Ειδήσεις

Ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι ενόψει των εορτών του Πάσχα

Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων, που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ξεκίνησαν οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήδη από αυτή την εβδομάδα ενόψει της Τσικνοπέμπτης και της έναρξης της Μεγάλης Σαρακοστής.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Ηλίας Οικονομίδης οι έλεγχοι επεκτείνονται και στα σφαγεία που λειτουργούν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, αν και οι κτηνίατροι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Ταυτόχρονα, θα διενεργούνται έλεγχοι στα κρεοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ και στις αποθήκες των χονδρεμπόρων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
«Δυστυχώς, η τοπική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Οι ανάγκες καλύπτονται με χοιρίδια και αμνοερίφια που μεταφέρονται στην Ρόδο από άλλες περιοχές της χώρας –εγχώρια- ή εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Για την Τσικνοπέμπτη διενεργούνται συστηματικά κρεοσκοπικοί έλεγχοι για αμνοερίφια, βοοειδή και χοιρινά, στα νησιά Αστυπάλαια, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο –όπου παρουσιάζεται αυξημένη παραγωγή: «Έλεγχοι διενεργούνται και σε άλλα νησιά όπως η Άνδρος, η Σύρος, η Νάξος και η Τήνος. Αν και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι υποστελεχωμένη με λίγους κτηνιάτρους, εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο.
Όσον αφορά τις οδηγίες, τα ζώα πρέπει να σφάζονται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας, (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος και χρώματος μπλε για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανό για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
Επίσης πρέπει να υπάρχει σήμανση για την χώρα προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και για το είδος του σφάγιου. Στα σφάγια γαλοπούλας δεν πρέπει να υπάρχουν φτερά, πούπουλα και εντόσθια. Επιπλέον θα πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος, σε καρτελάκι ή ετικέτα.
Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Οικονομίδης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και όχι από τις λεγόμενες…. «μάντρες».
«Δυστυχώς, οι παράνομες σφαγές είναι μια πραγματικότητα. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν τις λεγόμενες μάντρες, αλλά αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Όχι μόνον δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις αλλά βεβαίως, έχουν και οι ίδιοι την ευθύνη γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Οικονομίδης.
Είπε ακόμη πως τα ζώα της Περιφέρειάς μας, ελέγχονται συστηματικά, είναι υγιή και δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας: «Δεν υπάρχουν ζώα που νοσούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Παλαιότερα υπήρχαν κάποια κρούσματα σε όλη την Ελλάδα καταρροϊκού πυρετού, αλλά όχι σ’ εμάς».
Αυξημένη αναμένεται
η παραγωγή
Να σημειωθεί ότι η φετινή κτηνοτροφική παραγωγή, αναμένεται να είναι αυξημένη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες έχουν σημειώσει βελτίωση. Πέρσι, σημειώθηκε σταδιακή μείωση που έφτασε έως και το 30% του ζωικού κεφαλαίου στα Δωδεκάνησα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στα χοιρινά και στα αιγοπρόβατα. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, η περσινή μείωση οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για να στραφούν σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα οι Δωδεκανήσιοι, καθώς προτιμούν τον τουρισμό ή άλλες δραστηριότητες: «Τα τελευταία 15 χρόνια, η κτηνοτροφική παραγωγή στα Δωδεκάνησα παρουσιάζει πτώση. Συγκεκριμένα, στα βοοειδή φτάνει το 25%, στα χοιρινά το 30% και στα αιγοπρόβατα από 20-30%. Μόνον η πτηνοτροφία έχει μείνει σταθερή, διότι υπάρχει αρκετή ζήτηση και βεβαίως η παραγωγή σε αβγά», ενώ για φέτος, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αυξημένη παραγωγική ικανότητα.
Αυξητικές τάσεις καταγράφει φέτος και η παραγωγή μελιού και τυριού σε πολλά νησιά, ενώ πρόσφατα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την παραγωγή σαλιγκαριών. Παράλληλα, σταθερή εμφανίζεται η παραγωγή σε ψάρια (με ιχθυοκαλλιέργειες) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος των εγκαταστάσεων της πρώτης μεταποίησης σε όλα τα νησιά της περιοχής μας.
«Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζεται αύξηση σε εγκαταστάσεις της πρώτης μεταποίησης. Σε επιχειρήσεις τυποποιητηρίων κρέατος, γαλακτοβιομηχανίες, μέλι και τυροκομεία. Τα πτηνοσφαγεία, προϊόντα και συσκευαστήρια αβγού παραμένουν σταθερά ενώ ανοδικές τάσεις σε αυτό τον τομέα έχουν τα αλιευτικά προϊόντα, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα συσκευαστήρια αλιευμάτων», λέει ο κ. Οικονομίδης.
Τα σφαγεία και
οι εγκαταστάσεις
Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι υπηρεσίες ετοιμάζονται και για τα σφαγεία που θα λειτουργήσουν στα νησιά και τις εγκαταστάσεις –κυρίως ενόψει του Πάσχα που φέτος είναι στις αρχές Απριλίου.
«Φέτος θα λειτουργήσουν τα σφαγεία στην Ρόδο, στον Έμπωνα, στην Σύμη, στη Νίσυρο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Λέρο, στην Αστυπάλαια, στην Κάσο (που είναι έτοιμο προς χρήση) ενώ στις Κυκλάδες θα λειτουργήσουν στην Σύρο, στην Άνδρο, στη Τζιά, στην Κύθνο, στην Τήνο, στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Αμοργό και δύο στη Νάξο», λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι στα Δωδεκάνησα θα σφαγιαστούν πάνω από 10.000 αμνοερίφια και θα διατεθούν προς κατανάλωση.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη.
«Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι μόνον για τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να διατεθούν και πάρα πολλά αβγά από τις τοπικές πτηνοτροφικές μονάδες.
Σε καθημερινή βάση (για το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει του Πάσχα) θα παράγονται περίπου 200.000 αβγά, μόνον από όλα τα Δωδεκάνησα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου