Ειδήσεις

Ερχεται κύμα πολιτικής κακοκαιρίας μακράς διάρκειας

Από μία κλωστή κρέμεται η συγκυβέρνηση. Μήνυμα Τσίπρα, προειδοποίηση Σκουρλέτη. Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Εμπλεος οργής ο Π. Καμμένος, ποιοι βουλευτές του δεν θα τον ακολουθήσουν. Πώς διαμορφρώνεται η «διπλή» πλειοψηφία.

Πολιτικός “Τηλέμαχος” ενσκύπτει από σήμερα που όχι μόνο δεν θα έχει μικρή διάρκεια, όπως ο συνονόματος της ΕΜΥ, αλλά θα ανοίξει τον κύκλο των πολιτικών εξελίξεων.

Τα περί “αποστασίας” και “ανένδοτου” του Πάνου Καμμένου ήχησαν βαριά σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, στελέχη των οποίων τονίζουν, πλέον, ότι η συγκυβέρνηση εξεμέτρησε το ζην.  Σε ανώτερο επίπεδο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ευθέως χθες πως οι δηλώσεις του (πρώην;) κυβερνητικού εταίρου “προσθέτουν νέα στοιχεία τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης”.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τα Θεοφάνια, το δικό του διακριτικό πλην σαφές μήνυμα στον κ. Καμμένο: «μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι (και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων) ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

Το κυβερνών κόμμα, έτοιμο εδώ και καιρό γι΄αυτή την εξέλιξη, θα αναζητήσει σε ανώτατο επίπεδο σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, τα επόμενα βήματα. Εάν δηλαδή θα κάνει κάποια κίνηση να τερματίσει την επίπλαστη, πλέον, κυβερνητική συνεργασία ή εάν θα περιμένει το “βήμα” του Πάνου Καμμένου, ο οποίος συγκαλεί την Τετάρτη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

“Θα τα δούμε όλα, θα τα εκτιμήσουμε όλα και θα αποφασίσουμε”, σημειώνει κορυφαίος υπουργός (και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας) , ο οποίος, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε, δεν δείχνουν ανησυχίαούτε για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ούτε για την “τύχη” της κυβέρνησης εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής.

“Ναι” και “όχι” στη Συμφωνία και στην κυβέρνηση

Ειδικά για την ομάδα των ΑΝΕΛ, οι πληροφορίες επιμένουν ότι εάν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τρεις εκ των βουλευτών (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά) θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Σ’ αυτούς προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα και ο (τύποις, ακόμα, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων) Γιάννης Σαρίδης, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει μεν ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του, την οποία ωστόσο θα παραλάβει ο πρώτος επιλαχών Τέρενς Κουίκ ο οποίος στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ονόματα (πλην των κυρίων Παπαχριστόπουλου και Δανέλη) δεν θα ισχύουν, κατ’ ανάγκην, και στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μάλιστα οι κύριοι Σαρίδης και Ζουράρις έχουν ήδη δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.  Η διαφορά όμως αναμένεται ότι θα καλυφθεί από την θετική ψήφο τουλάχιστον δύο από το Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μάλιστα όχι μόνο επιβεβαίωσε τις τελευταίες ημέρες τις πληροφορίες για θετική ψήφο, αλλά είπε και κάτι που… ελάχιστοι από την αντιπολίτευση τολμούν να ομολογήσουν: ότι “ενδόμυχα όλοι θέλουν να ψηφιστεί η Συμφωνία” γι’ αυτό “κανείς δεν μου ζητάει να κάνω πίσω”.  Ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου πάντως ότι η θετική ψήφος απορρέει από τη θετική άποψη που έχει για τη Συμφωνία και από την πεποίθηση ότι θα είναι βαρύ για τη χώρα μία αρνητική εξέλιξη.

Για να “βοηθήσει” τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που θέλουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε χθες το ζήτημα της κατά συνείδηση ψήφου: “όταν μιλάμε για τέτοια κορυφαία ζητήματα, για εθνικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον καθέναν να αναλαμβάνει τη δική του, ατομική ευθύνη.

Θα είναι “βελούδινο διαζύγιο”;

Όσο για το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά “βελούδινο” θα είναι. Ο κ. Καμμένος φέρεται να στήριξε την (βαριά) κατηγορία περί “αποστασίας” στην επίσκεψη που έκανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μαξίμου ο βουλευτής του κόμματος κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο ίδιος ο βουλευτής δεν έκρυψε την επίσκεψη λέγοντας (σε όσους τον ρώτησαν) ότι πήγε για την ανταλλαγή ευχών όπως έκαναν πολλοί βουλευτές. “Αν ήθελα να κάνω μυστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν θα επέλεγα την ημέρα που το Μαξίμου ήταν γεμάτο κόσμο για κάλαντα και ευχές”, παρατήρησε.

Δεδομένου ότι, όπως έχουμε σημειώσει πολλάκις, τον κ. Καμμένο δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές του εάν αποφασίσει να μη στηρίξει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής της ΝΔ, το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει στη συνέχεια: του πρώην κυβερνητικού εταίρου που απλώς αποχώρησε από την κυβέρνηση για ένα (μείζον) θέμα επί του οποίου είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ευθύς εξ’ αρχής ή του πρώην εταίρου που μετατρέπεται σε πολέμιο του Μαξίμου;

Κυβερνητικοί επιτελείς παραπέμπουν στην πρώτη εκδοχή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “είμαστε έτοιμοι για όλα”. Πέραν των άλλων, μένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί “ονομάτων-έκπληξη” στην ψηφοφορία για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση – εάν τεθεί θέμα απο τη ΝΔ.

πηγή euro2day.gr

Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου