Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου προσέφυγε ένας 62χρονος κάτοικος Δαματριάς, ιδιοκτήτης ξενώνα στην πόλη της Ρόδου, ο οποίος κατηγορείται για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη χρήση διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση, κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, που δεν είχε συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, με αίτημα την ακύρωση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ο κατηγορούμενος, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, συνελήφθη την 21η Νοεμβρίου 2012 από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μετά την απολογία του, ενώπιον του τακτικού Ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν συγκεκριμένα έρευνα με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος TLO, για την παρακολούθηση της ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντοπίστηκαν οι χειρότεροι παραβάτες, σύμφωνα με τον αριθμό και το είδος των αρχείων, που έχει παρατηρηθεί να διακινούν στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων.
Από την έρευνα προέκυψε συγκεκριμένα ότι άγνωστος αριθμός χρηστών του διαδικτύου, εντός της Ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποι-ώντας 29 IP διευθύνσεις, που ανήκουν στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου ΟΤΕ Α..Ε., FORTHNET και H.O.L., προμηθεύτηκαν αρχεία που περιείχαν σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας. Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε Βούλευμα, που υποχρέωσε εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, να γνωρίσουν στους αστυνομικούς τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκομένων χρηστών internet. Για τον 62χρονο Ροδίτη, προέκυψε ότι από την 25η Ιουλίου 2012 και ώρα 15:11 (ΟΜΤ+2) έως την 2 Αυγούστου 2012 και ώρα 08:06, με τη χρήση συγκεκριμένης IP διεύθυνσης, προμηθεύτηκε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Κατόπιν τούτου την 21η Νοεμβρίου 2012, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του στη Ρόδο και διαπιστώθηκε ότι κατείχε στον υπολογιστή του 10 εικόνες με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πράξεις για τις οποίες και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου. Τα εν λόγω επίμαχα αρχεία, αναπαριστούσαν ανήλικα κορίτσια, αναφερόμενης ηλικίας από 12 έως 16 ετών περίπου, γυμνά.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων υπερφορτώθηκαν (download) και από τη σύνδεση διαδικτύου που διατηρεί στο κατάστημά του στη Ρόδο ένας 27χρονος Ροδίτης.
Ύστερα από ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών διαπιστώθηκε ότι τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο άγνωστος δράστης που υπερφόρτωσε τα αρχεία αυτά από τη σύνδεση διαδικτύου στο κατάστημα του 27χρονου, χρησιμοποιούσαν το ίδιο «GUID», γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο. Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μετέβη στην καφετέρεια και σε νομότυπη έρευνα διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης του παρείχε τη δυνατότητα στους πελάτες του μέσω της ασύρματης σύνδεσης διαδικτύου, να εισέρχονται σε αυτό.
Ο 62χρονος εξεταζόμενος δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού στον υπολογιστή του ξενώνα, ισχυριζόμενος ότι πρόσβαση σ’ αυτόν είχαν όλοι οι πελάτες του καταλύματος. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και επεσήμανε ότι ο δράστης του εγκλήματος είναι προφανώς ένας από τους πελάτες του. Κατέθεσε ότι είναι απόφοιτος δημοτικού, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ότι ουδέποτε επέδειξε συμπεριφορά που να συνάδει με τις ντροπιαστικές κατηγορίες που του αποδίδονται.
Όπως τόνισε, στην επιχείρησή του, στη Μεσαιωνική Πόλη, είχε τοποθετήσει με τεχνικό κομπιούτερ σύστημα ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης (wi-fi) στο internet με ένα κεντρικό montem και έναν υπολογιστή στο ισόγειο o oποίος βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ώστε οι πελάτες να μπορούν να τον χρησιμοποιούν. Σε αυτόν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή βρέθηκαν, όπως κατέθεσε, αποθηκευμένες οι κατασχεθείσες φωτογραφίες και η πρόσβαση γινόταν από όποιον διέμενε στο ξενοδοχείο του.
Σημείωσε ότι για τη χρήση του διαδικτύου αλλά και του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι γνώσεις του είναι ελλιπέστατες και μάλιστα για να μπορεί να βλέπει δρομολόγια πλοίων και για αθλητική ενημέρωσή του, παρεκάλεσε τον τεχνικό και τοποθέτησε δύο σημεία στην οθόνη του υπολογιστή, ώστε πατώντας τα μηχανικα,́ να μπορεί να εισέρχεται στο internet. Πρόσθεσε ότι ουδέποτε επισκέφτηκε internet καφέ στη Ρόδο.
Στην έφεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, που υπέβαλε αρμοδίως, ζήτησε να εξεταστεί ως μάρτυρας ο ιδιοκτήτης του internet καφέ ώστε να ερωτηθεί αν τον έχει δει ποτέ στο μαγαζί του.
Υποστηρίζει ακόμη ότι το παραπεμπτικό βούλευμα πάσχει από απόλυτη ακυρότητα. Όπως αναφέρει στη σύνθεση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών συμμετείχε δόκιμη ειρηνοδίκης χωρίς να γίνεται μνεία στην απόφαση ότι διορίστηκε με πράξη του διευθύνοντος το Δικαστήριο και χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός πράξεως και η σχετική πράξη του διευθύνοντος το Δικαστήριο περί αναπλήρωσης δικαστή.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι ελήφθησαν υπόψη απαγορευμένα αποδεικτικά μέσα και δη το απόρρητο της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης χωρίς να προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων.
Τον κατηγορούμενο εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Βλάχος και Κ. Καζουλάκης.