Τοπικές Ειδήσεις

Αντίγραφο του εμβληματικού “Δρομέα” θα κοσμήσει ιατρείο στο κέντρο της Ρόδου!

• Το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στο ιατρείο του Ελευθέριου Δημητριαδιού, φέρνοντας μία νέα πολιτιστική διάσταση στον χώρο της αισθητικής ιατρικής

Eνα εντυπωσιακό αντίγραφο του διάσημου γλυπτού “Δρομέας” του Κώστα Βαρώτσου θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στο ιατρείο του κ. Ελευθέριου Δημητριαδιού, πλαστικού και επανορθωτικού χειρουργού, στη Ρόδο.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος των ιατρείων Luxurious Medical Aesthetics & Plastic Surgery, που βρίσκεται σε νέο χώρο στην οδό Παπανικολάου, προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή με στόχο να προσδώσει έναν αέρα καλλιτεχνικής αισθητικής και πολιτιστικής αξίας στον χώρο του.
Το αρχικό γλυπτό “Δρομέας”, ένα μνημειώδες έργο τέχνης κατασκευασμένο από γυαλί και σιδερένιο σκελετό, δημιουργήθηκε το 1988 από τον Κώστα Βαρώτσο στο πλαίσιο μίας καλλιτεχνικής δράσης υπό την πρωτοβουλία του Σταύρου Ξαρχάκου.
Αρχικά τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας, με στόχο να εκφράσει τη διαρκή κίνηση του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά το 1994 μεταφέρθηκε στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.

Ο ιατρός Ελευθέριος Δημητραδιού


Μία νέα καλλιτεχνική πινελιά στη Ρόδο
Η απόφαση του κ. Δημητριαδιού να φιλοξενήσει στο ιατρείο του ένα αντίγραφο του “Δρομέα” συνδέεται με τη φιλοσοφία της αισθητικής και της αναγέννησης, έννοιες άμεσα συνυφασμένες με την τέχνη της πλαστικής χειρουργικής.
Ο “Δρομέας” αποτελεί σύμβολο διαρκούς κίνησης και εξέλιξης, κάτι που αντικατοπτρίζει και τη δική μας επιστήμη, που στοχεύει στη συνεχή βελτίωση και ανανέωση”, ανέφερε ο κ. Δημητριαδιού.
Το αντίγραφο του γλυπτού, το οποίο θα ενσωματωθεί στον χώρο του ιατρείου, επιλέχθηκε για την έντονη δυναμική του, καθώς και για την εμβληματική του σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό.
Το έργο του Βαρώτσου έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύγχρονα γλυπτά της Ελλάδας και η παρουσία του στη Ρόδο, έστω και σε αντίγραφο, προσθέτει μία καλλιτεχνική διάσταση σε έναν χώρο αφιερωμένο στην υγεία και την αισθητική.

Το σημείο που θα τοποθετηθεί ο “Δρομέας”

Η σημασία του  “Δρομέα” στην  ελληνική τέχνη
Ο “Δρομέας” δημιουργήθηκε ως μία μεταφορική απεικόνιση της διαρκούς κίνησης και του αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε αρχικά ονομάσει το έργο “Ξένος”, θέλοντας να εκφράσει την αίσθηση της παροδικότητας και της συνεχούς μετακίνησης.
Ωστόσο, το κοινό ερμήνευσε το γλυπτό ως έναν “δρομέα” της ζωής, μία εικόνα που αποτυπώνει την αέναη προσπάθεια για πρόοδο και εξέλιξη.
Η τοποθέτηση του αντιγράφου στο ιατρείο του κ. Δημητριαδιού αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη διάδοση της πολιτιστικής αξίας του γλυπτού, αναδεικνύοντας την τέχνη ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και του επαγγελματικού περιβάλλοντος.
“Η τέχνη μπορεί να συνυπάρχει με την ιατρική και να προσφέρει έμπνευση τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους επισκέπτες του χώρου”, πρόσθεσε ο κ. Δημητριαδιού.

Ο Κώστας Βαρώτσος

Eνα γλυπτό με ιστορία και αντιπαραθέσεις
Ο “Δρομέας” δεν έχει απασχολήσει μόνο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και την πολιτική σκηνή. Το 2019, ο δημιουργός του έργου, Κώστας Βαρώτσος, αποκάλυψε ότι υπήρξε πρόταση για μεταφορά του γλυπτού στα Σκόπια και την αντικατάστασή του με ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ένδειξη συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κρατών, στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η πρόταση απορρίφθηκε από τον ίδιο, γεγονός που προκάλεσε τότε πολιτικές και πολιτιστικές αντιδράσεις.
Σήμερα, το γλυπτό παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα δημόσιας τέχνης στην Αθήνα, ενώ η τοποθέτηση του αντιγράφου του στη Ρόδο αποδεικνύει τη διαρκή επιρροή του στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.
Ο “Δρομέας” συνεχίζει να τρέχει, είτε στους δρόμους της Αθήνας είτε στους χώρους σύγχρονης ιατρικής αισθητικής, υπενθυμίζοντας τη σημασία της προόδου και της διαρκούς αναζήτησης του καινούργιου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου