Καμία τύχη δεν είχε χθες ενώπιον της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας, η τροπολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Σηφουνάκη, για τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων μετά το προχθεσινό “εμπάργκο” της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια να κάνουν δεκτή τη σχετική διάταξη.
Πληροφορίες που διέρρευσαν χθες θέλουν μάλιστα τον κ. Σηφουνάκη, τον οποίο συνέδραμε στην προσπάθειά του από την περιοχή μας, μόνο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολας, να υποβάλει σήμερα το πρωί και ώρα 11.30 σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στο πολιτικό του γραφείο στη Μυτιλήνη την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του.
Ο κ. Κόνσολας μάλιστα κατέκρινε τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στο ζήτημα, τονίζοντας ότι φτάσαμε στο παρά πέντε να συζητείται η τροπολογία.
Ο Ν. Σηφουνάκης δήλωσε, εμφανώς απογοητευμένος:
«Από τη μία, ο δήμαρχος Χίου, που επ’ ουδενί δεν θέλει τη διάσπαση των νησιωτικών δήμων, φοβούμενος αναιτιολόγητα για το δικό του νησί, από την άλλη, οι μισοί Ροδίτες που θέλουν και δεν θέλουν τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τα 2/3 της Κέρκυρας που πιέζουν για διάσπαση, αλλά και κάποια ανάλογα αιτήματα από την Ηπειρωτική χώρα και τη Βόρειο Ελλάδα, επηρέασαν το κλίμα και προκάλεσαν τη διχογνωμία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».
Μετά τη διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ και την άρνησή του ουσιαστικά να υπερψηφίσει την τροπολογία, κυκλοφόρησαν φήμες για ένα έντονο και οξυμένο κλίμα, με τον κ. Ν. Σηφουνάκη να διαμηνύει ότι αναγκάζεται σε ανεξαρτητοποίηση.
Σχολιάζοντας τις φήμες, ο Ν. Σηφουνάκης δεν τις επιβεβαίωσε, όμως η δυσαρέσκειά του και η απογοήτευσή του ήταν έκδηλες:
«Είμαι 39 χρόνια στην πολιτική σκηνή. Κάποια πράγματα, όλα αυτά τα χρόνια αθροιστικά, μπορεί να οδηγήσουν τον οποιονδήποτε σε κάποιες αποφάσεις, όχι, όμως, σε μεμονωμένες πράξεις. Εξάλλου, στο δημοκρατικό πολίτευμα επικρατεί η πλειοψηφία και η γνώμη των πολλών, όπου δεν μπορείς να επιβάλλεις τη δική σου αντίθετη άποψη».
Το χορό της αντίθεσης έσυρε, εκτός από νησιώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Γιώργος Ντόλιος, που επανέκαμψε κατά της προοπτικής της οποιασδήποτε αλλαγής στο χωροταξικό του «Καλλικράτη», ωθώντας κι αυτός από κοινού με τον κ. Παναγιώτη Ρήγα.
O κ. Σηφουνάκης εξέδωσε έξαλλου και την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση στο νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) για τα μεγάλα νησιά, υπήρξε κοινός τόπος, αποτέλεσμα και των δυσλειτουργιών, που στην πράξη διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου.
Δυστυχώς, ενώ και προτάσεις κατατέθηκαν και εναλλακτικές διατάξεις νόμου διατυπώθηκαν, κοινή κατάληξη από τους έχοντες την ευθύνη στην Κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπήρξε. Για το λόγο αυτό, και αφού δεν υπήρξε έως σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, και λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, άσκησα το συνταγματικό μου δικαίωμα ως βουλευτής, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Η τροπολογία δίνει αυτή ακριβώς τη διέξοδο στα μεγάλα νησιά να μπορούν – δυνητικά κ όχι υποχρεωτικά – να συστήνουν πέραν του ενός δήμους και ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί δυνητικά να εκδώσει απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και μελέτες που έχουν κατατεθεί από θεσμικά όργανα, όπως το ΙΤΑ της ΚΕΔΚΕ.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία δεν αφορά την ηπειρωτική χώρα, ώστε να μην εμποδιστεί και το έργο της πρόσφατα συσταθείσας διακομματικής υποεπιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει συνολικά τον νόμο του Καλλικράτη.
Πολύ απλά, με την τροπολογία ούτε υποχρεώνεται να διασπαστεί ένα μεγάλο νησί άρον άρον, όταν ως ένας δήμος λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, αλλά και ούτε στερεί τη δυνατότητα από ένα άλλο μεγάλο νησί με πληθυσμιακές, μορφολογικές και γεωγραφικές ιδιομορφίες – όπως π.χ. η Λέσβος το μεγαλύτερο μετά τη Κρήτη – να μπορεί να δημιουργηθούν πέραν του ενός δήμοι, όταν μάλιστα υπάρχει ομοφωνία από κοινωνικούς, οικονομικούς, παραγωγικούς και πολιτικούς φορείς.
Οι καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές από την Κυβέρνηση, αλλά και τους υπεύθυνους από το ΠΑΣΟΚ που χειρίζονται το θέμα, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θέτουν σε ομηρία τους κατοίκους των μεγάλων νησιών, που έχουν τεράστια προβλήματα, που καθημερινά βιώνουν τις δυσλειτουργίες ενός λάθους που έγινε και που πρέπει να διορθωθεί.
Θα στηρίξω την τροπολογία τις επόμενες μέρες στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και καλώ, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα και τους συνάδελφους βουλευτές, να υπερβούν μικροκομματικές πιέσεις και να αποδεχθούν το δίκαιο του αιτήματος”.
ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔ/ΣΑ
Στο μεταξύ χθες η Ρόδος υπέστη και ακόμη ένα πλήγμα παρά τις προσπάθειες των βουλευτών κ.κ. Β. Υψηλάντη, Μ. Κόνσολα και Δ. Γάκη. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε η κατάργηση των Α’ και Β’ Αστυνομικών Διευθύνσεων Δωδεκανήσου και η διατήρηση της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης στην έδρα της Περιφέρειας ή ακόμα και την Κρήτη.
Οι υπηρεσίες αλλοδαπών θα υπάγονται απευθείας πλέον στην Αθήνα, τα Τμήματα Ασφαλείας στην Κρήτη και τα τμήματα Τάξης στη Σύρο.
Καταργούνται τα επιτελεία και η διοίκηση της αστυνομίας στα νησιά θα γίνεται πλέον δια τηλεφώνου και του policeonline!!