Ρεπορτάζ

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου θα ξεκαθαρίσει σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Βάιου Καλοπήτα

• Κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση περιβάλλοντος

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου επέβαλε προχθές ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή στον πρώην δημοτικό σύμβουλο κ. Τσαμπίκο Βάιο Καλοπήτα , κατηγορούμενο για υποβάθμιση περιβάλλοντος στην περιοχή Αγίου Λουκά Αφάντου Ρόδου.
Η υπόθεση αφορά δραστηριότητες που σχετίζονται με την εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), που ανήκει σε εταιρεία της οποίας υπήρξε νόμιμος εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προέβη σε εκτεταμένες εκσκαφές στο πρανές λόφου που γειτνιάζει με την εγκατάσταση της εταιρείας, προκαλώντας αισθητική αλλοίωση του φυσικού τοπίου και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.
Η πράξη θεωρήθηκε παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ορίζονται στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον Νόμο 1650/86, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4042/12.
Ο κ. Καλοπήτας δεν παρευρέθηκε στη δίκη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Νίκος Μουτσάκης, κατέθεσε αίτημα για νέα αναβολή, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Ο κ. Μουτσάκης, εκπροσωπώντας τον κατηγορούμενο, ανέπτυξε εκτενώς τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι:
Ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς η δραστηριότητα της εταιρείας του ήταν πλήρως αδειοδοτημένη και λειτουργούσε σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Οι εκσκαφές πραγματοποιήθηκαν σε ιδιόκτητη έκταση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία διοικείται και διαχειρίζεται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), με την οποία η εταιρεία «ΕΡΓΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΚΕ» είχε νόμιμη σύμβαση υπομίσθωσης.
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, κ. Μουτσάκης, τόνισε πως οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν δεν επηρέασαν ουσιαστικά το φυσικό τοπίο και είχαν ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής, πάντα σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές μελέτες.
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία και ότι υπήρξε αδικαιολόγητη ερμηνεία των δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές.
Αξιοσημείωτη είναι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία κατά διοικητικών πράξεων που αφορούσαν στην αναστολή λειτουργίας της εγκατάστασης.
Το ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία, ακυρώνοντας τις πράξεις αυτές ως μη νόμιμες και επιτρέποντας τη συνέχιση της δραστηριότητας της μονάδας, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί νομιμότητας των ενεργειών της εταιρείας.
Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αποδόθηκαν στην εταιρεία και τον κ. Καλοπήτα δεν είχαν τη βαρύτητα που αποδόθηκε αρχικά από τις τοπικές αρχές.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο επεσήμανε την τήρηση των νομικών διαδικασιών και την επάρκεια των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Η υπεράσπιση του κ. Καλοπήτα αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, επιδιώκοντας την πλήρη αθώωσή του στο Εφετείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου