Τοπικές Ειδήσεις

“Νέο χαράτσι “τέλους ταφής” απορριμμάτων από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου”

Με την νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αποφάσισε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022 για όλους τους δήμους της Περιφέρειας, επιβεβαιώνεται ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο οι δημότες θα αυξάνεται δραματικά, όσο προχωρά ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων.

 

Η επιβολή σε όλους τους δήμους με πάνω από 1.000 κατοίκους του «τέλους ταφής» για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, ανεβάζει τη συνολική επιβάρυνση των νησιωτών σε 2.131.305,40 €.

Το κόστος αυτό υπολογίζεται αρχικά για το έτος 2022 σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, αλλά θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής έχει οριστεί σε σαράντα πέντε (45) ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στο ποσόν των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων!

Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με το χαράτσι της «περιβαλλοντικής εισφοράς». Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το «τέλος ταφής» που θα εισπράττουν οι ΦοΔΣΑ από τους δήμους μέλη τους.

Η ευθυγράμμιση των δήμων και της Περιφέρειας με τη φοροληστεία που μεθόδευσαν όλες οι κυβερνήσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, με τα χαράτσια και την παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων σε ιδιώτες, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και του περιβάλλοντος. Κερδισμένοι από αυτή την πολιτική είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι , που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα στάθηκε απέναντι σ’ αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις και πρακτικές.

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο το όφελος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα γενικότερα. Συγκρότηση, επίσης, ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία αυτών των έργων.

Απορρίπτουμε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τις συμβάσεις παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση. Απορρίπτουμε τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω» και μια σειρά άλλα φοροληστρικά εργαλεία ΕΕ και κυβερνήσεων, που πρέπει να καταργηθούν τώρα.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, βρίσκεται σε αντίθεση με το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που διασφαλίζουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση με την πολιτική τους.

Ανταποκρίνεται όμως στην αναγκαιότητα σήμερα ο νησιωτικός λαός να απολαμβάνει υπηρεσίες χωρίς να τσακίζεται η ζωή του για τα κέρδη των λίγων.

7/1/2022

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου