτρο.
Τα νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθούν από 1-01-2018 είναι συνολικά 32 σε Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς) και Δωδεκάνησα (Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Καστελόριζο, Αρκοί κτλ). Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο κύμα εξίσωσης των φορολογικών συντελεστών σο πλαίσιο του Μνημονίου. Πέρσι το καλοκαίρι είχαν καταργηθεί οι μειωμένοι συντελεστές σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2015 η κατάργηση σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr