Ειδήσεις

«Καμία έκπτωση στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού»

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε εκκλήσεις για χορήγηση στην Ελλάδα περισσότερου χρόνου προκειμένου να αγγίξει τους δημοσιονομικούς στόχους λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που υφίσταται από την αύξηση τους προσφυγικού ρεύματος.

Οι στόχοι συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι με τους δανειστές σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Ευελιξία

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε το προσφυγικό με το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας». Ο εκπρόσωπος αντέδρασε ουσιαστικά στα λεγόμενα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και συνέδεσε την προσφυγική κρίση με ελαφρύνσεις στο μνημόνιο.

Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel ο κ. Σουλτς αφού καθιστά σαφές ότι ανεξάρτητα από την προσφυγική κρίση η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να καταφέρει να σταθεί ξανά οικονομικά στα πόδια της» εκφράζεται υπέρ της ελάφρυνσης στα χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής των μέτρων.

Όπως δηλώνει, η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, για αυτό το λόγο θα πρέπει η ΕΕ να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με τα δημοσιονομικά κριτήρια. Και «θα πρέπει ενδεχομένως», τονίζει ο Μάρτιν Σούλτς, «να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να επιτευχθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

«Ευρωπαϊκή μικροψυχία»

Στο πλευρό του υπουργείου Οικονομικών τάσσεται ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως προειδοποιεί, χαλάρωση της πολιτικής σταθερότητας στην ΕΕ λόγω της προσφυγικής κρίσης θα συνιστούσε «παιχνίδι με τη φωτιά». «Δεν θα πρέπει να θιγούν ούτε τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά κριτήρια και ούτε οι όροι των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Tagesspiegel ο Μάρτιν Σούλτς εκφράζει την άποψη ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα κοστίσει στα κράτη – μέλη της ΕΕ «πολύ περισσότερα χρήματα». Το δε ποσό των 700 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας της Κομισιόν για κράτη όπως είναι η Ελλάδα αποτελεί μόνο ένα «πρώτο σημαντικό βήμα». Σε αντίθεση με την τραπεζική κρίση του 2008 όταν «σχεδόν από μια μέρα στην άλλη» κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες δις, σήμερα στην ΕΕ επικρατεί, κατά τον κ. Σουλτς, «μικροψυχία», τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο.

Πηγή: Dw.de.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου