Στη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, με στόχο την τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού και την ανάδειξη της Ελλάδας σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του yachting, δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας πόρους ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη να απευθύνει πρόσκληση προς τους φορείς διαχείρισης των μαρινών για την κατάθεση των επενδυτικών τους σχεδίων με γνώμονα την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων (μαρινών, τουριστικών καταφυγίων και αγκυροβολιών), πιο «πράσινο», πιο ψηφιακό και πιο προσβάσιμο.
Οι πόροι που έχει εξασφαλίσει του υπουργείο Τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση έργων σε μαρίνες, είτε, κατά κύριο λόγο, στο στάδιο ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών, είτε στο στάδιο της ωρίμανσής τους με την έκδοση των απαραίτητων μελετών και των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτησή τους. Αλλωστε, η ανάπτυξη των μαρινών ανά τη χώρα είναι μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την αδειοδότηση, τη χωροθέτηση, το μοντέλο διαχείρισης και λειτουργίας, καθώς και τη χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη των μαρινών. Βάσει του σχεδιασμού, καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσο και το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης των μαρινών. Στόχο αποτελούν αφενός η απλοποίηση του νομικού πλαισίου και αφετέρου η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κινήσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω τους τουριστικούς λιμένες της χώρας και θα μαγνητίσουν high end τουρίστες στη χώρα μας.
Τα πρώτα βήματα
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, υπέγραψε στο Ναύπλιο την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Ναυπλίου από το αρμόδιο υπουργείο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των μαρινών είναι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη νέα μαρίνα που αναπτύσσεται στη Ρόδο. Τα σχέδια του επενδυτικού fund που θα αναλάβει το εν λόγω έργο αποβλέπουν στην επέκταση και ολιστική αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, ώστε να μετατραπεί σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είχαν προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, τα εγκαίνια της μαρίνας που βρίσκεται στο Πεδί της Σύμης, της τρίτης μαρίνας στα Δωδεκάνησα.
Διεθνές ενδιαφέρον
Η ανάπτυξη των μαρινών έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, οι οποίοι ποντάρουν στις προθέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και στις δυνατότητες της χώρας για περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη και η αναβάθμιση μαρινών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από τον Φλοίσβο και τον Αλιμο μέχρι το Ελληνικό και τη Βουλιαγμένη, projects τα οποία θα ενισχύσουν το τουριστικό προφίλ όλου του Αργοσαρωνικού.
Πηγή tourismtoday.gr
της Εύας Οικονομάκη