• Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και νυν υπουργός Υγείας επί των ημερών του οποίου δρομολογήθηκε και εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο καθιστά σαφές ότι πρόθεση των επενδυτών είναι να το εγκαταλείψουν αν υπάρξουν προσφυγές που θα καθυστερήσουν την υλοποίησή του • Η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην χαθούν τα 220 εκατ. ευρώ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της επένδυσης ύψους 220 εκατ. ευρώ για την μετατροπή της μαρίνας της Ρόδου, σε έναν πεντάστερο τουριστικό πόλο λόγω των καθυστερήσεων που θα προκαλέσει μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έκρουσε χθες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και νυν υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. υπουργός ήταν εκείνος που «έτρεξε» την συγκεκριμένη επένδυση επί θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και έχει ενοχληθεί σφόδρα, όπως και η κυβέρνηση, από τα όσα λαμβάνουν χώρα μετά την έκδοση όλων των προβλεπόμενων αδειών, ετεροχρονισμένα κι ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος για την έναρξή της.
Οι επενδυτές, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν καταστήσει σαφές ότι εγκαταλείπουν το επενδυτικό σχέδιο μετά την διαπίστωση ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο και κυρίως από την νέα δημοτική αρχή, «συνέταιρο» ουσιαστικά των Αμερικάνων επενδυτών στο έργο, πρόκειται να προκαλέσουν επιζήμιες καθυστερήσεις.
H δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη για το έργο ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αποτέλεσε την αφορμή, για να ενημερωθεί σχετικά για την απόφαση της επενδυτικής εταιρείας “Palisades” το Υπουργείο Τουρισμού.
Σχετικά ενημερώθηκε και ο κ. Γεωργιάδης, που ανέλαβε πρωτοβουλίες για να ανατραπεί η απόφαση των επενδυτών και ξεκίνησε κύκλο επαφών και με τοπικούς παράγοντες.
Θυμίζουμε εξάλλου πως ο πρόεδρος της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ κ. Θωμάς Τριανταφύλλου, που είχε επικοινωνία με στελέχη της κυβέρνησης και τοπικούς παράγοντες, κατέστησε σαφές ότι η απόφαση των Αμερικάνων επενδυτών είναι ειλημμένη καθώς το κέρδος που αποφέρει μόνο η διατήρηση του ποσού της επενδύσεώς τους σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ είναι περί τα 12 εκατ. ευρώ με 5% επιτόκιο και θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπουν σε περιπέτειες οι μέτοχοί τους και να πάει η επένδυση πίσω όταν ο Δήμος Ρόδου ως αρχή εκφράζει ήδη αντιρρήσεις.
Ο κ. υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής με αφορμή τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο για την επένδυση της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ:
«Η επένδυση αυτή την οποία παρακολούθησα και βοήθησα από την αρχή ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέρχεται από πολύ σοβαρούς επενδυτές κι αν ολοκληρωθεί θα βοηθήσει πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ρόδου. Κόσμος θα βρει δουλειά, η αξία της γης θα ανέβει και θα ανέβει πολύ και το παρεχόμενο τουριστικό προϊον. Δυστυχώς, επειδή οι διαδικασίες στην Ελλάδα είναι αργές και έχουν περάσει αρκετά χρόνια για να γίνουν οι εγκριτικές πράξεις υποπτεύομαι ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την υπομονή τους.
Εάν πράγματι κάποιοι αναλάβουν την ευθύνη να προσφύγουν στο ΣτΕ δεν έχει σημασία αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν γιατί θα διακινδυνεύσουν την υποχώρηση του επενδυτικού σχήματος, το οποίο έχει κάνει όλες τις παραχωρήσεις που ζητήθηκαν, έχει δείξει απόλυτη ευελιξία για να ικανοποιήσει αιτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και έχει μειώσει τους συντελεστές όπως ζητήθηκε από το κράτος.
Δεν μπορούν όμως να κρατάνε 200 εκατ. ευρώ που να περιμένουν για πάντα και να μην τα χρησιμοποιούν επειδή εδώ στην Ελλάδα όλα τα κάνουμε αργά.
Το μόνο μήνυμα που έχω να πω είναι: Πείτε ό,τι θέλετε αλλά μην καθυστερήσετε άλλο την διαδικασία. Οποιος την καθυστερήσει θα αναλάβει το ρίσκο να είναι υπεύθυνος αποχώρησης της επένδυσης και όλα τα καλά που σας είπα στην αρχή να μην γίνουν».
Ο κ. υπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι επενδυτές θεωρούν ήδη την επένδυση ζημιογόνο και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να την ματαιώσουν και επεσήμανε τα εξής:
«Νομίζω ότι αν δεν υπάρξει προσφυγή που θα προκαλέσει καινούρια πολύμηνη καθυστέρηση η επένδυση θα γίνει άλλως θα φύγουν».
Ο κ. υπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι έχει συζητήσει το θέμα διεξοδικώς και στο παρελθόν με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον νυν δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.
Εχει συζητήσει το ζήτημα όπως τόνισε και με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου και τους τοπικούς βουλευτές
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», υφίσταται άγνοια σε επίπεδο δημοτικής αρχής για το νομικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε αρχικώς για την επένδυση του Ελληνικού και τις προβλέψεις αυτού με αποτέλεσμα να γίνονται υποθέσεις που δεν συνάδουν, με τις διαδικασίες που όφειλαν να ακολουθηθούν και ακολουθήθηκαν.
Στο ακίνητο επί παραδείγματι, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Τουρισμού και διαχείρισης του Δήμου Ρόδου δεν γνωμοδοτεί για τους όρους δόμησής του το δημοτικό συμβούλιο, ούτε προβλέπεται από το νόμο διαβούλευση σε τέτοιο επίπεδο, αλλά εξασφάλισε έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Εναλίων Αρχαιοτήτων ως και το Κ.Α.Σ. μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν επί σειράν ετών.
Τώρα πλέον απαιτούνται άδειες οικοδομικού χαρακτήρα καθώς και έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που δεν υπάρχει πολυτέλεια από τους επενδυτές σε κάθε στάδιο να αντιμετωπίζουν προσφυγές και δικαστικές διενέξεις.
Θυμίζουμε πως το 2019 η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων των τραπεζών, προχώρησε στην πώληση του δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. σε fund αμερικανοκυπριακών συμφερόντων.
Οι μέτοχοί του The Palisades Group, LLC, είναι Κύπριοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ, ενώ το 2017 ίδρυσαν την Palisades Europe.
Το δάνειο και ακολούθως οι ενεχυριασμένες μετοχές της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. αποκτήθηκαν μέσω της Palisades Greek Holdings LLC το 2019.
Στη συνέχεια έγιναν σημαντικές επενδύσεις για τη διαμόρφωση και ολοκλήρωση της μαρίνας.
Το ξέρουμε ότι σας ενδιαφέρει η επένδυση κ. Υπουργέ, αλλά επωφελεία του επενδυτή!
Εμείς οι Ρόδιοι, θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά όχι άλλο την καταστροφή του νησιού μας!
Διαβάστε και το άρθρο:
Δικαίωση του δημάρχου Κονδύλη και κατοίκων από το ΣτΕ για τις θεόρατες πολυκατοικίες στον Άλιμο.
έτρεξε την επένδυση χωρίς ο ροδιακός λαός να ξέρει τίποτα.
Τώρα ανησυχεί.
Είναι πολλά τα λεφτά
βλέπε ελληνικό
Σε όποιο υπουργείο πάει, τα διαλλέιει όλα, να το πω καλύτερα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες υπερ των εργοδοτών και των “επενδυτών” και φέυγει προς άλλο υπουργείο όπουν κάνει το ίδιο
Οι “επενδυτες” που επενδύουν με τα δικά μας χρήματα
Ευγε
Να τους χαιρόμαστε