Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλον τον κόσμο.
Η ημέρα αυτή συμπίπτει με τα «γενέθλια» του αρμόδιου για θέματα Υγείας οργάνου του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν 67 έτη, στις 7 Απριλίου του 1948.
Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου η ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή για να υπενθυμίσουμε στους φορείς αλλά και στους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της υγείας καθίστανται σημαντικές όσο ποτέ άλλοτε, για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον συμβάλλουν στην πρόοδο της υγείας των πολιτών.
Δεύτερον συνδέονται ευθέως με την δημοσιονομική κρίση.
Για τον λόγο αυτόν πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα όλοι οι φορείς (πολιτικοί & κοινωνικοί) για να πετύχουμε πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει να αναλογιστούμε τι υγεία και περίθαλψη επιθυμούμε, ποια υγεία αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες και ταυτόχρονα να αξιολογήσουμε τι υπηρεσίες στερηθήκαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια στερηθήκαμε βασικά φάρμακα, προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις, πληρώνοντας πολλαπλάσιες συμμετοχές σε θεραπείες και νοσηλείες. Με αυτά τα δεδομένα η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού.
Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.α.
Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:
1. Δώστε έμφαση στην καθαριότητα και την υγιεινή των τροφίμων.
2. Ξεχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία, για παράδειγμα μαχαίρια κοπής.
3. Μαγειρέψτε / Ψήνετε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά.
4. Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για τη μαγειρική και ασφαλείς πρώτες ύλες. Διδάξετε τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και στα παιδιά σας.
Για τον Ι.Σ.Ρ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης