Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Στα 22 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα ανέλθει την επόμενη δεκαετία η άμεση συμβολή του τουριστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 9,6% του ΑΕΠ το 2027. Αντίστοιχα, η συνολική συμβολή του Τουρισμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% στα 54,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 23,8% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά. Η παραπάνω πρόβλεψη ανήκει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων Τουρισμού (World Travel & Tourism Council), σε έκθεσή του για την πορεία του Τουρισμού στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι εκτιμήσεις για την άνοδο της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του WTTC, θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2027 (άμεση συνεισφορά), φτάνοντας τις 597 χιλ. θέσεις εργασίας (14% της απασχόλησης). Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στην απασχόληση υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 30% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Τα παραπάνω στοιχεία επικαλέστηκε η υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με ανάρτησή της στο Twitter, σχολιάζοντας πως “με 4,6%, τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας θα συμβάλει ο τουρισμός στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2027, ενώ η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αυξήθηκε”.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού έρχεται να δώσει “διάρκεια” στη σταθερά ανοδική πορεία που καταγράφει ο χώρος του Τουρισμού από το 2013. Αντίστοιχα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στον “οδικό χάρτη” με ορίζοντα το 2021, έχει επισημάνει ότι με τις απαραίτητες επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό τομέα (σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων της τάξης των 7 δισ. ευρώ), όσο και από το δημόσιο για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, ο στόχος είναι τα έσοδα να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τουριστών τα 35 εκατ.
Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων από την ΤτΕ, το υπουργείο Τουρισμού αναφέρει πως τη χρονιά που πέρασε οι αφίξεις ξένων τουριστών, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών κρουαζιέρας, έφτασαν τα 30 εκατ. ενώ την ίδια στιγμή, οι τουριστικές εισπράξεις σύμφωνα με φορείς της αγοράς θα ανέλθουν σε περίπου 14,5 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως πέρσι, μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2016 (+1,5 εκατ. περισσότεροι ταξιδιώτες).
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως έχουν δείξει στοιχεία του ΙΟΒΕ, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα για κάθε € 1,0 τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά € 2,2 έως 2,65, δηλαδή ο τουρισμός είναι ένας κλάδος με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία.
Όσον αφορά στην απασχόληση, η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2017, έδειξε πως οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης κατέγραψαν τον υψηλότερο δείκτη απασχόλησης ανάμεσα στους δέκα βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
capital.gr