Νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για τη θέσπιση βίζας για τους «ψηφιακούς νομάδες», τη νέα παγκόσμια κατηγορία εργαζόμενων που δουλεύουν απομακρυσμένα και οι οποίοι αναζητούν θελκτικούς προορισμούς για να εγκατασταθούν. Αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά φορολογικών κινήτρων, που έχει ήδη προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Θέμα» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα οργανωμένο και ταυτόχρονα θελκτικό περιβάλλον για τη μαζική έλευση ανθρώπων που επιλέγουν την τεχνολογικά προηγμένη αυτή μορφή εργασίας».
Η θέσπιση άδειας διαμονής ειδικού σκοπού, «μια ψηφιακή βίζα», όπως τη χαρακτηρίζει, «θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις που θα οδηγήσουν κατ’ επέκταση σε πιο μόνιμες επενδύσεις», τονίζει ο κ. Μηταράκης, διευκρινίζοντας ότι οι δικαιούχοι της νέας αυτής βίζας θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή τεχνογνωσίας, οικονομικού και διανοητικού κεφαλαίου στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης.
Τα φορολογικά κίνητρα
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά φορολογικών κινήτρων για την επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό ή την προσέλκυση ξένων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
Η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων , οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.
Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.
Ακολούθησαν τα εξής κίνητρα:
- Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.
- Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
Τι λείπει
Ωστόσο όπως έχει γράψει το moneyreview μόνο ο ήλιος και η θάλασσα δεν φτάνουν για να επιλέξουν την Ελλάδα οι «ψηφιακοί νομάδες». Όσοι ξένοι ήδη ζουν και εργάζονται στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν μία πολύ διαφορετική ιστορία να πουν.
Η έρευνα Expat Insider 2020, την οποία δημοσιοποίησε η InterNations, συγκαταλέγει την Αθήνα ανάμεσα στις χειρότερες πόλεις του κόσμου για τους ξένους εργαζομένους, αφού την κατατάσσει στην 50η θέση ανάμεσα σε 66 διεθνείς πόλεις. Οι expatriates που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα (δηλαδή ακόμα και αυτή η λίγο-πολύ προνομιούχα ομάδα εργαζομένων, που κατά κανόνα δουλεύουν για λογαριασμό κάποιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας και βρίσκονται στη χώρα από επιλογή τους), δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τα οικονομικά τους, την ασφάλεια της εργασίας και τις προοπτικές της καριέρας τους.