Σημαντική ανάσα έλαβαν οι ξενοδόχοι τις ημέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού επέλεξε να εκδράμει και να υποδεχτεί το νέο έτος έχοντας αλλάξει παραστάσεις, αλλά και … διάθεση.
Η Ελλάδα δεν τα πήγε και άσχημα, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Η τουριστική σεζόν διεξήχθη ομαλά, υπό συνθήκες covid, αλλά και υπό το καθεστώς μιας σειράς υγειονομικών πρωτοκόλλων με τα οποία, ευτυχώς, ήταν εξοικειωμένοι οι επαγγελματίες του κλάδου. Το μεγάλο κέρδος για τη χώρα μας είναι πως καταφέραμε να ανοίξουμε με ασφάλεια και πως λάβαμε τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς για τον υποδειγματικό τρόπο επανεκκίνησης του τουρισμού. Η ζήτηση που κατεγράφη για τον προορισμό Ελλάδα ήταν υψηλή και σε συνδυασμό με την ισχυρή τάση των ανθρώπων να ταξιδέψουν μετά την εμπειρία της πανδημίας, αφήνουν ένα θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της σεζόν ήταν το γεγονός ότι αναδείχθηκαν οι προορισμοί με οδική πρόσβαση, εξαιτίας του αισθήματος ασφάλειας που εμπνέει στους επισκέπτες ο οδικός τουρισμός.
Αμερικάνοι, Πολωνοί και Γάλλοι «έπαιξαν» δυνατά
«Η καλή υγειονομική διαχείριση και η αξιόπιστη εικόνα της χώρας έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να δούμε αξιοσημείωτη τουριστική ροή από τις ΗΠΑ, που δεν είχαμε δει ούτε προ πανδημίας, όπως επίσης και να αυξηθούν οι ροές από δύο αγορές που πρωταγωνίστησαν το καλοκαίρι, αυτή της Γαλλίας και της Πολωνίας. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Το 2021 δεν είναι 2019. Τα τουριστικά έσοδα έφτασαν μόλις το 54% των αντίστοιχων εσόδων του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Άρα επί της ουσίας έχουμε μια δεύτερη συνεχόμενη αρνητική χρονιά για το ταμείο του ελληνικού ξενοδοχείου που έχει μακρύ δρόμο να διανύσει ως την ανάκαμψη» επισημαίνει στο fortunegreece.com ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζοντας πιο δύσκολη την κατάσταση για τα συνεχόμενης λειτουργίας ξενοδοχεία πόλης όπως και αυτά των ορεινών προορισμών.
Παράλληλα τονίζει πως οι δεκαπέντε μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν επαρκούν ασφαλώς για να καλύψουν τις ζημιές που έχουν συσσωρευτεί μέσα στη διετία. Επιπρόσθετα, η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί νέες ανασφάλειες και αβεβαιότητες και απειλεί άμεσα τις πληρότητες των ξενοδοχείων στους χειμερινούς προορισμούς, τα οποία συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
«Ο χειμώνας είναι βαρύς και δύσκολος για τον κλάδο, όπως κι αν το δει κανείς. Απαιτείται η καλή συνεργασία μεταξύ όλων των μερών για να τον ξεπεράσουμε και να φτάσουμε στην άνοιξη του ‘22, προσβλέποντας να επιβεβαιωθεί η τάση που φάνηκε στην πρόσφατη WTM του Λονδίνου για μια σεζόν το 22 που θα είναι ίδια με αυτή του 2019».
Πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σημαντικό, όπως λέει, να ξεπεράσουμε το μέσο όρο εμβολιασμού της Ε.Ε, να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο για lockdown, να αναδείξουμε την καλή υγειονομική εικόνα μας ώστε να κινηθούν και οι προκρατήσεις στο διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου. Έτσι θα περιορίσουμε τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής», οι οποίες κάνουν κάθε ξενοδόχο να νιώθει πως κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα» κι αγωνιά για την επιβίωση της επιχείρησής του.
Η συμβολή των τραπεζών
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι πως για να συνεχίσουν οι ξενοδόχοι να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, να δημιουργούν δηλαδή μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας σε συνθήκες ασφάλειας, πρέπει να μπορούν να πάρουν κι αυτοί μια ανάσα.
«Από 1-1-22 θα πρέπει να αποπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις του προηγούμενου διαστήματος «στεγνώνοντας» ό,τι έχει απομείνει στα ταμεία μας. Οι τράπεζες, αλλά και οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης δανείων, επιβάλλεται να αντιληφθούν τη σημασία και τον ρόλο του κλάδου στην εθνική οικονομία και με πνεύμα συνεννόησης να συμφωνηθούν ρεαλιστικές λύσεις επιμήκυνσης της εξόφλησης χρεών. Με το ίδιο πνεύμα περιμένουμε να αντιμετωπιστούν και οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο, με μια οριζόντια ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν προ και μετά πανδημίας».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ υπογραμμίζει πως ,ειδικά, για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απαραίτητη μια ρύθμιση παράτασης ή εναλλακτικά να πάρει το χαρακτήρα επιδότησης, αφού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει «πράσινο φως» για ενισχύσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.
«Το 2021 έγινε το μισό βήμα προς την ανάκαμψη. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε το 2022 με τη συνδρομή όλων καθώς ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και η συμβολή του στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη και αναντικατάστατη» καταλήγει ο κ. Τάσιος.
Πηγή fortunegreece.com