Το μεγάλο στοίχημα για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι ένα: να ενισχυθούν οι προορισμοί που λόγω μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών καταγράφουν πτώση στις κρατήσεις. Ηδη, κάποιοι από αυτούς «χτυπούν καμπανάκι». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, η πτώση φτάνει ήδη στο 20% και ακόμα πιο ψηλά! «Γι’ αυτό χρειάζεται από τώρα σωστή διαχείριση του προβλήματος», προειδοποιεί ο κ. Ανδρεάδης και προχωρεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, πριν να είναι αργά, μέσω της συνέντευξης που ακολουθεί:
– Κύριε Ανδρεάδη, ποιες είναι οι επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές;
– Tο προσφυγικό ζήτημα δεν αφορά μόνον τη χώρα μας. Είναι ένα μείζον ανθρωπιστικό αλλά και πολιτικό θέμα που αφορά πρωτίστως την Ε.Ε. και κατά προέκταση το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Αναλύοντάς το υπό το πρίσμα του τουρισμού, είναι κατανοητό ότι μπορεί να επηρεάζει τη ζήτηση για έναν προορισμό και τελικά να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προγραμματισμού ενός ταξιδιού διακοπών. Προς το παρόν έχει επηρεαστεί αρνητικά η ροή κρατήσεων στις περιοχές που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Για παράδειγμα, η Κως, η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος παρουσιάζουν πτώση κατά μέσο όρο της τάξης του 20% και σε κάποιες περιπτώσεις υψηλότερο. Εκεί, θα απαιτηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ, αλλά και στοχευμένες δράσεις προβολής τους. Με τη σωστή διαχείριση από την πολιτεία και με συντονισμένες δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εκτιμούμε ότι είναι εφικτό να μετριάσουμε τις όποιες επιπτώσεις. Από την πλευρά μας, θα υλοποιήσουμε ένα πλέγμα στοχευμένων ενεργειών ώστε να ενισχύσουμε τους προορισμούς αυτούς αλλά και να διαφυλάξουμε συνολικά την εικόνα ασφαλούς και φιλόξενου προορισμού της χώρας.
– Εκτιμάτε ότι μπορεί να επηρεάσει και, αν ναι, πώς, το μεταναστευτικό ζήτημα τη διαδικασία της αξιολόγησης;
– Eκπροσωπώντας τον τομέα του τουρισμού, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι η βαθιά ανησυχία ολόκληρου του τουριστικού τομέα για κάθε ένα από αυτά τα ξεχωριστά ζητήματα και την ανάγκη να επιλυθούν άμεσα.
– Από ποιες άλλες παραμέτρους θα επηρεασθεί η φετινή τουριστική σεζόν, κ. Ανδρεάδη;
– Η τουριστική περίοδος ενδέχεται να επηρεαστεί από τον διεθνή προβληματισμό για την ασφάλεια σε προορισμούς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, την ισοτιμία ευρώ / στερλίνας, τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και τη νέα διαδικασία χορήγησης βίζας Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Ομως η σημαντικότερη παράμετρος είναι η υπερφορολόγηση του τομέα, που μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
– Mε βάση αυτά τα δεδομένα μπορείτε να κάνετε κάποια εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2016;
– Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, προβλέπεται μια αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρυσι. Αν και οι πρώτες ενδείξεις για το 2016 μάς επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, κρούομε κώδωνα κινδύνου. Η συνολική εικόνα παραμένει έντονα ρευστή και προϋποθέτει συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να θωρακιστεί το τουριστικό μας προϊόν έναντι των ζητημάτων που προανέφερα. Η επικείμενη διεθνής έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε πιο ακριβή εκτίμηση.
– Τι θα πρέπει να γίνει για την προσέλκυση περισσότερων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα;
– Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους – επιχειρηματία είναι ίσως η σημαντικότερη συνθήκη για την υλοποίηση επενδύσεων. Και άμεση προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου.
– Σε τι ύψος πιστεύετε ότι φθάνει ετησίως η φοροδιαφυγή από τις τουριστικές μισθώσεις των ιδιωτικών κατοικιών και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο;
– Kανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο φαινόμενο της «οικονομίας του διαμοιρασμού», που παίρνει αλματώδεις διαστάσεις διεθνώς. Την ίδια στιγμή που το κράτος υπερφορολογεί σε σημείο ασφυξίας τη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, υπολογίζεται ότι χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες. Και αυτό, διότι ακόμα και σήμερα δεν έχει διασφαλίσει ένα πλαίσιο ισονομίας και φορολογικής συμμετρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.
Καθημερινή