Μήνας μεγάλων ανατροπών στη φορολογία θα είναι ο Μάρτιος. Σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη πάρει τη μορφή νομοθετικού κειμένου βρίσκονται “υπό έγκριση” από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και η κατάθεσή τους στη Βουλή έχει καθυστερήσει σημαντικά δημιουργώντας ακόμη και… παρενέργειες. Μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο, αναμένεται όλα να έχουν ξεκαθαριστεί καθώς με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου θα οριστικοποιηθούν και όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εξής αλλαγές στη φορολογία:
-νέες κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος. Οι νέες κλίμακες πρόκειται να οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις έρχεται αύξηση του φορολογικού βάρους πάνω από τα 30.000 ή 35.000 ευρώ με αυξήσεις συντελεστών. Η κλίμακα που θα ισχύσει για τους μισθούς θα ισχύσει και για το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις πάνω από τα 30.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Στο εισόδημα από ενοίκια έρχονται επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ μέσω της αύξησης των συντελεστών της υφιστάμενης κλίμακας. Επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ έρχονται και τους φορολογούμενους που αθροιστικά από κάθε πηγή έχουν εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Αυτό θα γίνει μέσω των αλλαγών στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.
-επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος. Το νομοθετικό κείμενο για το πλαστικό χρήμα είναι έτοιμο και προβλέπει την σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο να δαπανούν μέρος τους εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήματα θα κυμαίνεται από 15% έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ωστόσο, ειδικά για φέτος θα αναγνωρίζονται και οι δαπάνες με τη λήψη χάρτινων αποδείξεων
-παράταση απόσυρσης. Η σχετικές διατάξεις είναι έτοιμες για κατάθεση στη Βουλή και περιμένουν απλώς την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Προβλέπουν την παράταση του μέτρου το νωρίτερο έως το τέλος Απριλίου και μάλιστα επαναφορά του σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της παράτασης του μέτρου και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και με μικρές πιθανότητες, να μην παραταθεί τελικά.
-νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων. Η ρύθμιση είναι έτοιμη και αυτή περιμένει την τελική έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με την πρόταση για τη ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων θα υπολογιστεί με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το χρόνο που αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να επενδύσει τα κεφάλαια στην Ελλάδα (τοποθέτηση σε προθεσμιακή κατάθεση, αγορά ακινήτου, σύσταση επιχείρησης κα) τότε θα του δοθούν εκπτώσεις από το φόρο. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για αυτές τις εκπτώσεις και επιθυμεί να δοθεί μόνο η διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης του φόρου.
capital.gr