«Χέρι» στα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προέρχονται από προμήθειες των τραπεζών, σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πανταχόθεν εξεύρεσης πόρων που θα καλύψουν τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται να «περάσει» άμεσα από το ταμείο του ΤΧΣ στα δημόσια ταμεία, ποσό ύψους 555,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε εφάπαξ εισφορά που είχαν καταβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο ΤΧΣ όταν ενισχύθηκαν από αυτό κεφαλαιακά.
Το συγκεκριμένο κονδύλι καταγράφεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση του ΤΧΣ για τη χρήση που έληξε στις 31/12/13 και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014 και αποτυπώνεται στα έσοδα από προμήθειες του ΤΧΣ (σημείωση 18 στις σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων).
Όπως επεξηγείται στη σημείωση αυτή, σύμφωνα με την παρ. 7, αρθρ. 16 Γ του N. 3864/2010, οι τράπεζες που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση το 2012, πλήρωσαν εφάπαξ στο ΤΧΣ προμήθεια της τάξης των 555,6 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθ. 3 του Ν. 3864/2010). Η κατανομή ανά τράπεζα είχε ως εξής: Εθνική: 115,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς: 133 εκατ. ευρώ, Alpha: 153 εκατ. ευρώ και Eurobank: 154 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό κατανεμήθηκε στις τέσσερις τράπεζες κατά τη σύνταξη των τροποποιημένων Συμβάσεων Προεγγραφής τους και κατατέθηκε στον λογαριασμό του ΤΧΣ στην ΤτΕ στις 21/12/2012 (σύμφωνα με την παρ. 2, αρθρ. 3 του N. 3864/2010).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η διάθεση στο Δημόσιο του εσόδου του ΤΧΣ από την εφάπαξ αυτή προμήθεια των τραπεζών θα πάρει την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που θα συνεδριάσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Με το δεδομένο ότι για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δις. ευρώ (καθώς την ερχόμενη Παρασκευή 13/3 θα πρέπει να αποπληρωθούν αντίστοιχες λήξεις 1,6 δις. ευρώ), οι σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθούν Δευτέρα και Τρίτη με αντίστοιχες συνεδριάσεις αρχικά της Εκτελεστικής Επιτροπής και σε δεύτερη φάση του Γενικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι στα έσοδα από προμήθειες των τραπεζών προς το ΤΧΣ περιλαμβάνεται επίσης η ετήσια προμήθεια προεγγραφής 1% (2012: 110,2 εκατ. ευρώ) επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ΕΤΧΣ που έλαβαν οι τράπεζες ως προκαταβολή κεφαλαιακής ενίσχυσης, για την περίοδο από τη λήψη της προκαταβολής έως τη ημερομηνία μετατροπής των προκαταβολών σε μετοχικό κεφάλαιο (2013: 110,7 εκατ. ευρώ). Το σύνολο της προμήθειας 1% ανήλθε στο ποσό των 220,9 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε στο ΤΧΣ από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2013. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι προμήθειες αυτές παραμένουν στο ΤΧΣ.
Η «άντληση» πόρων από το ΤΧΣ (τη στιγμή που τα διαθέσιμα των 11 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει στο Λουξεμβούργο και στο ΕΤΧΣ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρήση τους θα γίνει μόνο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για άλλους σκοπούς χρηματοδότησης) είναι ενδεικτική της κατάστασης «ασφυξίας» ρευστότητας στην οποία βρίσκεται το Δημόσιο. Στην κατάσταση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει κλειστή την πόρτα της ΕΚΤ, η οποία:
– ούτε το όριο για μεγαλύτερες αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες έχει επιτρέψει,
– ούτε θα κάνει ξανά αποδεκτές ως ενέχυρα τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι να υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup για νέα δανειακή σύμβαση, και επιπλέον
– χορηγεί ρευστότητα μέσω του ELA με το σταγονόμετρο.
Οι δραματικές ανάγκες ρευστότητας φάνηκαν ήδη από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα να δανειστεί διαθέσιμα δημόσιων φορέων και ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καλύψει τόσο τις λήξεις των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 1,4 δις. ευρώ, όσο και την πρώτη δόση του μήνα, ύψους 310 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ. Μέχρι τις 20/3 οι συνολικές πληρωμές προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,5 δις. ευρώ, ενώ πρέπει να πληρωθεί μία ακόμη λήξη εντόκων, ύψους 1,6 δις. ευρώ.
Πηγή capital.gr