Ειδήσεις

ΠΟΥ: Η «Όμικρον 2» σύντομα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως

Η παραλλαγή ΒΑ2 του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού παγκοσμίως, προειδοποιεί η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντορίτ Νιτζάν.

Γνωστό και ως Όμικρον 2, το υποστέλεχος αυτό φέρει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος Όμικρον που είχε εντοπιστεί στα τέλη του 2021 στη Μπουτσουάνα και εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην Υφήλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η νεότερη παραλλαγή που κυκλοφορεί πλέον ευρέως σε χώρες όπως η Δανία, η Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με παρουσία και στην Ελλάδα, έχει 27 μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στο αρχικό στέλεχος Όμικρον της Μποτσουάνα, γνωστό και ως ΒΑ1.

Η ΒΑ2, ή Όμικρον 2, θεωρείται από τις υγειονομικές αρχές σε Βρετανία και Δανία κατά 30%-34% πιο μεταδοτική και από την Όμικρον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τη νέα παραλλαγή ως νέο στέλεχος ανησυχίας, όπως ήταν οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον.

Η δρ. Νιτζάν, περιφερειακή διευθύντρια εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του Ισραήλ ότι η Όμικρον 2 φαίνεται να είναι σε πορεία προς παγκόσμια κυριαρχία αλλά πιθανότατα όσοι μολύνονται με το αρχικό στέλεχος Όμικρον θα έχουν ανοσία και για την υποπαραλλαγή του.

«Η αναμενόμενη πορεία του είναι ότι θα καταστεί η νέα παραλλαγή που θα κυριαρχήσει παγκοσμίως, καθώς μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο θα καταστεί κυρίαρχη όπως βλέπουμε ήδη σε Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε στην Jerusalem Post.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν φαίνεται να υφίσταται κίνδυνος επαναμόλυνσης για όσους έχουν ήδη κολλήσει το αρχικό στέλεχος Όμικρον, καθώς οι δύο παραλλαγές του κορωνοϊού δεν είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, μολονότι ακόμη δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να καθιστά σίγουρο το συμπέρασμα αυτό.

Όπως μάλιστα τόνισε η Ισραηλινή παιδίατρος, η κύρια διαφορά μεταξύ της Όμικρον και της Όμικρον 2 είναι η μεταδοτικότητά τους: «Περνά από άτομο σε άτομο πολύ ταχύτερα», είπε η δρ. Νιτζάν για την Όμικρον 2: «Εάν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον που έχει τον ιό, θα τον κολλήσεις. Τη στιγμή που θα βγάλεις τη μάσκα σου για να φας ή να πιεις… ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μολυνθείς. Το βλέπουμε αυτό στη Δανία, κινείται ταχύτατα».

Μια άλλη διαφορά που εντοπίζεται, σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ, είναι η μικρότερη περίοδος επώασης του ιού με την Όμικρον 2: Πολλοί αναφέρουν ότι αρρώστησαν μόλις δύο με τρεις μέρες μετά τη διαπιστωμένη έκθεσή τους στη νέα παραλλαγή, σε αντίθεση με την περίοδο πέντε ως επτά ημερών που αρχικά απαιτούσε ο κορωνοϊός για να προκαλέσει την Covid-19. Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που αναφέρουν ότι πέρασαν δύο εβδομάδας ώσπου να αρρωστήσουν.

Η δρ. Νιτζάν εξηγεί ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί με ασφάλεια η περίοδος επώασης, καθώς σε περιοχές όπως η Βρετανία και η Δανία υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς στην κοινότητα και δεν είναι εύκολο να ξέρει κανείς πότε ακριβώς κόλλησε.

Αναφορικά με τη μελλοντική εξέλιξη του ιού, η δρ Νιτζάν επεσήμανε ότι μπορεί να εξελίσσονται εν αγνοία μας νέες παραλλαγές κάπου, γι΄αυτό είναι ζωτικής σημασίας ο παγκόσμιος εμβολιασμός.

«Αυτό που πιθανότατα θα δούμε στην Ευρώπη είναι ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις και παραλλαγές στον ιό θα συμβαίνουν πλέον στα πλαίσια της Όμικρον. Ωστόσο την ίδια ώρα, κάτω από τη μύτη μας στην Αφρική και σε άλλες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικά στελέχη που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Όμικρον δεν είναι τώρα το μεγαλύτερο ζήτημα, γιατί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να προσφέρουμε εμβόλια σε άλλες περιοχές του πλανήτη», είπε.

Πηγή: Jerusalem Post

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου