Ειδήσεις

Η αμφισβήτηση της Ζώνης Σένγκεν αλλάζει τα δεδομένα στον τουρισμό

Σε θολό τοπίο κινείται η τουριστική βιομηχανία καθώς το ένα μετά το άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν αναιρούν την ισχύ της επιβάλλοντας συνοριακούς ελέγχους. Χθες η Δανία έγινε χθες η έκτη χώρα που επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους παρότι ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, οδηγώντας τη Γερμανία να εκφράσει ανησυχίες για την επιβίωση της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι η λύση «δεν βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στην Α και τη Β χώρα», αλλά στην «αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Η κίνηση αυτή επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα της τουριστικής διαδικασίας ουσιαστικά επιβάλλοντας σε πρώτη φάση καθυστερήσεις σε όσους ταξιδεύουν. Άμεσα, λόγω του ότι δεν είναι κάτι μόνιμο, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ενδοευρωπαϊκή τουριστική κίνηση, ωστόσο σε συνδυασμό με την τρομοφοβία δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στο μέτωπο του ευρωπαϊκού τουρισμού. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel που διεξήγε πρόσφατη μελέτη η Συνθήκη Σένγκεν διευκόλυνε και τα ταξίδια της μιας διανυκτέρευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, έγιναν 218 εκατ. ταξίδια μιας διανυκτέρευσης πολιτών από κάποια από τις 28 χώρες-μέλη σε κάποια άλλη εκ των 28 χώρα. Από αυτά, τα 25 εκατ. ταξίδια, δηλαδή το 11%, ήταν για επαγγελματικούς σκοπούς. Μια κατάργηση της Ζώνης αναμφισβήτητα θα έφερνε μείωση λόγω των καθυστερήσεων και μόνο των μικρών αυτών ταξιδιών, ειδικά όσων γίνονται για αναψυχή.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κατάργηση της ζώνης Σένγκεν ειδικά για τη χώρα μας και η επαναφορά – εάν γίνει – εθνικών διαδικασιών στη χορήγηση βίζας θα διευκολύνει την προσέλκυση τουριστών από τις αναδυόμενες αγορές (Ρωσία, Ιράν κτλ) που λόγω των νέων βιομετρικών θεωρήσεων και των δυσκολιών που έχουν έχουν δυσκολίες στον να ταξιδέψουν στη Δύση και στην Ελλάδα. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θα κτυπήσει την κίνηση προς την Ελλάδα των Ευρωπαίων τουριστών, που αποτελούν και τους περισσότερους επισκέπτες της χώρας.

Σημειώνεται ότι ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών υπήρχε ένα βαρύ κλίμα που κυρίως επηρέασε τη νυχτερινή ζωή κι όχι τόσο πολύ τις αφίξεις. Η Δανία επέβαλε ελέγχους όταν η Σουηδία αποφάσισε να ελέγχει την ταυτότητα όλων όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Δανία, προξενώντας σοβαρές καθυστερήσεις στα σύνορα και διαταράσσοντας την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μοιράσει τη ζωή τους εκατέρωθεν των συνόρων. Χθες ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος μεταναστών. «Είναι μια αντίδραση σε μια σουηδική απόφαση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου», είπε ο Ράσμουσεν.
«Η ελεύθερη μετακίνηση είναι βασική αρχή, μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των τελευταίων ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ. «Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά κινδυνεύει».

H ίδια η Γερμανία εισήγαγε ως «έκτακτο» μέτρο ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία τον Σεπτέμβριο, εν συνεχεία το ίδιο έκανε και η Αυστρία, ενώ ελέγχους έχει επιβάλει και η Νορβηγία, που βρίσκεται στη ζώνη Σένγκεν αλλά όχι στην Ε.Ε. Επίσης η Γαλλία εισήγαγε ελέγχους ως απάντηση στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, χθες, η Βρετανία χορήγησε άσυλο στον 40χρονο Σουδανό Αμπντούλ Ραχμάν Χαρούν, ο οποίος είχε επιζήσει τον Αύγουστο της διάσχισης της σήραγγας της Μάγχης. Ο Χαρούν είχε περπατήσει 50 χιλιόμετρα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις κάμερες ασφαλείας και χωρίς να παρασυρθεί από τους συρμούς που διασχίζουν τη σήραγγα με ταχύτητες που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν έγινε αντιληπτός από τις Αρχές στη βρετανική πόλη Φόλκστον, απαγγέλθηκαν εις βάρος του κατηγορίες, οι οποίες όμως μπορεί να καταπέσουν αφού εκρίθη ότι χρήζει διεθνούς προστασίας.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου