Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του παιδιού» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μία ομάδα ανθρώπων-γονέων, που βιώνουν το πρόβλημα της αποξένωσης, στερούμενοι της δυνατότητας να είναι ουσιαστικά ενεργοί στις ζωές των παιδιών τους.
Σκοπός του Οργανισμού είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέσω τόσο της προσωπικής διαδρομής του καθενός όσο και μέσω των πορισμάτων της επιστήμης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της γονεϊκής αποξένωσης, που αποστερεί τα παιδιά και από τους δύο γονείς του.
Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Σταύρος Κακουλίδης, μέλος του Δ.Σ. η ομαλή και αρμονική ψυχοσωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί την παρουσία και των δύο γονέων και για τον λόγο αυτό επιδιώκουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο οικογενειακό δίκαιο που αφορά στην επιμέλεια των παιδιών.
Η Ελλάδα σήμερα, όπως αναφέρει, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε περίπτωση διαζυγίου η επιμέλεια αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στον έναν από τους δύο γονείς, συνηθέστερα στην μητέρα. Υποστηρίζουν την αναγκαιότητα για την θέσπιση της Συνεπιμέλειας, του Ίσου Χρόνου και της Εναλλασσόμενης Κατοικίας, για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του παιδιού» επιδιώκουν την προβολή των θέσεων τους μέσω της κοινωνικής δράσης και της υποστήριξης αυτών μέσω όλων των παρεχόμενων διαύλων επικοινωνίας.
• Κύριε Κακουλίδη να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ενεργοί Μπαμπάδες». Ποιοι λόγοι και πότε οδήγησαν στην ίδρυση και λειτουργία του;
Οι Ενεργοί Μπαμπάδες δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 2020. Ξεκινήσαμε διαδικτυακά εν μέσω καραντίνας, λόγω του έντονου κοινωνικού προβλήματος που υφίσταται στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, του φαινομένου της γονικής αποξένωσης των παιδιών από τον έναν τους γονέα, συνηθέστερα τον πατέρα.
Καθώς περνούσε ο χρόνος και υπήρξε ραγδαία αύξηση των ακολούθων μας όπου σήμερα ξεπερνούν τους 27.000, εξελιχθήκαμε επίσημα σε ΑΜΚΕ με την πλήρη ονομασία «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με σκοπό την υποστήριξη των ατομικών δικαιωμάτων κάθε παιδιού στην κοινή ανατροφή ύστερα από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο των γονέων τους, εφόσον αυτοί είναι κατάλληλοί και δεν παρουσιάζουν βλαπτική ή επικίνδυνη συμπεριφορά προς το παιδί. Πίσω από τους Ενεργούς Μπαμπάδες βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των φύλων και όλων των επαγγελματικών ιδιοτήτων από κάθε κοινωνικοοικονομική θέση, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.
• Από τότε μέχρι σήμερα τι έχετε επιτύχει και ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας;
Αυτό που έχουμε επιτύχει είναι ότι καταφέραμε μέσω των δράσεών μας να φέρουμε στο προσκήνιο το θέμα εμπλουτίζοντας τον δημόσιο διάλογο με έγκυρες έρευνες από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας όπως του ΣΕΨ, της ΕΛΨΕ και των Ελλήνων κοινωνιολόγων οι οποίοι και τάσσονται υπέρ της κοινής ανατροφής. Απώτερος στόχος μας δεν είναι κανένας άλλος, από το να εξασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά το δικαίωμα να μεγαλώνει ισότιμα και με τους δύο του γονείς. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν το πετύχουμε αυτό
• Θα θέλαμε να μας πείτε τι σημαίνει ουσιαστικά κοινή επιμέλεια και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ώστε το παιδί να βιώνει μια κανονικότητα.
Συνεπιμέλεια σημαίνει και οι δύο γονείς ισότιμα και σε ίσο χρόνο να συν-ανατρέφουν και να συν-αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους πχ, θέματα εκπαίδευσης, υγείας, ψυχαγωγίας κλπ.
Αυτό βέβαια που ανέφερα δεν είναι κάτι που εφηύραν οι Ενεργοί Μπαμπάδες αλλά είναι κάτι το οποίο ισχύει παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία σε πάρα πολλές χώρες όπως Δανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Αυστρία, 27 πολιτείες των ΗΠΑ κλπ. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως αλλά και εντός Ελλάδος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συνεπιμέλεια είναι η καλύτερη λύση προς όφελος του παιδιού.
• Από την εικόνα που έχετε σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως προς την επιμέλεια των παιδιών στις περιπτώσεις διαζυγίου;
Η πολύ μεγάλη διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι στην χώρα μας εξακολουθεί και ισχύει το καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας χωρίς να εξετάζεται αν είναι κατάλληλοι οι γονείς και λόγω του νομολογιακού εθίμου που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στα ελληνικά δικαστήρια αφαιρείται η επιμέλεια από τον ένα γονέα, σχεδόν πάντα τον πατέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γονική αποξένωση του γονέα με το παιδί του και η γονική αποξένωση αποτελεί μία μορφή ενδοοικογενειακής βίας με ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.
• Οι μπαμπάδες που συμμετέχετε στο Δ.Σ. του οργανισμού βιώσατε όλοι το πρόβλημα για το οποίο μάχεστε;
Εννοείται πως ναι, όλοι όσοι είμαστε στο ΔΣ έχουμε βιωματική εμπειρία αυτού που λέμε γονική αποξένωση, το έχουμε νιώσει στο πετσί μας και για αυτό και ξέρουμε πολύ καλά πόσο οδυνηρό είναι όχι μόνο για τους αποξενωμένους γονείς αλλά πρώτα και κύρια για τα ίδια μας τα παιδιά.
• Από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις σας, θα λέγατε ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει, να αποδεχθεί τις θέσεις σας;
Σίγουρα είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία για αυτήν την αλλαγή λόγω του ό,τι έχουν αλλάξει οι κοινωνικές συνθήκες σε σχέση με την δεκαετία του 1980 που θεσπίστηκε ο υπάρχων νόμος. Ο ρόλος της γυναίκας και ο ρόλος του άνδρα δεν είναι ίδιος με τότε. Σήμερα η γυναίκα έχει πλέον εδραιωθεί στην αγορά εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις δουλεύει περισσότερες ώρες από τον άνδρα. Με γνώμονα και μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε τον 10/2020 από την εταιρία FOCUS η ελληνική κοινωνία σε ποσοστό 88,9% είναι υπέρ της συνεπιμέλειας και του δικαιώματος του παιδιού να ανατρέφεται από τους δύο του γονείς.
• Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος σας και σε ποιους απευθύνεστε;
Όλοι όσοι θέλουν να συστρατευτούν μαζί μας μπορούν να μας βρουν στα socal media που διατηρούμε αλλά και στην ιστοσελίδα μας www.energoimpampades.gr. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους πιστεύουν ότι δικαίωμα του παιδιού είναι να μεγαλώνει και με τους δύο του γονείς με ίσο χρόνο. Όλοι όσοι είναι υπέρ της συνεπιμέλειας κατά νομικό τεκμήριο.