Την απόφασή του, να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της τοπικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επανέλαβε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγαίο – Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι» (και διατελέσας πρόεδρος του τοπικού ΟΕΕ) κ. Μιχάλης Μιχαήλ. Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή διοίκηση κατηγορώντας την για «αδράνεια» καθώς έχει θέσει τον σημαντικό αυτόν φορέα της περιοχής μας, σε «περιθωριοποίηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ Ελλάδας, όρισε τις εκλογές τόσο για τις τοπικές διοικήσεις όσο και για τους αντιπροσώπους, να διεξαχθούν την μεθεπόμενη Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019. Όλοι οι οικονομολόγοι, καλούμεθα να εκλέξουμε τις περιφερειακές διοικήσεις καθώς και τους αντιπροσώπους μας στη συνέλευση.
Εμείς ως παράταξη ‘Αιγαίο – Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι’ θα δώσουμε το παρών και σε αυτή την διαδικασία, όπως κάναμε και στις προηγούμενες, πέρα κι έξω από κόμματα, γιατί πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του τόπου μας, και μέσα στην επιστημονική κοινότητα, είναι κοινά. Στα 35 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, πρώτη φορά το 2016 μία περιφερειακή, ανεξάρτητη παράταξη εξέλεξε αντιπρόσωπο στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ Ελλάδας. Αυτό είναι προς τιμήν όλων των Δωδεκανησίων αναγνωρίζοντας πως μπορούμε να εκλέξουμε έως και οκτώ αντιπροσώπους.
Γι αυτό κι εμείς προτάσσουμε τις ανεξάρτητες παρατάξεις –πέρα από τα κόμματα αφού θέλουμε να αντιπροσωπεύεται καθολικά η περιφέρειά μας, στην Αθήνα.
Ο αριθμός των συνέδρων που εκλέχθηκαν την προηγούμενη φορά, είναι ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή διοίκηση λέγοντας:
«Την τελευταία τριετία, όλοι οι συνάδελφοι -αλλά και η τοπική κοινωνία- βίωσαν την πλήρη απραξία της νυν τοπικής διοίκησης του ΟΕΕ. Σε θέματα εξωστρέφειας, δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία και φυσικά, στο κομμάτι της παρεμβατικότητας που αφορά το ΟΕΕ δεν έγινε τίποτα. Η απραξία αυτή ισοδυναμεί με περιθωριοποίηση του φορέα μας.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γι ακόμη μια θητεία. Εμείς πιστεύουμε ότι τα περιφερειακά τμήματα του ΟΕΕ πρέπει να αποτελούν ‘εργαλείο’ για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιφερειών της χώρας –και κάθε περιοχής, ξεχωριστά. Καμία συνεργασία δεν έγινε κατά την προηγούμενη θητεία με τις τοπικές αρχές, με τους φορείς κ.λπ. σε μια εποχή που η περιοχή μας είχε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα και ζητήματα ανοιχτά.
Εμείς ως παράταξη ‘Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι’ κατεβαίνουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.
Γι αυτό καλούμε τους συναδέλφους, να προσέλθουν στις κάλπες ώστε να χτίσουμε ξανά το ΟΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου και να γίνει ζωντανό κύτταρο και ωφέλιμο τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για τον τόπο μας. Μας γνωρίζουν, διοικήσαμε το ΟΕΕ για δύο θητείες και το έργο που αφήσαμε είναι καταγεγραμμένο».
Να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν στην Ρόδο και στην Κω. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 8 το πρωί ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.
Για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, θα ισχύσει η επιστολική ψήφος. Οι επιστολές έχουν σταλεί στα νησιά και διατίθενται στους ψηφοφόρους.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΑι ΚΑΙ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΠΑ
Επίσης, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπήρξε κατά την διάρκεια της δικής του θητείας με την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και με άλλους φορείς: «Κατά την διάρκεια της δικής μας θητείας, υπήρξαν πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην τοπική οικονομία.
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος π.χ. έκανε μεγάλο αγώνα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την ένταξη της ΠΝΑι στον Στόχο-1, την οποία έκανε το ΟΕΕ και την πέτυχε ο κ. Περιφερειάρχης.
Τα τελευταία χρόνια το ΟΕΕ δεν έχει πλέον καμία συνεργασία, ούτε με τον Δήμο Ρόδου, ούτε με την ΠΝΑι απεμπολώντας κάθε προνόμιο να είναι ο βασικός σύμβουλος των τοπικών φορέων στα οικονομικά ζητήματα του τόπου. Αυτό λειτουργεί αρνητικά σε όλα τα επίπεδα. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, στην τοπική κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει το ΟΕΕ σε τοπικό επίπεδο να επαναδραστηριοποιηθεί και να διεκδικήσει αυτά που πρέπει», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι η μελέτη για τον ΦΠΑ που παρέδωσε στην ΠΝΑι επί δικής του θητείας, επικαιροποιήθηκε το 2017, αλλά έκτοτε δεν έγινε τίποτε: «Η μελέτη ήταν έτσι εκπονημένη ώστε να μπορεί να επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Εμείς δεσμευόμαστε ότι ως νέα διοίκηση, στα σχέδιά μας θα είναι η επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, ώστε να αποτελέσει οδηγό για την ΠΝΑι και για τον Δήμο Ρόδου».
ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ
Σε ερώτηση εάν θα μπορέσει να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περιοχή μας, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε κατηγορηματικά: «Εκτιμούμε ότι όσο διατηρούνται οι συντελεστές στα πέντε μικρά νησιά λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού, μπορεί με συντονισμένη προσπάθεια, να επανέλθουν. Ειδάλλως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επαναφορά τους».
Πρόσθεσε ακόμη πως τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει σταδιακά η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ‘αποσυμφόρησης’ της υπερ-φορολόγησης που δημιουργήθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης, αφού έφτασε στα όρια η φορολογική ικανότητα των φορολογούμενων να ανταποκριθούν: «Νομίζω ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση διότι η υπερ-φορολόγηση, αφενός δεν οδηγεί πουθενά και αφετέρου, καθυστερεί την ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με διάφορες μεταρρυθμίσεις είναι ένα καλό μίγμα για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης» κατέληξε ο κ Μιχαήλ.