Με οδηγό όσα είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την Πέμπτη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη από τη θέση, έπειτα από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη Συγγρού παρακολουθούν αφενός με προσοχή τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που μοιάζουν να προσεγγίζουν την πραγματικότητα, αφετέρου με ανησυχία τις δημόσιες διαφοροποιήσεις – αντιπαραθέσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα της πολιτικής, με πλέον πρόσφατη τη διαφωνία για το εύρος των «μνημονιακών» μεταρρυθμίσεων που είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση. Εκ παραλλήλου εκλαμβάνουν ως δείγμα αμηχανίας, αλλά και προχειρότητας, την καθυστέρηση έναρξης της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, προκειμένου το επιτελείο του κ. Τσίπρα να καταλήξει, όπως λένε στη Ν.Δ., σε ένα πακέτο εξαγγελιών που δεν θα εξαγριώνει ούτε τους πιστωτές ούτε και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση, εφόσον τελικά αυτή παραμείνει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής και των μεταρρυθμίσεων και αποφύγει τη ρήξη με τους εταίρους μας. Παράλληλα, θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας κυβέρνησης (πλεόνασμα, βελτίωση επενδυτικού και αγοραστικού κλίματος, ανάσχεση της ύφεσης) σε σχέση με την Ελλάδα που ο ίδιος ανέλαβε το 2012, καλώντας τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να μη διακινδυνεύσει την επιστροφή στο παρελθόν ή σε ακόμη βαρύτερα μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού.
Εν μέσω της προσπάθειας οικοδόμησης των πολιτικών επιχειρημάτων της Ν.Δ. στη νέα κατάσταση που δημιούργησαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος νεύρων στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να προαναγγείλει συνεδρίαση της Κ.Ο. για τις 19 Φεβρουαρίου, όταν και πλέον θα είναι σαφής η τροχιά ρήξης ή συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, απέτρεψε τις εντάσεις, δεν έλυσε ωστόσο τα προβλήματα.
Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, όπου ο βουλευτής επέκρινε το «δόγμα του σοκ» που ακολούθησε η ηγετική ομάδα και έκανε λόγο για την ανάγκη «αυτοκριτικής, ανασυγκρότησης του χώρου και επαναπροσδιορισμού του ιδεολογικοπολιτικού του στίγματος προς πιο ανοιχτές, μετριοπαθείς και κοινωνικά δίκαιες αντιλήψεις», προκάλεσαν εκνευρισμό και βολές από φίλια προς το επιτελείο του κ. Σαμαρά ηλεκτρονικά μέσα. Στο ίδιο στόχαστρο μπήκαν και στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Νικ. Δένδιας, την ίδια ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης μοιάζει να ακολουθεί διαφορετική πορεία. Η αποδοχή της πρότασης του κ. Σαμαρά να αναλάβει κοιν. εκπρόσωπος προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ενώ, χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας Σαμαρά. Πάντως, μέχρι και το απόγευμα χθες δεν είχαν, πλην του κ. Μητσοτάκη ως κοιν. εκπροσώπου, εξευρεθεί τα στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος της «γαλάζιας» παρουσίας στην τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Καθημερινή