Τοπικές Ειδήσεις

Φήμες για τη δημιουργία δομής μεταναστών στις εγκαταστάσεις της ΚΑΪΡ ξεσήκωσαν τους κατοίκους της περιοχής

• Υπουργός, περιφερειάρχης και δήμαρχος απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο

Το δημαρχείο επισκέφθηκαν χθες το πρωί κάτοικοι και επιχειρηματίες του οικισμού Θεοτόκου-Βάκχος, θορυβημένοι από τις φήμες που διακινήθηκαν μέσω του διαδικτύου για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στα… αμπέλια της ΚΑΙΡ δίπλα στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Κολιάδης εξέφρασε την έκπληξή του για τις ανυπόστατες φήμες. Διαβεβαίωσε τους διαμαρτυρόμενους πολίτες πως δεν υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας και ότι όλες αυτές οι φήμες είναι εντελώς ανυπόστατες.
Μάλιστα τηλεφώνησε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για να τον ρωτήσει εάν πράγματι, το υπουργείο σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός, τον οποίο είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν όλοι, καθώς ο δήμαρχος ενεργοποίησε την ανοιχτή ακρόαση στο κινητό του τηλέφωνο, δήλωσε ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της Τράπεζας (Πειραιώς) και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση δημιουργίας δομής μεταναστών.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής ο κ. Κολιάδης είχε διαψεύσει τη δημιουργία δομής μεταναστών. Αποχώρησε μάλιστα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να επικοινωνήσει με τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο.
«Οι φήμες για τις δομές έχουν αρχίσει να κουράζουν. Το να προκαλείται αναστάτωση στους συμπολίτες μας με ανακριβείς δηλώσεις και ειδήσεις για τη δημιουργία δομής στην περιοχή ΚΑΙΡ, και μάλιστα να αναπαράγονται αυτές οι φήμες από ανθρώπους που διεκδίκησαν την ψήφο των Ροδιτών, είναι πραγματικά απαράδεκτο.

Συνομίλησα με τον υπουργό Μετανάστευσης για να επιβεβαιώσω αν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη! Διερωτήθηκε τι συμβαίνει στη Ρόδο και τι έχουμε πάθει. Μου είπε ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει καν για ποιο σημείο μιλάμε. Αισθανόμαστε πραγματικά άβολα με αυτή την κατάσταση…Για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες, ο υπουργός έχει διαψεύσει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες. Προσωπικά, μπορεί να μη δίνω μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι ποιον σκοπό εξυπηρετεί όλη αυτή η διαστρέβλωση της αλήθειας», δήλωσε ο κ. Κολιάδης επιστρέφοντας στην αίθουσα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Καρατζιάς υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Υποστήριξε ότι συνεργεία αφαιρούν από το κτήριο της ΚΑΙΡ αμίαντο και ότι δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση όσα έχουν ακουστεί για τη δημιουργία δομής.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι του οικισμού Θεοτόκου επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, ο οποίος κατηγορηματικά διέψευσε πως πρόκειται να δημιουργηθεί δομή. Τόνισε ότι σκοπίμως διακινούνται οι φήμες αυτές από συγκεκριμένες πλευρές για να πλήξουν την περιφερειακή αρχή.
Η κακοκαιρία και  η ανταπόκριση του  τοπικού μηχανισμού
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής και στη δοκιμασία που περνά η Ρόδος λόγω της κακοκαιρίας και των πλημμυρών που προκλήθηκαν στην Ιαλυσό και σε άλλες περιοχές. Είπε ότι από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών και η ανακούφιση των αναγκών των συμπολιτών μας. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχουν η αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στους οικισμούς και στις γειτονιές, στο οδικό δίκτυο, το δίκτο ύδρευσης κλπ. και η προετοιμασία για την επερχόμενη κακοκαιρία. Συνεχάρη τους συνεργάτες του και ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για τη συνεργασία. Τέλος τόνισε την ανάγκη επιστροφής μέρους του τέλους ανθεκτικότητας στη Ρόδο. Συγκεκριμένα ανέφερε πώς:
«Το 2024 εισπράχθηκαν 60 εκατομμύρια ευρώ στη Ρόδο από το τέλος ανθεκτικότητας και με την αύξηση που προβλέπεται για το 2025, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από την τσέπη του επισκέπτη και τα στερείται η αγορά.
Θέλουμε να δούμε πόσα από αυτά τα 100 εκατομμύρια θα επιστρέψουν στο νησί μας και να απαιτήσουμε την επιστροφή τους. Φυσικά, η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας. Όπως σωστά το ανέφερε ο ΑΒΚ, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών, όπως τα οδικά δίκτυα, η ΔΕΥΑΡ, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί.
Θα απαιτήσουμε όλα όσα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο μας ως ανταποδοτικότητα, ακόμα και αν δεν είχαμε υποστεί αυτή τη ζημιά. Από την πρώτη στιγμή, η επιδίωξή μας είναι να επιστραφούν τα χρήματα στη Ρόδο».
Όπως είπε ο δήμαρχος, φορείς όπως η ΕΞΡ και ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζουν το αίτημα επιστροφής του τέλους ανθεκτικότητας στον τόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου