Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο σημερινός τρόπος ζωής δεν μας αφήνει αρκετό χρόνο να προσέξουμε και να δούμε σωστά την διατροφή μας.
Λόγω της πίεσης στερούμε το σώμα μας από την απαραίτητη φροντίδα. Κομμάτι αυτής της φροντίδας είναι το τί και πώς.
Επειδή το φαγητό δε μας δίνει μόνο γευστικές απολαύσεις αλλά και αισθητικές καλό είναι όταν τρώμε να υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Το να φάμε, για παράδειγμα, σε μια ακατάστατη κουζίνα γεμάτη άπλυτα πιάτα δε θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο ωραίο κι αν είναι το φαγητό. Κι αυτή η αίσθηση του “ανικανοποίητου” μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο ν’ ανοίξουμε πάλι το ψυγείο!
Όπως, λοιπόν, μας αρέσει να τρώμε σ’ ένα εστιατόριο με ωραίο περιβάλλον, με την ίδια λογική πρέπει να ομορφαίνουμε το χώρο που τρώμε, βάζοντας π.χ. ένα όμορφο τραπεζομάντιλο ή λίγα λουλούδια στο τραπέζι μας.
Μερικοί τρόποι:
Πάντα καθόμαστε σε τραπέζι.
πριν καθίσουμε το τακτοποιούμε.
Οργανώνουμε το χώρο μας στο τραπέζι.
ακόμα και αν τρώμε μόνοι μας.
Χρησιμοποιούμε διάφορα σκεύη κουζίνας με χρώματα που μας αρέσουν.
για να ικανοποιηθεί και το μάτι.
Ρυθμίζουμε το φως του χώρου όπως σας αρέσει.
και αν θέλουμε βάζουμε απαλή μουσική.
Όταν τρώμε, μόνο τρώμε.
προσπαθούμε να αποφύγουμε τους περισπασμούς.
Σερβίρουμε το φαγητό σε λογικές ποσότητες.
απολαμβάνουμε την ποιότητα, όχι την ποσότητα.
Απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά και μασάμε καλά.
για να βοηθήσουμε την πέψη και να αναδείξουμε τη γεύση.
Μασάμε αργά για να αποφύγουμε την υπερφαγία.
αλλά και για να απολαύσουμε το φαγητό.
Δεν παραλείπουμε κυρίως γεύματα.
για να αποφύγουμε την πτώση της γλυκόζης του αίματος.