Ειδήσεις

Οι ηχηρές παρεμβάσεις Κ. Μητσοτάκη από τη Δωδεκάνησο και οι εντός και εκτός συνόρων παραλήπτες

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εκ των πραγμάτων και των γραμμών που ορίζουν την πολιτική ατζέντα των τελευταίων εικοσιτετραώρων, η περιοδεία του προέδρου της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκου Μητσοτάκη, στα Δωδεκάνησα, είχε έντονο το χρώμα των συμβολισμών.

Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρακολουθεί προσεχτικά το μείζον ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και με τις “γαλάζιες” επισημάνσεις περί της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας να αποτελούνκομβικό σημείο των δημόσιων αναφορών της οδού Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε από τη Ρόδο να στείλει τα δικά του καθαρά μηνύματα προς την Τουρκία. Όπως πράττει, δε, κάθε φορά που ένα εθνικό θέμα βρίσκεται στην προμετωπίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε και πάλι να ακολουθήσει γραμμή υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Ή, όπως ο ίδιος σημειώνει, να τοποθετήσει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας, ώστε τα εθνικά ζητήματα να μη μπλέκονται με τη μικροκομματική αντιπαράθεση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά δύο φορές, κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Η πρώτη ήταν στη Σύμη. Όταν και διεμήνυσε, με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα, πως η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. “Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού. Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι -το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα”, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αιχμές για τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων σαφώς και υπήρχαν. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναδείξει την… αβελτηρία του Μεγάρου Μαξίμου των αρμόδιων υπουργών, που υποτίμησαν το περιστατικό. Για αυτό και κάλεσε το κυβερνητικό στρατόπεδο να πράξει όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Το δεύτερο διαυγές μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από τη Ρόδο. Και αποτέλεσε την απαρχή της συζήτησης που είχε με τους φορείς των Δωδεκανήσων. Κι εκεί υπενθύμισε εκείνα τα συστατικά στοιχεία που οδήγησαν την Ελλάδα στην επίτευξη των εθνικών στόχων της. Την ενότητα, το σχέδιο και τον προγραμματισμό. “Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια γεωπολιτική συγκυρία, όπου έχουμε απέναντί μας μία Τουρκία, η οποία εκφράζει μία έντονη νευρικότητα και τολμώ να πω επιθετικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, με ενότητα αλλά και με στιβαρότητα. Δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν και κρατούνται σήμερα στην Τουρκία. Το περιστατικό αυτό πρέπει να λήξει το συντομότερο. Είχαμε και στο παρελθόν αντίστοιχα τέτοια περιστατικά, τα οποία λύνονταν πάντα σε στρατιωτικό επίπεδο. Και πρέπει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστραφούν το συντομότερο πίσω στην Ελλάδα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας και καλών σχέσεων που πάντα θέλουμε και πάντα επιδιώκουμε να έχουμε με την Τουρκία”, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να σημειώσει (και πάλι με τις αναφορές του να έχουν ως αποδέκτη τη γείτονα) ότι ένα νέο πλαίσιο ελληνοτουρκικών σχέσεων δε θα πρέπει να διέπεται από την εχθρότητα και την ένταση των τελευταίων μηνών, αλλά να κοιτάζει περισσότερο σε αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Ρόδο δεν είχε ως μόνη αιχμή στο μενού των παρεμβάσεών του τα εθνικά ζητήματα. Όπως πράττει στο νέο τύπο περιοδειών που εγκαινίασε από την αρχή του 2018, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα της οδού Πειραιώς, με έντονο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Ο οδικός χάρτης της “γαλάζιας” παράταξης, όπως αποτυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταφράζεται σε ένα τετράγωνο κομβικών στοιχείων. Τη μείωση των φόρων. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτά εστίασε περισσότερο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί, έθεσε επί τάπητος κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας. Για το Κράτος. Την Παιδεία. Την Υγεία. “Θα μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Θα βελτιώσουμε και τη φορολογική και την ασφαλιστική συμμόρφωση. Όταν μειώνουμε τη φορολογία μειώνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Όταν μειώσαμε το ΦΠΑ το 2013 στην εστίαση ως κυβέρνηση, το αποτέλεσμα στα έσοδα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που προσδοκούσαν οι θεσμοί. Το ίδιος πιστεύω πως θα συμβεί και τώρα μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πληρώνει εισφορές και δε γνωρίζει εάν θα πάρει σύνταξη. Χρειάζεται αντιστροφή της λογικής του νόμου Κατρούγκαλου. Που τιμωρεί την εργασία και την επιχειρηματική επιτυχία. Εάν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και δεν έχουμε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης δε μπορούμε να κάνουμε καμία επιδοματική πολιτική και να μειώσουμε τη φτώχεια”, τόνισε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου