Αθήνα, 6
Ένα συνολικό πολιτικό «πακέτο», που θα καταστήσει διαχειρίσιμους κοινωνικά, αλλά και κοινοβουλευτικά, τους συμβιβασμούς που θα απαιτήσει η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που τα βλέμματα όλων στρέφονται στην συνεδρίαση του ΔΝΤ, αλλά και σε τυχόν αποφάσεις του Ταμείου για την παραμονή ή τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ως την περασμένη Παρασκευή, η ανταλλαγή e-mail και σημειωμάτων μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των δανειστών ήταν έντονη και οι διεργασίες για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα «ανεκτό» για όλους πλαίσιο συμφωνίας είναι έντονες.
Οι υποχωρήσεις…
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει όρθιες όλες τις «κόκκινες γραμμές» της, αλλά ότι θα χρειαστεί να… αποχρωματίσει κάποιες. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, καθώς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι η ρήξη με τους δανειστές ή η προσφυγή σε εκλογές παραμένουν «εκτός λογικής» του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά χαράσσει ήδη μία γραμμή άμυνας, προκειμένου να φανεί ότι επιθυμεί συμφωνία και να ικανοποιήσει κάποιες εκ των απαιτήσεων των «σκληρών» εκ των δανειστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο για το 2019 (ενδεχομένως και για το 2018) είναι σχεδόν βέβαιο, ενώ η φιλοδοξία της κυβέρνησης για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Βεβαίως, παρότι τα δύο προαναφερθέντα αποτελούν μείζονες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, η αγωνία στην κυβέρνηση είναι έκδηλη, καθώς ουδείς γνωρίζει αν αυτές οι υποχωρήσεις θα… είναι αρκετές. Και τούτο την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι κυβερνητικοί διαμηνύουν ότι οι πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει ήδη ενημερώσει τους δανειστές ότι αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν περνά από την Βουλή, ενώ μεγάλη δυσκολία υπάρχει και με την προληπτική κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.
… και τα αντίβαρα
Πάντως, ακόμη αν οι δανειστές αρκεστούν στις ως άνω παραχωρήσεις της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα τις αντέξει. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου επιμένει ότι η κάθε υποχώρηση «κρίνεται στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας», όπως τονίζει καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει στη Βουλή και στους πολίτες ένα «πακέτο» το οποίο δεν θα περιέχει μόνο επώδυνα μέτρα, αλλά και κάποιες θετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία «ρήτρα» μείωσης φόρων και εργοδοτικών εισφορών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας από τους δανειστές να αποδεχθούν την ενεργοποίησή της εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, μεγάλη μάχη δίνεται για το θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αποκρούσει την γερμανική αξίωση για 3,5% πλεόνασμα επί 5ετία και στόχο 3% για τα επόμενα 5 χρόνια. «Αυτό σημαίνει στραγγαλισμό και λιτότητα ως το 2028, δύσκολα μπορεί να γίνει δεκτό», τονίζουν συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι η βασική «μάχη» διεξάγεται για το ύψος των πλεονασμάτων.
Νέο «χτύπημα» Σόιμπλε:
Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει
πρόγραμμα
του Χάρη Ιωάννου |
«Ξαναχτύπησε» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Ο εκπρόσωπός του ξεκαθαρίζει ότι χωρίς το Ταμείο το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό είναι μια πολιτική και όχι νομική θέση, επικαλούμενη και ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».
«Ο κ. Σόιμπλε το
έχει ξεκαθαρίσει»
Το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει απ’ αυτό, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις του που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι σήμερα, είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένεται απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα.
Η ώρα του ΔΝΤ:Το Ταμείο συζητά τις δύο εκθέσεις για την Ελλάδα
του Θάνου Τσίρου |
Μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους που… κοστίζουν στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης και μέτρα που «πονάνε» την ελληνική κυβέρνηση –πρωτίστως σε πολιτικό και δευτερευόντως σε οικονομικό επίπεδο- εμπεριέχουν οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τα αιτήματα του ΔΝΤ έρχονται σε τέτοια αντίθεση με τις επιδιώξεις τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των Ευρωπαϊκών θεσμών ώστε κατά τη συνεδρίαση να μην αναμένεται καμία οριστική απόφαση σχετικά με την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ ζητάει να προχωρήσει στη λήψη γενναίων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Οι παρεμβάσεις που ζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν από «πάγωμα» δόσεων μέχρι μείωση επιτοκίων και επιμηκύνσεις. Όσον αφορά στα αιτήματα για την Ελλάδα, ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των χωρών μελών της Ευρωζώνης, (κάτω από 6000 ευρώ), τη μείωση των συντάξεων αλλά και τη διατήρηση του σκληρού πλαισίου στα εργασιακά χωρίς την παραμικρή οπισθοχώρηση όσον αφορά στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ θέλει με τη μείωση του αφορολογήτου να χρηματοδοτηθούν μειώσεις συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και μείωση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα ενώ με τη μείωση των συντάξεων, ζητάει να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ειδικά για τους ανέργους.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 0,9% για το 2016 (και όχι στο 2% όπως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση), στο 1% για το 2017 και στο 1,5% από το 2018 και μετά με βάση το βασικό σενάριο ενώ ζητά να μην τεθούν πιο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των Ευρωπαίων και ειδικά της Γερμανίας η οποία ζητά από την Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μην χρειαστεί βαθύτερη τομή στο χρέος.
Βόμβα Ντράγκι: Μόνο
με βιώσιμο χρέος θα μπει
η Ελλάδα στην ποσοτική
χαλάρωση της ΕΚΤ
Μόνο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την διαπίστωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το λεγόμενο Quantitative Easying, ή αλλιώς, QE, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.
Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με το PSI, τους μικρομολογιούχους και την ένταξη της Ελλάδας στο QE, τόνισε πως επιπλέον προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδος στο QE είναι να εξεταστεί και να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και έπειτα την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων ελάφρυνσής του. Συνεπώς είναι εκ των ων ουκ άνευ να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπληρώνει πως «ενδέχεται να είμαστε κοντά στο στόχο αυτό αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση σύντομα» και η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος, όμως από την άλλη, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος στην περίπτωση που δεν τελειώσει αρκετά γρήγορα η αξιολόγηση.
Η κρισιμότητα της δήλωσης
Ντράγκι για μεσοπρόθεσμα
Επιπλέον αξιοσημείωτο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι είναι πως με την απαίτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για ένταξη στο QE, πράγμα που προδιαθέτει την σύνταξη ενός ελέγχου βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά ασκεί πίεση στην ευρωζώνη για ταχύτερη και αναλυτικότερη αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους.
Η πλευρά της Ευρωζώνης υποστηρίζει πως τα μεσοπρόθεσμα θα αποσαφηνιστούν και θα εφαρμοστούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018. Με τη δήλωση Ντράγκι για σύνταξη ελέγχου βιωσιμότητας ως προαπαιτούμενο για ένταξη στο QE, πετάει τη μπάλα στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.