Πρώτη εθνικότητα οι Βρετανοί, με μεγαλύτερη όμως ποσοστιαία αύξηση από την Τουρκία και πολύ υψηλές επιδόσεις για το Ελευθέριος Βενιζέλος που δέχεται ούτως ή άλλως σχεδόν 4 στους 10 διεθνείς ταξιδιώτες της χώρας.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024», οι οποίες εμφανίζονται για την περυσινή χρονιά, αυξημένες κατά 2,6 εκατ. φτάνοντας συνολικά τα 29,3 εκατομμύρια. Η αύξηση έναντι του 2023 χρονιά κατά την οποία είχαν καταγραφεί 26,7 εκατ. επιβάτες διαμορφώνεται στο +9,7% σε σχέση με το 2023, με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ηλία Κικίλια να εντοπίζει «ενδείξεις διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στις διεθνείς αφίξεις, ενώ τους υπόλοιπους μήνες διψήφιο». Ο μήνας αιχμής των αεροπορικών αφίξεων το 2024 ήταν ο Ιούλιος, καθώς καταγράφηκαν 5,0 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 16,9% του συνόλου του 2024.
Στη μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2023 και 2024 βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τα αεροδρόμια στα οποία αναφέρονται τα στοιχεία είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος, Αγχίαλος, Λήμνος, Ιωάννινα, Σκύρος, Χίος και Αλεξανδρούπολη. Τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περιλαμβάνουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Τα 5 πρώτα αεροδρόμια
Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια της χώρας αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων. Ειδικότερα, η Αθήνα δέχτηκε το 38% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ηράκλειο με 13% και στην τρίτη θέση η Ρόδος με 10%. Στην τέταρτη θέση παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 8% και ακολούθησε η Κέρκυρα με 7%. Χανιά, Κως, Ζάκυνθος, Σαντορίνη και Μύκονος συμπληρώνουν τη δεκάδα.
Ειδικότερα, το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024:
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α.) διαμορφώθηκε σε 11,1 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +1,5 εκατ. επιβατών ή +15,3%.
Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ήταν 2,5 εκατ. έναντι 2,4 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +91 χιλ. επιβατών ή +3,9%.
Στα περιφερειακά αεροδρόμια άγγιξε τα 15,8 εκατ. έναντι 14,8 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +1 εκατ. επιβάτες ή +7% .
Τop αγορές
Οσον αφορά τις ξένες αγορές με τα μεγαλύτερα μερίδια, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,3 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+7,2%) ή +351 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία με +25,3% έστω κι αν τα μεγέθη είναι κατά πολύ χαμηλότερα, στις 670 χιλιάδες επιβάτες (σ.σ. κι επιπλέον ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων ταξιδιωτών έρχονται και οδικώς) και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ουγγαρία +25% και οι ΗΠΑ +24,2%.
Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,8 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη +389 χιλ./+8,8%.
Ανά αεροδρόμιο, το τοπ 5 κύριων αγορών για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κύπρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα η πεντάδα των πιο «δυνατών» αγορών είναι οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία.
Ως προς την πεντάδα των κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.
Πηγή: newmoney.gr