Αλλαγή σελίδας στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, φέρνει το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Τουρισμού, με τους φορείς του τουρισμού να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους την εκτίμηση ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα καταλύματα αποκτούν… ονοματεπώνυμο και διεκδικούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο αχανές τοπίο της ενοικίασης κατοικιών, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εισβολή του Airbnb.
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, με δηλώσεις του στη «δ», επισήμανε ότι επιλύεται μεταξύ άλλων ένα ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο για πολλά χρόνια, αυτό της κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου του καταλύματος το οποίο ο ίδιος είχε θέσει ως στόχο από την αρχή της θητείας του στην Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.
Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ο διακριτικός τίτλος του καταλύματος, μια δυνατότητα που θα την έχουν μόνο όσοι ασκούν την επαγγελματική ιδιότητα και όχι όσοι έχουν καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο κ. Τοκούζης κάνει λόγο για άρση μιας αδικίας που ταλαιπωρούσε τον κλάδο, αφού η κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου δεν θα γίνεται πλέον μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως ούτε και η πιστοποίηση-κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων.
«Το ΞΕΕ είχε θεσπίσει ως αρχικό κόστος για έγκριση και κατοχύρωση διακριτικού τίτλου το ποσό τον 580 ευρώ για κάθε κατάλυμα. Αν το πολλαπλασιάσετε επί 40.000 που είναι τα καταλύματα στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι ουσιαστικά κάναμε “δώρο” ένα σεβαστό ποσό σε έναν φορέα, που όχι μόνο δεν ανήκουμε –αφού δεν είμαστε ισότιμα μέλη και δεν έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι- αλλά ήταν ανοιχτά απέναντί μας. Μετά από πιέσεις αρκετών χρόνων και διαβουλεύσεις, τελικά οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές και επιτέλους μπορούμε κι εμείς να προχωρήσουμε σε κατοχύρωση διακριτικού τίτλου, που θα λειτουργήσει υπέρ των πελατών μας», εξηγεί ο κ. Π. Τοκούζης.
Όπως κάνει γνωστό μέσω της «δ», αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα θέσει στα μέλη της ΣΕΤΚΕ την 31η Μαΐου του 2019 ως την καταληκτική ημερομηνία ώστε όλα τα νόμιμα μέλη της Συνομοσπονδίας να έχουν τον δικό τους κατοχυρωμένο διακριτικό τίτλο, όπως συμβαίνει στα ξενοδοχεία.
«Εμείς χάσαμε την ταυτότητά μας στα τελευταία χρόνια λόγω Airbnb και λόγω των μεγάλων ξενοδοχείων. Μην ξεχνάμε ότι όσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, βάζουν και όποια ονομασία θέλουν, όμως επειδή οι ιδιοκτήτες είναι ιδιώτες, δεν έχουν το δικαίωμα να βάζουν διακριτικούς τίτλους. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ασκηθούν πιέσεις για την αφαίρεση κάθε διακριτικού τίτλου από τα σπίτια που είναι καταχωρημένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων», εξηγεί ο κ. Τοκούζης.
Επιπλέον όπως επισημαίνει, αυτομάτως αυτό λειτουργεί υπέρ των επισκεπτών των καταλυμάτων, διότι πλέον δεν θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος ιδιοκτήτης να αλλάζει όνομα όποτε τα σχόλια των πελατών είναι αρνητικά, για να αποφεύγει τις κυρώσεις και να γλιτώνει χωρίς κόστος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Τι αλλάζει για
τα καταλύματα
Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που υπάγονται στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016, υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης εντός μηνός από την χορήγησή του στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (Ε000) ευρώ.
-Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων και έγκρισης διακριτικών τίτλων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων- Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
-Επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 της 8592/2017 κ.υ.α. (χρηματικό πρόστιμο, κ.λπ.), στην περίπτωση που το πιστοποιητικό κατάταξης καταλύματος σε κατηγορία αστέρων δεν τηρείται στο αρχείο της επιχείρησης
-Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ, να καταχωρίζουν το διακριτικό τίτλο τους, και σε περίπτωση περισσότερων το σύνολο αυτών, στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση.
-Ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Η επιχείρηση υποχρεούται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έγκριση του διακριτικού τίτλου να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.
-Προβλέπεται τέλος η επιβολή προστίμου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων
-Η κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τηρεί μητρώο διακριτικών τίτλων επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.
-Διευρύνεται το πεδίο επιβολής του διοικητικού μέτρου της σφράγισης επιβαλλόμενο εφεξής και σε περιπτώσεις τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς τη Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.), ή χωρίς να έχουν υποβάλλει γνωστοποίηση έναρξης, (σήμερα περιορίζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας).