Ειδήσεις

«Ιερός πόλεμος» μέσω Facebook και Youtube

Mέσω Facebook και Youtube το «Ισλαμικό Κράτος» στρατολογούσε τζιχαντιστές από την Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του Κοσόβου (KCSS), που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». «Ενας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να πάρω μέρος στη σύγκρουση ήταν τα βίντεο από τους φόνους αμάχων που έβλεπα στο Youtube. Μέσω Facebook επικοινώνησα με έναν Αλβανό, που ήταν ήδη εκεί και στη συνέχεια πήρα ένα εισιτήριο και ταξίδεψα στη Συρία και στο Ιράκ», είπε σε συνέντευξή του στους ερευνητές του ΚCSS ένας από τους Αλβανούς μαχητές που επέστρεψε από το Χαλιφάτο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017 σε 60 σελίδες, 4 κλειστές ομάδες και 120 προφίλ στο Facebook καθώς επίσης και 6 κανάλια στο Youtube. Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα; Οτι σε Αλβανία, Σκόπια και Κόσοβο το Facebook και το Youtube χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για τη στρατολόγηση «βίαιων εξτρεμιστών» σε σύγκριση π.χ. με το Τwitter που υπήρξε πιο διαδεδομένο μεταξύ των Ευρωπαίων «μαχητών». Πρώην τζιχαντιστής περιέγραψε στους ερευνητές του ΚCSS ότι υποχρεώθηκε από τους επικεφαλής ενός στρατοπέδου του Ι.Κ. στη Συρία να φωτογραφηθεί με στολή και το όπλο στο χέρι προκειμένου η φωτογραφία του να «ανέβει» στο Facebook και να ωθήσει τους νέους στο Κόσοβο να μετάσχουν στη μάχη στη Συρία και στο Ιράκ. «Με υποχρέωσαν να φωτογραφηθώ, διαφορετικά δεν θα με άφηναν να επιστρέψω στο Κόσοβο. Η φωτογραφία είχε στόχο να παρασύρει τους νέους να γίνουν μελλοντικοί τζιχαντιστές», είπε.

Στους λογαριασμούς εμφανίζονταν άλλοτε αραβικές και άλλοτε αλβανικές λέξεις και φράσεις-«κλειδιά» όπως «Tawhid» (μονοθεϊσμός), «Munafiqun» (υποκριτές), «Kafir» (άπιστος), «Shehidat e Ballkanit» (Βαλκάνιοι μάρτυρες) κ.ά. Ορισμένα από τα προφίλ και τους λογαριασμούς που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας ήταν σε απευθείας «σύνδεση» με το Ι.Κ. και μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από τα πεδία των μαχών. Ανάμεσα στους λογαριασμούς και στα κανάλια με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν τα «Shpata e Meshiruesit», «Al Muwahhidun Shqip», «Κe durim o shpirti». Το κανάλι «Al Hak Media» δημιουργήθηκε στο Youtube στα τέλη του 2016 και σύντομα απέκτησε 105 «ακόλουθους», ενώ τα βίντεό του είχαν 18.000 θεάσεις. Τα περισσότερα προφίλ έχουν κλείσει, χάρη στις πολιτικές ασφάλειας που εφαρμόζουν πλατφόρμες όπως το Facebook, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι περισσότεροι λογαριασμοί θα ξανανοίξουν κάτω από άλλους τίτλους και κωδικές ονομασίες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα περισσότερα από τα 120 ανεξάρτητα προφίλ χρηστών που μελετήθηκαν φιλοξενούσαν αναρτήσεις υπέρ ακραίων ιμάμηδων του Κοσόβου, των Σκοπίων και της Αλβανίας που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για κηρύγματα μίσους και στρατολόγηση μαχητών. Το προφίλ που διατηρούσε στο Facebook ο Σκοπιανός ιμάμης Rexhep Memishi (συνελήφθη τον Αύγουστο του 2015) είχε 17.980 ακόλουθους και είχε αποσπάσει 17.298 likes. Καλούσε σε «ιερό πόλεμο» κατά των σταυροφόρων και μάχη ενάντια στη «δυτικοποίηση» των αλβανόφωνων κοινωνιών.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, το θέμα των Σκοπιανών οπαδών της τζιχάντ είχε απασχολήσει «κλειστή» σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με Σκοπιανούς ομολόγους τους, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Πηγή που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είχε αποκαλύψει ότι οι Σκοπιανοί αξιωματικοί είχαν παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από το 2014 μέχρι και την ανάκτηση των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, στις τάξεις του Ι.Κ. είχαν ενταχθεί 150 Σκοπιανοί εξτρεμιστές. Οι 30 φέρονται να σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ και 80 επέστρεψαν στη χώρα τους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου