Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή 10 εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Οι εργαζόμενοι, που εκπροσωπούνται από την δικηγόρο κ. Μαρία Μητσού, προσελήφθησαν ως επικουρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας του covid με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία παρατείνεται συνεχώς με νομοθετικές διατάξεις εως και σήμερα.
Με την αγωγή τους που στρέφεται κατά του ΚΚΠΠΝΑ οι παραπάνω εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν με τον παραπάνω τρόπο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών της υπηρεσίας τους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΚΚΠΠΝΑ, οι οποίες προϋπήρχαν της περιόδου της πανδημίας και υπάρχουν έως και σήμερα και αποτελούν άλυτα μείζον πρόβλημα για το κέντροΚΚΠΠΝΑ.
Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι οι παραπάνω συμβάσεις εργασίας καταρτίστηκαν ως ορισμένου χρόνου, υπό την ισχύ των μέτρων της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (για την προστασία από την διασποράς κορωνοϊού COVID – 19), προσφέροντας την εργασία τους σε επιμέρους υπηρεσίες και θέσεις, όπως είχε καθορισθεί με τις άνω συμβάσεις.
Η παροχή των υπηρεσιών τους ξεκάθαρα κατά τα ανωτέρω αποσκοπούσε και αποσκοπεί να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΚΚΠΠΝΑ ενώ η σχέση, που συνέδεε καθέναν από αυτές με το ΚΚΠΝΝ είχε και έχει τα χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς η ορισμένη διάρκεια των παραπάνω συμβάσεων δεν δικαιολογείτο από τη φύση, το είδος ή τον σκοπό των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά ούτε και από κάποιο άλλο αντικειμενικό λόγο.
Άλλωστε ισχυρίζονται οτι οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των διατάξεων αυτών σε συνάρτηση με τις ανάγκες του ΚΚΠΠΝΑ είναι καταχρηστική και σκοπό έχει μόνο τη μη σύναψη σύμβασης αορίστου χρόνου με αυτούς με την αιτιολογία των δήθεν επειγόντων συνθηκών οι οποίες ουδέποτε κατα τους ισχυρισμούς τους υπήρξαν στο ΚΚΠΠΝΑ αλλά ήταν πάγιες και διαρκείς αφού μαλιστα πλέον ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον ο covid -19 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, σηματοδοτώντας το τέλος της πανδημίας. Ισχυρίζονται τέλος, εκτός των άλλων, οτι λόγω του μικρού αριθμού του προσωπικού στην περίπτωση που δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους για οποιοδήποτε λόγο, το ΚΚΠΝΑ δε θα μπορεί να λειτουργεί και να παρέχει τις υπηρεσίες του στους περιθαλπόμενους και φιλοξενούμενούς του.