Σε ένα υποβόσκον κόμπλεξ κατωτερότητας της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα αποδίδει ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Aspden, την τροπή που έχει πάρει η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, αυτό που του έχει προξενήσει την μεγαλύτερη εντύπωση στον δημόσιο διάλογο για το ελληνικό χρέος είναι «το επίπεδο του σαρκασμού και της απερίφραστης εχθρότητας που διακατέχει αυτή τη συζήτηση».
Παραθέτει, μάλιστα, κάποιους χαρακτηρισμούς που θεωρεί ενδεικτικούς του επιπέδου της συζήτησης: «οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, διεφθαρμένοι. Τους αξίζει να υποστούν τις συνέπειες της ανεπάρκειάς τους. Προτιμούν να χορεύουν αντί να δουλεύουν, να κοιμούνται αντί να ξυπνούν. Θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους ή τον πολιτισμό τους. Αν δεν είχε λεηλατήσει ο Λόρδος Ελγιν τα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ένας διακεκριμένος Βρετανός πολιτικός αναλυτής πρόσφατα πιθανότατα θα είχαν καταλήξει σε βάση σε κάπου που φτιάχνουν κεμπάμπ».
«Είναι δύσκολο να μην το αντιληφθούμε ως κόμπλεξ κατωτερότητας». σημειώνει ο αρθρογράφος ο οποίος προσθέτει: «Είναι προφανής μία μνησικακία, γιατί η Ελλάδα δημιουργούσε την ευρωπαϊκή κουλτούρα την εποχή που οι σκανδιναβικές φυλές χτυπούσαν η μία την άλλη με ρόπαλα στο κεφάλι. Μία οργισμένη πικρία ότι τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κινήματα της Ευρώπης- η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός- είναι κάτι παραπάνω από εξέλιξη όσων εφευρέθηκαν και συζητήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σοκάκια της Αθήνας».
Το άρθρο, μάλιστα, καταλήγει ως εξής: «Εύχομαι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλή τύχη στις προσπάθειές τους. Οι εχθροί τους είναι τρομεροί. Αλλά ο πολιτισμός είναι στο πλευρό τους. Χωρίς Ελλάδα, δεν υπάρχει Ευρώπη. Ίσως η Ελλάδα -τραυματισμένη από τη ναζιστική κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και μια (υποστηριζόμενη από τη CIA) στρατιωτική δικτατορία -έχει πολλά να μάθει από τους γραφειοκράτες της Ευρώπης. Αλλά τους έχει διδάξει πώς να ζουν. Και δεν είναι καιρός να διαγράψουμε αυτό το χρέος ακόμα».
Πηγή: enikonomia.gr