Ειδήσεις

Τρόικα: Βλέπει 1,85 δισ. ευρώ “αφανή” φέσια προς ιδιώτες

Η τρόικα έχει «παγώσει» μεν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα λόγω εκλογών, αλλά η θέση της για δημοσιονομικό «κενό» το 2015 όχι μόνο παραμένει, αλλά και … ενισχύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των δανειστών κάνουν λόγο για έναν «κουβά» από μη βεβαιωμένες – κυρίως φορολογικές – οφειλές ύψους 1,85 δισ. ευρώ που δεν καταγράφονται (προς το παρόν) σε έλλειμμα και χρέος, αλλά αποτελούν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για το δημοσιονομικό «κενό» του 2015.

Το θέμα δεν είναι καινούριο, αλλά… επανέρχεται. Πρόκειται για μη βεβαιωμένες οφειλές προς ιδιώτες τις οποίες είχε «εντοπίσει» από το 2012 η τρόικα. Η τελευταία επίσημη αναφορά έγινε τον Απρίλιο του 2014 στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για το μνημόνιο με αναφορά τότε σε ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία που σύμφωνα με πληροφορίες ανταλλάσσονταν με τους δανειστές πριν διακοπούν τον Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό 1,85 δισ. ευρώ, το οποίο είχε φτάσει στα 2 δισ. ευρώ το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ προηγουμένως είχε περιοριστεί στο 1,3 δισ. ευρώ την Ανοιξη του 2014.

Αλλά και στις επίσημες αναφορές του ΥΠΟΙΚ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες έως το τέλος Οκτωβρίου (4,22 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους και ακόμη 718 εκατ ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων) επισημαίνεται ότι στα παραπάνω ποσά «δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ορίζονται ως τα απλήρωτα τιμολόγια τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 90 ημέρες από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις ορίζονται ως απαιτήσεις για επιστροφές φόρων οι οποίες έχουν λάβει ΑΦΕΚ (έγγραφο που αφορά την εκκαθάριση της επιστροφής φόρου) με εξαίρεση εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς νομικής αντιδικίας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το ποσό αυτό διαχειρίζεται χρονικά, και επιχειρείται λογιστικά να μην αυξηθεί το έλλειμμα. Δεν είναι καινούριο το πρόβλημα απλά … ανακαλύφθηκε μετά την συνδρομή της «τεχνικής βοήθειας» των δανειστών στα δημόσια οικονομικά.

Η δημιουργία νέων οφειλών- εγγεγραμμένων και μη στο έλλειμμα – επιτείνει την ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ειδικά τώρα, προσθέτουν, οξύνεται αφού και πάλι έχουμε καθυστέρηση στην εισροή των δόσεων.

Το αρχικό πρόγραμμα του 2012 να πληρωθούν φέσια 8 δισ. ευρώ (που είχαν προκύψει από την τότε άτυπη στάση πληρωμών λόγω των καθυστερήσεων στις δόσεις) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (6,3 δισ. ευρώ πληρωμές έως τέλος Οκτωβρίου 2014 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αλλά και μεγάλη ροή τις επόμενες εβδομάδες). Ωστόσο, το χρέος δεν μειώθηκε ισόποσα, αλλά στα 4,22 δισ. ευρώ καθώς νέα «φέσια» κυρίως του ευρύτερου δημοσίου δημιουργήθηκαν και δεν καλύφθηκαν από τον ετήσιο προϋπολογισμό Ασφαλιστικών Ταμείων, Νοσοκομείων και ΟΤΑ…

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου