Ειδήσεις

Κλείνουν τα παράθυρα κλοπής ΦΠΑ – Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής επιχειρούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ, «προσυμπληρώνοντας» τις δηλώσεις ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα με τη δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου από τους υπόχρεους.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ δίνουν τη δυνατότητα αποκλίσεων 30% των εσόδων και των εξόδων που προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ. Οι αποκλίσεις αυτές δίνονται καθώς πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν απλές αποδείξεις που δεν ανεβαίνουν αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν στην τελική φάση της διαδικασίας να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα MyData. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3.

Οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ολα τα τιμολόγια που ανεβαίνουν στο MyData μεταφέρονται αυτόματα και στις δηλώσεις ΦΠΑ. Ουσιαστικά τα ηλεκτρονικά βιβλία διαλειτουργούν με τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα βάλει τέλος στις απλές αποδείξεις, και για συναλλαγές ακόμα και για 5 ευρώ οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο να ζητούν τιμολόγιο. Οσοι όμως συνεχίσουν να ζητούν αποδείξεις ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ να προσθέσουν στην απόδειξη τον ΑΦΜ και των δύο συναλλασσομένων.

Με την απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη αποσαφηνίζεται ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:

• Είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.

• Γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα.

Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή των προσυμπληρωμένων από την ΑΑΔΕ ποσών για τα έσοδα και τα έξοδα στην τελική φάση.
• Διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% (διακριτά για έσοδα και έξοδα). Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, από 1.1.2024 και εφεξής, προβλέπονται τα εξής:

Εσοδα – εκροές ΦΠΑ

• Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.

• Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

• Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης (με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης»).

Εξοδα – εισροές ΦΠΑ

• Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.

• Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

• Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης (με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης»).

• Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου