Ειδήσεις

«Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστού διαρθρωτικού ταμείου για τις νησιωτικές περιοχές»

Για τις Βρυξέλλες και το νησί Γκόζο της Μάλτας, αναχώρησε χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όπου θα έχει μια σειρά από σημαντικές επαφές για θέματα πρώτης προτεραιότητας και ενδιαφέροντος.
Με αφορμή την εκλογή νέου προεδρείου και επιτροπής την Κυριακή, ο κ. Χατζημάρκος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστού Διαρθρωτικού Ταμείου για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και εξεύρευσης λύσης για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
«Στις Βρυξέλλες έχω να εξετάσω κάποια θέματα. Το πρώτο αφορά την Επιτροπή Νήσων της οποίας είμαι πρόεδρος και κατά την γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, θα προχωρήσουμε στην προετοιμασία για την διαδοχή. Με αυτή την ευκαιρία θα κλείσουμε και κάποια σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την εισήγησή μας προς την Προεδρία της Μάλτας, όπου ως Επιτροπή Νήσων προσπαθούμε να περάσουμε την πρότασή μας προς την Κομισιόν και την απόφαση να χτιστεί ένα νέο Διαρθρωτικό Ταμείο στην Ευρώπη το οποίο θα χρηματοδοτεί μόνο νησιωτικές περιοχές. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη δομική και πολιτική αλλαγή για την Ευρώπη ολόκληρη. Υπάρχει αυτή την στιγμή το Κοινωνικό Ταμείο, το ΕΤΠΑ για έργα υποδομής, το Ταμείο Συνοχής και μέσα στα συλλογικά αυτά θεσμικά όργανα της Ευρώπης, θέλουμε να προσθέσουμε με απόλυτα διακριτό περιεχόμενο κανονισμό λειτουργίας, ρόλο και πάνω απ όλα χρηματοδότηση ένα ταμείο που θα είναι μόνο για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Και αυτή είναι και η πρωτοβουλία με την οποία κλείνω την δική μου θητεία στην Επιτροπή Νήσων. Έχουμε ήδη κάνει μια προ-συεννόηση με την Μαλτέζικη προεδρία κι έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η πρόταση θα υιοθετηθεί. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία το γεγονός πως η Προεδρία βρίσκεται σε ένα κράτος που είναι νησί και άσχετα αν έχει να κερδίσει ή όχι η Μάλτα, είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί να υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση» ανακοίνωσε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.
Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση της Επιτροπής  θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου στο Γκόζο της Μάλτας.

Συνάντηση
με Αβραμόπουλο
Ο κ. Χατζημάρκος, ανέφερε ακόμη πως θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο στην Ευρώπη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με αντικείμενο α) την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας β) τα προαναχωρησιακά κέντρα γ) την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα και δ) την πιθανή μετεξέλιξη της FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ο περιφερειάρχης, σημείωσε ωστόσο πως δεν θα βρίσκεται στο ίδιο ραντεβού με τους δημάρχους που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση οι οποίοι θα συναντηθούν επίσης με τον κ. Αβραμόπουλο: «Θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες με τον κ. Αβραμόπουλο οι δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η συνεργασία είναι δεδομένη αλλά ο δικός μας ρόλος, είναι απολύτως διακριτός. Η συνάντηση η δική μου είναι ξεχωριστή με τον Επίτροπο. Εκεί πηγαίνω μόνον με την ιδιότητα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Δεν χρησιμοποιώ τον ευρωπαϊκό τίτλο, γιατί δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τις άλλες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Λαμπεντζούζα της Ιταλίας, έχει προχωρήσει από μόνη της σε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν και στρατιωτικά μέτρα. Κι εγώ δεν θέλω να έχω μέρος σε αυτή την συζήτηση. Σ’ εμάς δεν ισχύει αυτό…», είπε ο περιφερειάρχης.
Πάντως ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε πως η ατζέντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ ευρύτερη και πολύ μεγαλύτερη και ο δικός του ρόλος είναι διακριτός και υπερ-τοπικός.
«Οι δικές μας θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Εμείς ζητάμε, η Ευρώπη να σταθεί σε αυτό το ζήτημα, αντιμετωπίζοντάς το ως την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να σταθεί σε μια λογική, όπου θα απορρίπτει ακόμη και τις σκληρές για τις χώρες εισόδου προβλέψεις της Συνθήκης του Δουβλίνου-2. Να ανοίξει όλα της τα χρηματοδοτικά αλλά και τα πολιτικά εργαλεία και όλο τον πολιτικό της ρόλο, ώστε οι χώρες οι οποίες σηκώνουν αυτή την στιγμή το βάρος αυτής της κρίσης να αισθάνονται ότι είναι μέλη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον κατανόησης, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο οφείλει να προσφέρει. Ειδικότερα, ένα τεχνικό θέμα που μπορεί να δώσει πολύ σοβαρές απαντήσεις –το έχουμε καταθέσει και στην κυβέρνηση- είναι να ανοίξει η δίοδος της απ’ ευθείας χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών περιφερειών από τα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζονται πόρους στήριξης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Η υποχρηματοδότηση
της ΠΝΑ
Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι, αφορά και την υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, μέσα στο υπάρχον περιβάλλον και τους πόρους που διαθέτει η ΠΝΑ και με τις προσπάθειες του γραφείου που λειτουργεί στις Βρυξέλλες, βρισκόμαστε κοντά σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία:
«Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ε.Ε.» τόνισε, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω ανακοινώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου