Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και στον νέο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ σχολιάζει την παροχή του κοινωνικού μερίσματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Η διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη προσελκύει το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου. Σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Hannoversche Allgemeine Zeitung και της Neue Presse του Ανοβέρου, αλλά και στην ιστοσελίδα της Dresdner Neueste Nachrichten, εκτιμάται ότι ο τούρκος ηγέτης επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο. “Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση –πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες”, σημειώνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά μάλιστα αυτήν την προσπάθεια από “έναν παλιό αντίπαλο”.
Ο γερμανός ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952 και σχολιάζει ότι “οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών απέχουν ακόμη πολύ από την ομαλότητα”. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις “έχουν βελτιωθεί αισθητά” το τελευταίο διάστημα, επισημαίνεται ότι “τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ) και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (…) παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση. Περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των “εκκαθαρίσεων” του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών. Η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη”.
Προσπάθεια εξόδου από τη διεθνή απομόνωση
Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά πάντως ότι η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν “υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο”. Όπως επισημαίνει, “πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέλει με αυτό το ταξίδι να προσπαθήσει να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι και μια απάντηση στη νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να “τιθασευθεί” ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης”.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη από οικονομική σκοπιά και ότι “πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για τον τούρκο πρόεδρο”. Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η “νευρικότητα” ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται “απρόβλεπτος”.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για “προβληματική επίσκεψη στη δυτική Θράκη”, επισημαίνοντας τις πολιτικές πτυχές της παρουσίας του τούρκου προέδρου την Παρασκευή στην περιοχή που αριθμεί περί τις 100.000 Έλληνες μουσουλμανικής πίστης. Ο ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θεωρεί τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα και εμφανίζεται ως “προστάτιδα δύναμη – ένας ρόλος που ως γνωστόν ο Ερντογάν αρέσκεται ιδιαίτερα να παίζει για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό”, σχολιάζει το δημοσίευμα.
“Γεφυροποιός από τον Νότο”
Στη χθεσινή εκλογή του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρουσιάζει τον νέο επικεφαλής του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς τον “γεφυροποιό από τον Νότο”. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Μάριο Σεντένο, μετά από χρόνια λιτότητας που είχε επιβάλει η τρόικα, αύξησε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να τονώσει την κατανάλωση στη χώρα του. Ταυτόχρονα έβαλε φραγμό στις δημόσιες δαπάνες και ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις. “Τα καλά οικονομικά στοιχεία που μπόρεσε να παρουσιάσει καθησύχασαν σύντομα πολλούς από εκείνους που διατύπωναν επιφυλάξεις. Την ώρα που η Ελλάδα ζητά απομείωση χρέους, η Πορτογαλία θα εξοφλήσει πρόωρα φέτος εννέα δις ευρώ από το δικό της χρέος”.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε υπέρ του ευρωπαϊκού Βορρά ούτε υπέρ του Νότου. Παρότι κατάγεται από την Πορτογαλία, “δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της νότιας Ευρώπης. Ζητούμενο για τον ίδιο είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά του να καλλιεργήσει συναίνεση εντός του Eurogroup (…)”.
Τι αλλάζει το κοινωνικό μέρισμα;
Στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δις ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση εστιάζει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk. Η ανταποκρίτρια του σταθμού επισημαίνει ότι “τα χρήματα προορίζονται για χαμηλόμισθους, ανέργους και συνταξιούχους”, διερωτώμενη ταυτόχρονα “τι αντίκτυπο μπορεί ένα έχει μια εφάπαξ πληρωμή”;
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκου Βέττα, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο οποίος εκτιμά ότι “το πλεόνασμα που διανέμεται τώρα δεν συνιστά επίδοση για την οποία θα έπρεπε να είναι υπερήφανη η κυβέρνηση”. Όπως εκτιμά ο έλληνας οικονομολόγος, “το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε δύο παράγοντες, κανείς εκ των οποίων δεν είναι θετικός. Ο ένας είναι η υπερφορολόγηση που επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά και ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι το κράτος συγκρατεί πολλές από τις εκκρεμούσες δαπάνες. Για παράδειγμα, πολλοί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την έγκριση. Και το κράτος έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς έναντι των προμηθευτών του”.
Ο Νίκος Βέττας στηλιτεύει μεταξύ άλλων το γεγονός ότι δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις στη χώρα ή εξακολουθούν να παρεμποδίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως λέει. Ο έλληνας οικονομολόγος σχολιάζει ότι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δεν μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των Ελλήνων. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Κυριάκος, ένας 85χρονος συνταξιούχος που εισέπραξε 100 ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα, είδε όμως τη σύνταξή του να ψαλιδίζεται από τις 18.000 ευρώ ετησίως παλαιότερα στα 9.500 ευρώ σήμερα.
Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle