Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2018 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί. Στην ατζέντα βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί επίσης ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους, πιθανούς, «σταθμούς», τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:
Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.
-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
-Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.
-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.
-Η διαμεσολάβηση.
-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας
Τελικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» η κυβερνητική ηγεσία θα συνοδεύσει την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με πρόσκληση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να αξιολογήσουν τη μεγάλη εικόνα και το κεντρικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο.
Είναι ο ασφαλής τρόπος να παραμερισθούν οι όχι λίγες ενστάσεις των βουλευτών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, και να ολοκληρωθεί ομαλά ένα ακόμη βήμα στην αλυσίδα τακτικών υποχωρήσεων και ελιγμών, τις οποίες το Μαξίμου έχει εντάξει στο πλαίσιο του «αναγκαστικού συμβιβασμού» και που συνδέονται άμεσα με την παράταση του βίου της κυβέρνησης.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί η δυσαρέσκεια για μια σειρά από μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο και ο προβληματισμός μεταξύ βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις καταβολές του, ενώ, ταυτόχρονα, διευρύνεται το μέτωπο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που κινούνται πολιτικά στα αριστερά του, αυξάνοντας την πίεση για φυγή ψηφοφόρων προς τα εκεί.
Τέλος, αν και το Σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποτελεί αντικείμενο της αυριανής συζήτησης, δεν αποκλείεται ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσει για την πορεία των επικείμενων διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως να ληφθούν αποφάσεις, καθώς εκκρεμούν ήδη σημαντικές συναντήσεις με πλευρά της ΠΓΔΜ.
Καθημερινή