«Είχαν κάνει τη ζωή κόλαση στον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Εμείς έχουμε επιβεβαιώσει σε έναν μεγάλο βαθμό τους άγριους τραμπουκισμούς, τα ιδιότυπα καψώνια και τον χλευασμό από συμφοιτητές του. Τώρα αν αυτά ευθύνονται για την εξαφάνισή του, πρέπει να το ερευνήσουν οι αστυνομικές αρχές» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα σημεία του πορίσματος που σοκάρουν είναι αυτά που αφορούν σε μαρτυρίες συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη που κάνουν λόγο για άγριο και επιθετικό εκφοβισμό στα όρια των ψυχολογικών και σωματικών τραμπουκισμών. Τον Μάρτιο του 2014 υπήρχε μία κλιμάκωση των επεισοδίων με αποκορύφωμα περιστατικό κατά το οποίο ο Βαγγέλης φέρεται να δέθηκε σε καρέκλα και να κλειδώθηκε σε ντουλάπα δωματίου. Σε μία άλλη περίπτωση, σύμφωνα με κατάθεση που έχει στη διάθεσή της η Ασφάλεια Ιωαννίνων, τα καψόνια σε βάρος του περιλάμβαναν όχι μόνο να κλειδωθεί σε ντουλάπα αλλά να κάνει και το «τζουκ μποξ».
«Οι γροθιές, οι μπουνιές και τα σπρωξίδια που αναφέρονται στο πόρισμα είναι τόσα πολλά που απορούμε πως ο Βαγγέλης άντεχε τόσο καιρό στη Σχολή αυτή», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της Διοικητικής Εξέτασης κατάθεση έδωσε καθηγήτρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η οποία φέρεται να λέει ότι είχε ειδοποιήσει εδώ και περίπου 10 μήνες τη Σχολή για την ψυχολογική επιβάρυνση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τα πειράγματα των συμφοιτητών του.
Το πόρισμα των ελεγκτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που διενήργησαν την ΕΔΕ, επιρρίπτει σαφέστατα ευθύνες στη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και τον διευθυντή της κ. Κώστα Μάντζαρη. Και αυτό γιατί από την έρευνα προκύπτουν πάρα πολλά περιστατικά βίας με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα οποία ουδέποτε είχαν γνωστοποιηθεί στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή στην Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Ο κ. Μάντζαρης φέρεται να έχει δεχθεί τηλέφωνα τα προηγούμενα χρόνια από πολιτικό (ή πολιτικά) πρόσωπα προκειμένου να τύχουν συγκεκριμένοι φοιτητές από την Κρήτη ευνοϊκής μεταχείρισης. Ουδέποτε, ωστόσο, ενημερώθηκαν γι αυτά οι Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα έγινε από βουλευτή το 2013 με σκοπό να μην αποβληθεί από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής φοιτητής, ο οποίος είχε τιμωρηθεί λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ο νεαρός αυτός ανήκε σε μία παρέα Κρητικών, οι οποίοι περιγράφονται ως «σκληροί απέναντι σε όποιον συμφοιτητή τους έμοιαζε εσωστρεφής και ήταν ήπιων τόνων».
Για τα βασικά σημεία του πορίσματος, τα οποία προέκυψαν μέσα από τουλάχιστον 25 καταθέσεις, έχει ήδη ενημερωθεί η οικογένεια του Βαγγέλη που προς το παρόν δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο. Την ίδια ώρα, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται στα Ιωάννινα, καθώς οι αρμόδιοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο φοιτητής δεν έφυγε ποτέ από το νομό.
Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου για τον εντοπισμό του. Στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook στο όνομα «Βαγγέλης Γιακουμάκης» έχουν γίνει μέλη περισσότεροι από 39.000 χρήστες, οι οποίοι δηλώνουν διαθέσιμοι να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δράση-έρευνα. «Σας ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον. Μπορεί να μη βρέθηκε σήμερα ο αδελφός μου αλλά είχε πολλά καλά αυτή η ιστορία γιατί μέσα από τη δράση αυτή είχαμε περισσότερες μαρτυρίες για τον Βαγγέλη. Να σας έχει ο Θεός καλά όλους», έγραψε η αδερφή του αγνοούμενου μετά το τέλος της τελευταίας συλλογικής δράσης που έγινε στον Πειραιά.
Οι συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σχέση τους με τον αγνοούμενο φοιτητή και εξέφρασαν δυσφορία για τα όσα αναληθή, όπως υποστηρίζουν, ακούγονται το τελευταίο διάστημα.
Σε ερώτηση ποιος είναι ο λόγος για τον οποία πέρσι, ο νεαρός είχε αλλάξει δωμάτιο, απάντησαν: «Ο ένας συγκάτοικός του έπαιζε μαντολίνο πολλές ώρες, ο άλλος κάπνιζε και επιπλέον πηγαίναμε και εμείς στο δωμάτιο με ένα playstation και παίζαμε ως το βράδυ αργά. Ο Βαγγέλης ήθελε να διαβάζει, να μη μυρίζει τσιγάρο και να κοιμάται νωρίς. Κι έτσι άλλαξε δωμάτιο. Αυτό γνωρίζουμε εμείς».
Για τις φήμες, που θέλουν τη Σχολή πεδίο εκδηλώσεων εκφοβισμού σπουδαστών και ειδικά από τη δική τους παρέα, ανέφεραν: «Εμείς ήρθαμε από την Κρήτη με σκοπό να βγάλουμε μια Σχολή και να συνεχίσουμε το επάγγελμα της οικογένειάς μας. Δεν είμαστε ούτε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες. Είμαστε από οικογένειες με αξιοπρέπεια και δεν είναι σωστό να μας κατηγορούν χωρίς στοιχεία. Κάναμε πλάκα και καλαμπούρι μεταξύ μας. Για παράδειγμα, παλεύουμε. Το συνηθίζουμε αυτό. Δεν είδαμε ποτέ τον Βαγγέλη να ενοχλείται. Ερχόταν κι εκείνος να παλέψουμε, όπως συνηθίζουν οι νέοι, σε μια παρέα κολλητών. Μια μέρα, ακούσαμε στην τηλεόραση ότι του κάναμε καψόνια. Αυτό δεν ισχύει. Όποιος είδε κάτι τέτοιο, να έρθει να το πει στον διευθυντή, αλλά κυρίως στην Αστυνομία. Από τη στιγμή που του κάναμε καψόνια, γιατί μας έκανε παρέα; Στη Σχολή φοιτούν 100 και πλέον σπουδαστές, που μπορούσε να κάνει φίλους, εάν δεν ήθελε εμάς, επειδή του δημιουργούσαμε προβλήματα…».
thetoc,gr