Ειδήσεις

Τα μυστικά ραντεβού για το χρέος και τα πλεονάσματα

Στην πιο σύνθετη φάση έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση, καθώς οι συζητήσεις -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- για το χρέος και τα πλεονάσματα εξελίσσονται παράλληλα με την αξιολόγηση. «Καμπανάκι» για επιτάχυνση των διαδικασιών χτύπησε με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο, με κυβερνητικούς παράγοντες να παραπέμπουν ωστόσο στα στοιχεία της Κομισιόν.

Εκτός συνόρων -χωρίς θόρυβο και διαρροές- συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων για το χρέος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε στο Λονδίνο στις αρχές Φεβρουαρίου κρίσιμες επαφές για το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχε παρευρεθεί και στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου.

 Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται. Στόχος είναι η χάραξη του οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα αρχίσουν να τρέχουν στα μέσα του 2018 και θα συνεχίσουν για μία δεκαετία. Θα «κουμπώσουν» με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί.

Η εξεύρεση λύσης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο περνά μέσα από την επιμήκυνση λήξεων χρέους. Αλλωστε, όπως τόνισε στο Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, «όσο μεγαλύτερη είναι η επιμήκυνση των λήξεων τόσο πιο ομαλό θα είναι το δημοσιονομικό μονοπάτι».

Η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχει κριθεί ως προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» – την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέλιξη που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία έξοδο στις αγορές. Αλλωστε -όπως είναι γνωστό- το μνημονιακό πρόγραμμα λήγει το 2018 και η κυβέρνηση θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την επέκτασή του.

Η συζήτηση για το χρέος αλλά και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 γίνεται «παράλληλα» με τις διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο «Hilton». Εκεί το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο καλούνται να συγκρίνουν στοιχεία και αριθμούς, υπό τη σκιά των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση 1,1% (σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015), έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Φεβρουάριο.

Η αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψης είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών του Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών). Ετσι, με βάση τα στοιχεία, η οικονομία για το σύνολο του 2016 καταγράφει πλέον οριακή ύφεση (-0,05% του ΑΕΠ) αντί της προηγούμενης εκτίμησης για θετική πορεία 0,3%.

Αναμονή
«Περιμένουμε τα οριστικά στοιχεία του Απριλίου» σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές όταν ρωτήθηκαν στη Βουλή από δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τελικά τα στοιχεία και παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ. Προσέθεσε δε ότι η Επιτροπή «σημειώνει» μεν τα εν λόγω νούμερα, αλλά με την επισήμανση ότι αυτά είναι τριμηνιαία και όχι τελικά. Η κυβέρνηση επενδύει στη μάχη των αριθμών για να κάμψει τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και στην αξίωση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Και επικαλείται στις συζητήσεις στοιχεία που δείχνουν πως η υπεραπόδοση των εσόδων θα προσεγγίσει το 3%, όταν ο στόχος για πλεόνασμα ήταν μόλις 0,5%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως το Ταμείο είχε αποδεχθεί ότι δεν μπαίνει θέμα κενού για το 2016 και το 2017 και εξέταζε τα στοιχεία του 2018. Το στοίχημα είναι -μετά και τα χθεσινά στοιχεία- το ΔΝΤ να μη βρει αφορμή για να «σύρει» τη διαπραγμάτευση μέχρι να βγουν τα τελικά στοιχεία τον Απρίλιο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

0,05% του ΑΕΠ υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ την ύφεση το 2016

10 χρόνια διάρκεια θα έχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

3,6 δισ. €, δηλαδή 2% του ΑΕΠ μέτρα, εξακολουθεί να ζητά το ΔΝΤ

7,29% ήταν χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με το spread να διαμορφώνεται στο 6,95

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου