Με φιλελληνική διάθεση σε ένα αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Αχάριστοι αργόσχολοι; Η συζήτηση για την Ελλάδα και τα δεδομένα», η εκπομπή MONITOR του πρώτου καναλιού της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης, ARD, αποκατέστησε τις εκ Γερμανία λοιδορίες σε βάρος των Ελλήνων, που τους θέλει «τεμπέληδες», «φοροφυγάδες» και «αρνητικούς στις μεταρρυθμίσεις».
Εξετάζοντας το φλέγον ζήτημα της φοροδιαφυγής, η εκπομπή επικαλείται ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εκθειάζει την ελληνική φορολογική πολιτική στα μέσα Ιανουαρίου. «Η χώρα έχει διευρύνει τη φορολογική βάση, ανανεώνοντας τους κανόνες και έκανε μεγάλα βήματα στη δημιουργία μία χρηματοοικονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Όμως, συνολικά, τα ελληνικά φορολογικά και κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με την οικονομική απόδοση, είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης και υψηλότερα από ότι στη Γερμανία», σχολιάζει αναφερόμενος στο θέμα, ο Γερμανός οικονομολόγος και στενός σύμβουλος της Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ.
Αναφορικά με το μέγεθος του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι ναι μεν η χώρα μας έχει περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους από τη Γερμανία, έχει ωστόσο πολύ λιγότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για την περιστολή του δημοσίου τομέα που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα χρόνια του μνημονίου, ενώ αναφορά γίνεται και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επαναπρόσληψη 9.000 απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, για τους οποίους και το ARD τονίζει ότι έχασαν τη δουλειά τους με παράνομες κι αντισυνταγματικές διαδικασίες.
Τέλος αναφερόμενο στις μεταρρυθμίσεις που οι Έλληνες ως «άτακτοι» της Ευρώπης φέρονται να αρνούνται, το γερμανικό δίκτυο επικαλείται έκθεση του ΟΟΣΑ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες που είναι σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Στο ρεπορτάζ της εκπομπής ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ερευνας επισημαίνει ότι η γερμανική πολιτική έχει την τάση να αντιμετωπίζει την Ελλάδα «με προκατάληψη και μνησικακία». Την ίδια στιγμή ο –επίσης καθηγητής – Μάρτσελ Φράντζερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας επισημαίνει την ανάγκη ενός νέου μοντέλου πιο «λογικής» για πιο λογική διαπραγμάτευσης.
tvxs.gr