Ειδήσεις

Απόπειρα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού – Τι προβλέπεται για τη διαχείριση προορισμών στο νέο νομοσχέδιο

Νέοι Οργανισμοί στα πρότυπα της Βαρκελώνης

Τον θεσμό του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού φέρνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που καταθέτει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις διασφάλισης ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για τους γνωστούς από τις βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού, όπως της Βαρκελώνης, Destination Management Organizations (DMOs), δηλαδή οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, που δίνουν σε δήμους και περιφέρειες τη δυνατότητα συνδιαχείρισης και συντονισμού με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με τις υπηρεσίες του κράτους, ώστε να σταματήσει η ασυνεννοησία και η χαοτική κατάσταση που χαρακτηρίζει πολλά μέρη της Ελλάδας τα οποία, για παράδειγμα, μπορεί να απειλούνται με τουριστικό κορεσμό ή εγκατάλειψη.

Προάγεται έτσι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster, tour operators, αεροπορικές εταιρείες). Δίνεται έμφαση στη δυνατότητα των οργανισμών να σχεδιάζουν και να εκτελούν προγράμματα σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του προορισμού, καθώς και την παροχή κινήτρων για την προώθηση και διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνδιαφήμισης, απελευθερώνοντας πόρους για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων προώθησης ενός προορισμού. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να συστήσουν παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την παρακολούθηση δεικτών που ταξινομούνται σε 3 πυλώνες – α) οικονομία, β) κοινωνία, γ) περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι αρμοδιότητες ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού είναι:

– Η δημιουργία, υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής του προορισμού.

– Η μελέτη και παρακολούθηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

– Η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού.

– Η σύναψη συμβάσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την τουριστική προβολή του προορισμού.

– Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για θέματα προβολής και προώθησης ενός προορισμού στην τουριστική αγορά.

– Η προώθηση και η αντικειμενική πληροφόρηση του οικείου ΟΤΑ για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος για τον εκάστοτε προορισμό (όπως αξιοθέατα, προσβασιμότητα-μεταφορές, εγκαταστάσεις-διαμονή, τουριστικές υπηρεσίες, δραστηριότητες, βοηθητικές υπηρεσίες).

– Η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία προτύπων για την ανάδειξη της ταυτότητας του προορισμού.

– Η δημιουργία και η διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας, καθώς και η τεχνική βοήθεια και υποστήριξη σε συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster) σχετική με την παραγωγή και προβολή τοπικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

– Η ανάπτυξη ερευνητικού έργου σε σημαντικά θέματα του τουρισμού, όπως η ανάλυση της αγοράς, η προσέγγιση νέων αγορών –συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού–, η ωρίμανση έργων υποδομής και η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

– Η ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων του προορισμού.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, με στόχο τη διαχείριση και αξιοποίηση φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών και των εγκαταστάσεών τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου