- 43χρονη κατανάλωσε ποντικοφάρμακο, ευρισκόμενη σε κατάσταση απελπισίας
- 25χρονη έθεσε τέρμα στη ζωή της από ασφυξία, χρησιμοποιώντας μια νάιλον
σακούλα - 38χρονος νεκρός από αναθυμιάσεις εντός του αυτοκινήτου του, αφού ενημέρωσε ότι θα αυτοκτονούσε
- Νεκρός σε στάση λεωφορείου ένας 36χρονος
Στο πένθος έχει βυθιστεί το νησί της Ρόδου από τον άδικο χαμό δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, με τον πλέον οδυνηρό και αργό τρόπο, αλλά και την απόπειρα ακόμη δύο, μέσα σε λίγα 24ωρα.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, μια 43χρονη, που απασχολείτο σε ΜΜΕ του νησιού, κάτοικος Ρόδου, με καταγωγή από την Κω, που κατανάλωσε ποντικοφάρμακο, ευρισκόμενη σε απόγνωση από τα ψυχολογικά προβλήματα, που της δημιούργησε η αδυναμία της να έχει επικοινωνία με το ανήλικο τέκνο της.
Περί ώραν 19.30 το απόγευμα της Κυριακής το ΑΤ Ρόδου ενημερώθηκε από οικείο πρόσωπο της 43χρονης για το απονενοημένο διάβημά της. Λίγα λεπτά ενωρίτερα τον είχε ενημερώσει η ίδια ότι αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή της, αλλά χάρις στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών και του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε από την οικία της, στην οδό Αγαθονησίου, στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και παρακολουθείται στενά από τους ιατρούς.
Η 43χρονη σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει περάσει ένα δύσκολο διαζύγιο.
Ενωρίτερα και συγκεκριμένα την 14.15 ώρα της Κυριακής βρέθηκε νεκρή από τον πατέρα της στο κρεβάτι του υπνοδωματίου της, σε οικία πρώτου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη, μια 25χρονη Ροδίτισσα.
Ήταν ανάσκελα στο κρεβάτι της και στο κεφάλι της υπήρχε μια νάιλον σακούλα που χρησιμοποίησε για να πεθάνει από ασφυξία.
Τα χέρια της ήταν πίσω από το σώμα της στα κάγκελα του κρεβατιού της ενώ δίπλα της βρέθηκαν δύο άδεια κουτιά του ναρκωτικού φαρμάκου Vulbegal.
H 25χρονη έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας χρήσεως ναρκωτικών ουσιών και παρακολουθείτο από ιατρό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να θέσει τέρμα στη ζωή της.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, βρέθηκε νεκρός από αναθυμιάσεις εντός ενός αυτοκινήτου, τύπου Hyundai, στην παραλία του Τραουνού στ’ Αφάντου, ένας 38χρονος κάτοικος Ιαλυσού, με καταγωγή από την Αθήνα.
Ο 38χρονος που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Facebook με έναν φίλο του στην Αθήνα και τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο να θέσει τέρμα στη ζωή του, στην παραλία των Αφάντου.
Ο φίλος του έσπευσε να ενημερώσει τον πατέρα του και ο τελευταίος, που δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει στο τηλέφωνό του, ενημέρωσε την αστυνομία που ξεκίνησε αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Περί ώραν 16.00 ένας Ροδίτης που βρισκόταν στην παραλία ενημέρωσε ότι σε ένα αυτοκίνητο μεταξύ της παραλίας των Αφάντου και Τραουνού βρισκόταν πίσω από καλαμιές ένα άτομο, πιθανότατα νεκρό.
Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, ενώ ενημέρωσαν και το ΕΚΑΒ.
Ο 38χρονος είχε κλειδωθεί στο αυτοκίνητο. Βρισκόταν στην θέση του οδηγού και φορούσε τη ζώνη ασφαλείας, ενώ στο πίσω κάθισμα υπήρχε ένα μαγκάλι με κάρβουνα, που είχαν σβήσει, μια σακούλα με κάρβουνα ενώ περιμετρικά του αυτοκινήτου και στα παράθυρα ο 38χρονος είχε βάλει χαρτιά με ένδειξη στα ελληνικά και τα αγγλικά «Προσοχή μονοξείδιο του άνθρακα – δηλητήριο».
Βρέθηκαν ακόμη εξωτερικά του αυτοκινήτου δύο πυροσβεστήρες και ένας κουβάς με άμμο ενώ στο ταμπλό του αυτοκινήτου είχε αφήσει ένα ιδιόχειρο σημείωμα, με τα κινητά τηλέφωνα οικείων του σε Αθήνα και Κω για να ειδοποιηθούν μετά το θάνατό του.
Θυμίζουμε ότι εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου μια 37χρονη, κάτοικος Ρόδου, που επιχείρησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης να θέσει τέρμα στη ζωή της με ένα κουζινομάχαιρο.
Περί ώραν 08.20 η 37χρονη βρέθηκε από τον αδελφό της εντός του υπνοδωματίου της και συγκεκριμένα στο κρεβάτι της οικίας της, στην οδό Σεφέρη, τραυματισμένη σοβαρά με κουζινομάχαιρο στον λαιμό και στον θώρακα.
Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Χειρουργήθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.
Η 37χρονη φέρεται να πάσχει από κατάθλιψη και παρακολουθείται από ψυχολόγο.
Πέραν των ανωτέρω στην οδό Γεωργίου Σεφέρη βρέθηκε νεκρός σε στάση λεωφορείου ένας 36χρονος υπήκοος Καζακστάν, τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου 2015.
Το ΕΚΑΒ τον παρέλαβε χωρίς σφυγμό, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Στο μεταξύ τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων έρχεται να καταδείξει μία ακόμα επιστημονική έρευνα.
Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 – 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί.
Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”, ανέλυσαν στοιχεία αυτοκτονιών για την περίοδο 2003 – 2012 και διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος «ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στην χώρα μας.
Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012. Ενώ την περίοδο 2003 – 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 – 2012.
Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν την κρίση, σε 1,55 μετά.
Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 – 2012.