Συνεντεύξεις

Ευθύμιος Λέκκας: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με πιο μεγάλη συχνότητα»­

«Δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με πιο μεγάλη συχνότητα. Σε αυτό συντελεί η κλιματική αλλαγή αλλά και οι κάθε είδους ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Διευθυντής Εργαστηρίου Τεκτονικής και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας .
Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομενων ο κ. Λέκκας δηλωνει πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα για τις ατμοσφαιρικές διεργασίες.
«Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή επιστημονική έρευνα για τον επαναπροσδιορισμό ορισμένων κρίσιμων παραμέτρων. Τέλος, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν προς το χειρότερο την μέχρι τώρα κατάσταση», υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας.
Σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα, ο κ. Λέκκας δηλώνει:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα. Τούτο μας ανακουφίζει πολύ γιατί έτσι γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα αλλά και γιατί μελετάμε ένα σύνολο δεδομένων για όλα τα γεωδυναμικά φαινόμενα».

Η συνέντευξη του κ. Ευθύμιου Λέκκα, αναλυτικά:
• Πώς μπορούν να ερμηνευθούν οι σεισμικές δονήσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες χώρες;
Οι δονήσεις αυτές είναι απόλυτα φυσικές. Η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης ο οποίος οφείλει να αναπνέει μέσω της κίνησης που γίνεται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό την έχει ο άνθρακας.

• Κρίνετε ως ανησυχητική τη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα;
Θεωρώ ότι είναι όχι μόνο απόλυτα καθησυχαστική αλλά και ωφέλιμη δεδομένου ότι μόνο έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού που πιθανόν να έχει επιπτώσεις. Συνεπώς αυτές οι δονήσεις είναι ό,τι πρέπει για την απομάκρυνση του κινδύνου.

• Είναι σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα ή εκτονώνεται η ενέργεια και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας; Βοηθούν σε επίπεδο πρόληψης τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί στο νησί και καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα;
Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα. Αυτό το επιτυγχάνουμε με μία συστάδα σύγχρονων οργάνων με άμεση μεταφορά των καταγραφών στα κεντρικά εργαστήρια. Τούτο μας ανακουφίζει πολύ γιατί έτσι γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα αλλά και γιατί μελετάμε ένα σύνολο δεδομένων για όλα τα γεωδυναμικά φαινόμενα. Είναι συμπερασματικά ένα άριστο εργαλείο για τους γεωεπιστήμονες και μηχανικούς.

• Σας ανησύχησε η θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου; Πόσο συχνά μπορεί να κάνει στο νησί μας την εμφάνισή του το συγκεκριμένο φαινόμενο;
Δυστυχώς τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν με πιο μεγάλη συχνότητα. Σε αυτό συντελεί η κλιματική αλλαγή αλλά και οι κάθε είδους ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

• Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του νησιού μας από τέτοια φαινόμενα;
Καταρχάς θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα για τις ατμοσφαιρικές διεργασίες. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή επιστημονική έρευνα για τον επαναπροσδιορισμό ορισμένων κρίσιμων παραμέτρων. Τέλος θα πρέπει να επανεκτιμηθούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες αλλάζουν προς το χειρότερο την μέχρι τώρα κατάσταση.

• Γιατί μέχρι τώρα δεν προχωρούσαν ικανοποιητικά τα έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας;
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί επί μακρόν στο τι έχει γίνει και στο τι θα μπορούσε να γίνει. Εκείνο που προέχει είναι η συλλογική προσπάθεια αλλά και η τεκμηρίωση από μέρους των ειδικών λύσεων αποτελεσματικών που θα είναι συμβατές με το περιβάλλον. Εκεί θεωρώ ότι είναι και το μεγάλο μυστικό του επιτυχούς σχεδιασμού των έργων αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

• Ποιες δράσεις θα υλοποιήσει ο ΟΑΣΠ το έτος 2014 στη Ρόδο; Ειδικά για τα σχολεία ποια προγράμματα θα εφαρμοσθούν;
Στον νέο χρόνο ο ΟΑΣΠ έχει προγραμματίσει μία σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων σε όλο των ελληνικό χώρο. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα και στη Ρόδο έχει προγραμματιστεί να γίνουν τρεις ενημερώσεις εκπαιδευτικών Α’ και Β’ βαθμίδας εκπαίδευσης και παράλληλα όσα μεγάλα συγκροτήματα υποβάλουν αίτημα για ενημέρωση, το αίτημα θα ικανοποιηθεί.

• Πόσο σημαντικό είναι να διεξάγονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ασκήσεις ετοιμότητας των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων;
Είναι το πιο σημαντικό πράγμα δεδομένου ότι η επανάληψη είναι εκείνη που εμπεδώνει και κάνει συνείδηση τα μέτρα αυτοπροστασίας. Έχει παρατηρηθεί ότι μόνο όταν ορισμένες βασικές οδηγίες εμπεδωθούν τότε μόνο η κατάλληλη αντίδραση είναι έμφυτη και οδηγεί τα άτομα στη διάσωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου