Σοκ, δέος αλλά και πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Ρωσίας, προκαλεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας να εφαρμόσει άμεσα τις κυβερνητικές εντολές για απαγόρευση της δραστηριότητας εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στη χώρα εν προκειμένω, στον τουριστικό τομέα.
Όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες, ο Rostourism προχώρησε σε μία έρευνα δεκάδων εταιρειών τουριστικών οργανισμών που είναι πιστοποιημένες στο επίσημο Μητρώο tour operators της Ομοσπονδίας και αποφάσισε τη διαγραφή, από αύριο, 1η Ιανουαρίου, περίπου 19 εξ αυτών (μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον) μεταξύ των οποίων βασικές και θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων tour operators, όπως η Pegas και η Coral αλλά και άλλων, μικρότερων, όπως η Anex και η Sammar.
Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης, πάντως, δημιουργεί γενικά ένα περίεργο, ίσως και παράδοξο σκηνικό: Όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν άλλες εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους tour operators που δεν θίγονται! Για παράδειγμα, διαγράφεται η Pegas Tours ή η Pegas Krasnodar αλλά μένουν εντός θεσμικού πλαισίου, η Pegas St. Petersburg ή η Pegas Rostov-Don. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με την Coral.
Κριτήριο για αυτήν την απόφαση, λογικά θα πρέπει να ήταν η συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο εταιρειών ή προσώπων τουρκικών συμφερόντων. Κάτι όμως που αμφισβητούν ευθέως ορισμένοι από τους θιγόμενους, όπως ο Pegas που δηλώνει ότι δεν υπάρχει «τουρκικό επιχειρηματικό συμφέρον ή πρόσωπο» στις εταιρείες που διεγράφησαν…
Βεβαίως, με την κατάσταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, έτσι όπως έχει κλιμακωθεί, δεν είναι και πολύ εύκολο να αντιδρά κανείς στα Διατάγματα του προέδρου και της κυβέρνησης… Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Διότι, εδώ, μπαίνουν και άλλα ζητήματα «εσωτερικής» σημασίας για τη ρωσική τουριστική αγορά, καθώς μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους, ολόκληρα δίκτυα γραφείων, δραστηριότητες και υπηρεσίες που είχαν να κάνουν και με την εσωτερική αγορά της Ρωσίας, αεροπορικές μεταφορές κοκ.
Οι… «παράπλευρες απώλειες»
Όσον αφορά τις περιπτώσεις των άλλων προορισμών, πλην Τουρκίας, όπου διακινούσαν Ρώσους αυτές οι εταιρείες, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θιγόμενοι tour operators θα «καλύψουν όλες τους τις υποχρεώσεις σε πελάτες και συνεργάτες», ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Τι θα γίνει, όμως, με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το 2016, με ακριβείς εκτιμήσεις για τις απώλειες που θα προκύψουν για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και προορισμούς και για το κατά πόσο θα επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση οι άλλοι tour operators της ρωσικής αγοράς, θα αρχίσουμε να ο βλέπουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα Προξενεία! Τα Προξενεία!
Σε κάθε περίπτωση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, για την Ελλάδα φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των Προξενείων μας για τη χορήγηση θεωρήσεων και δη των βιομετρικών!
Μεγάλο μέρος των πελατών που ενδεχομένως θα χαθούν από τις εταιρείες που φαίνεται να τίθενται εκτός αγοράς, πιθανότατα θα κερδηθούν από τους άλλους tour operators, όπως ο Mouzenidis, ο Biblio, ο ΤΕΖ (και για αυτόν υπήρχε φημολογία ότι θα είναι στα «θύματα» της απόφασης, αλλά τελικά δεν φαίνεται να ισχύει…) κ.α.
Το μεγάλο μας στοίχημα είναι αυτό. Αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση που έρχεται και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με επαρκή στελέχωση, «ΧΘΕΣ», των Προξενείων υπαλλήλων εξουσιοδοτημένων και κατάλληλα προετοιμασμένων! Τα χουμε πει μήνες τώρα, ας μην τα ξαναλέμε και τώρα, στο «και πέντε»…
tourismlobby.blogspot.gr/