Ειδήσεις

Τουρισμός: Στον αέρα 1.500 σχολικές εκδρομές

Τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία δέχονται το πρώτο κύμα επιπτώσεων του κορωνοϊού. Κουβάρι απαιτήσεων από γονείς, γραφεία ταξιδίων, αεροπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με φόντο σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν ή απειλούνται με ματαίωση.

Αντιμέτωποι με μια μικρογραφία όσων είναι πιθανό να κληθούν να διαχειριστούν τους επόμενους μήνες βρίσκονται κυβέρνηση και επιχειρηματίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι παρακολουθούν προς το παρόν με αγωνία την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένοντας τις αποφάσεις κυβερνήσεων, ταξιδιωτών, αλλά και ταξιδιωτικών ομίλων (τουρ οπερέϊτορ) με τους οποίους συνεργάζονται.

Η έντονη εποχικότητα, διαχρονική αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού τουρισμού, ενδέχεται να αποδειχθεί «ασπίδα» φέτος. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν έμπειροι παράγοντες του χώρου οι οποίοι εξηγούν πως η Ελλάδα υποδέχεται τον κύριο όγκο των ξένων επισκεπτών στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Ελπίζοντας πως το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου που μεσολαβεί μέχρι την περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και -υπό προϋποθέσεις- να σωθεί η παρτίδα της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Στον αντίποδα, τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία δέχονται, ήδη, τα ωστικά κύματα των δονήσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός στον παγκόσμιο τουρισμό. Με τους ξένους ταξιδιωτικούς ομίλους να ελέγχουν και να μοιράζονται το «φιλέτο» της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία αναζήτησαν οξυγόνο στο… ξέφωτο του εξερχόμενου τουρισμού και του -υπό ανάκαμψη- εσωτερικού τουρισμού.

Η επέλαση του κορωνοϊού στην Ιταλία αφαίρεσε μεγάλο μέρος του οξυγόνου από την αγορά, καθώς η χώρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων και ήταν, μέχρι πρόσφατα, μια από τις ελάχιστες σίγουρες πηγές εσόδων για τα ελληνικά γραφεία.

Ενάμισι μήνα πριν το Πάσχα τα ταξιδιωτικά γραφεία βρίσκονταν σε περίοδο κρατήσεων για μια από τις περιόδους αιχμής κατά την οποία η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό κορυφώνεται και τα έσοδα αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους.

Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία αλλά και σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς υποχρεώνει τα ταξιδιωτικά γραφεία να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους για το Πάσχα, αλλά και το υπόλοιπο της χρονιάς.

Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr ανώτερα στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων οι προορισμοί της βόρειας Ιταλίας βγαίνουν, προσωρινά, από τα προγράμματα των περισσότερων οργανωτών ταξιδιών. Χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα κάνουν όλοι. «Πρόκειται για επιχειρηματικές αποφάσεις και ο καθένας αναλαμβάνει το ρίσκο του», εξηγούν.

Στην ίδια λογική, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία είτε αποσύρονται σε αυτή τη φάση από τα προγράμματα ή «αδρανοποιούνται» έως ότου αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι σχολικές εκδρομές ίσως αποδειχθούν για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις το «εργαστήριο» προσομοίωσης δυσμενών εξελίξεων που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν. Η ακύρωση μαθητικών εκδρομών στην Ιταλία το προηγούμενο διάστημα και η απόφαση του υπ. Υγείας να ματαιώσει μέχρι τις 13 Μαρτίου όλες τις σχολικές εκδρομές προς εκτός Ελλάδας φαίνεται πως αποτελεί την κορυφή μόνο ενός παγόβουνου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr ο αριθμός των σχολικών εκδρομών προς προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες φθάνουν τις 1.500.  Ανώτερα στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων πιθανολογούν πως η ακύρωση των εκδρομών εξωτερικού μέχρι 13 Μαρτίου αποτελεί προάγγελο για οριστική ματαίωσή τους για φέτος.

Στον αέρα την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκονται και οι σχολικές εκδρομές εσωτερικού αφού κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση ad hoc, ανά προορισμό, κλάδο επιχειρήσεων ή και μεμονωμένες επιχειρήσεις εφόσον παραστεί ανάγκη.

Στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, ωστόσο, αναρωτιούνται για το μέλλον των εκδρομών εντός Ελλάδας σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να κλείσουν προληπτικά σχολεία για ένα διάστημα, σε συγκεκριμένες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, υπενθυμίζουν 28 σχολεία παραμένουν κλειστά

Ακόμα κι αν δεν ματαιώνονταν από την κυβέρνηση οι σχολικές εκδρομές εσωτερικού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει τις συμμετοχές, καθώς πολλές οικογένειες είναι πιθανό να μη στείλουν τα παιδιά τους.

Ο τζίρος που απειλείται να… εξατμιστεί για τα γραφεία ταξιδίων είναι ανυπολόγιστος αυτή τη στιγμή. Όπως και ο τζίρος που αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή γονείς, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και ξενοδοχεία εμπλέκονται σε ένα κουβάρι απαιτήσεων λόγω εκδρομών που ακυρώθηκαν ή είναι πιθανό να ακυρωθούν.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου των ταξιδιωτικών γραφείων μετέφεραν στο Euro2day.gr τη βροχή αιτημάτων από γονείς που ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα για μαθητικές εκδρομές προς την Ιταλία που ακυρώθηκαν.

Στο μεταξύ, τα γραφεία ταξιδίων είχαν καταβάλλει προκαταβολές (ή και εξοφλήσει) ξενοδοχεία στην Ιταλία, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες. Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως οι κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε μεμονωμένες χώρες χωρίς να καλύπτονται και από αντίστοιχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους «λόγους ανωτέρας βίας» που οδήγησαν στην ακύρωση μιας εκδρομής. Με απώτερο στόχο να αποφύγουν την επιστροφή χρημάτων.

Έτσι, άλλη αεροπορική εταιρεία δέχεται να μεταθέσει τις ημερομηνίες των εισιτηρίων ή και να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ άλλη όχι (το Euro2day.gr έχει στη διάθεσή του τα ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών).

Αντίστοιχα, άλλα ξενοδοχεία δέχονται να συζητήσουν την επιστροφή χρημάτων από εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω κορωνοϊού, ενώ άλλα όχι. Κάτι τέτοιο φέρεται να συνέβη με ουγγρικό ξενοδοχείο το οποίο επέμενε πως η χώρα δεν έχει καταγεγραμμένο κρούσμα κορωνοϊού και δεν δέχθηκε το επιχείρημα ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου πως υπάρχει απαγόρευση σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό από αρμόδια κρατική αρχή.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες εάν ταξιδιωτικοί όμιλοι του εξωτερικού (τουρ οπερέϊτορ) αποφασίσουν να ακυρώσουν ή να περικόψουν συμβόλαιά τους με ελληνικά ξενοδοχεία, ανάλογα με την εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού στις χώρες τους.

ΠΗΓΗ euro2day.gr

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου